background img
banner
banner

«Ναι» στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για Τ.Α.Π. και φόρο ηλεκτροδοτούμενων

ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΑ… ΑΝΕΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανάμεσα σε δύο προτάσεις, της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. είχαν να επιλέξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιγιαλείας, σχετικά με τον καθορισμό συντελεστή τέλους ΤΑΠ και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Τελικώς, κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση της Οικονομικής Υπηρεσίας, «φοβούμενο» ότι με μειώσεις θα δημιουργηθεί έλλειμμα στο ταμείο του δήμου.

Συγκεκριμένα, το ένα θέμα αφορούσε τον καθορισμός συντελεστή για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, για το έτος 2023. Ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Μανέτας εκλήθη να δώσει διευκρινήσεις, λέγοντας πως η Οικονομική Επιτροπή έχει αποφασίσει να ορίσει το Τ.Α.Π. στο 0,35 τοις χιλίοις και η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. στο 0,30 τοις χιλίοις. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. είχε τη θετική γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ερωτηθείς από τον Χρήστο Γούτο για το πώς «μεταφράζεται» σε χρήματα η διαφορά στο τέλος που περιλαμβάνουν οι δύο προτάσεις, είπε πως ξεπερνά κατά πολύ τις 300.000 ευρώ και ίσως φτάνει και τις 500.000, λέγοντας πως η χρηματική διαφορά θα επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο.

Αυτό ήταν και το επιχείρημα των δύο πιο πολυπληθών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν την πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, μολονότι αρκετοί σύμβουλοι ταυτίστηκαν με τη λογική της. Μάλιστα, ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος είπε: ΄΄Σαν πρώτη άποψη ταυτίζομαι με την πρότασή σας όμως με προβληματίζει το ότι έχουμε μεταφορά και εναπόθεση 2,5 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό είναι 400.000 σε έναν προϋπολογισμό 6-7 εκατ. που είναι τα δημοτικά τέλη όταν έχουμε κλείσει με τα σκουπίδια το μεγαλύτερο μέρος, τι θα μείνει;΄΄.

Το σκεπτικό της εναλλακτικής της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος πάντως, τόνισε: ΄΄Υπάρχει αποδοχή για έξοδα που δίνονται σε εργολάβους και άρνηση για την ελάφρυνση του δημότη. Σε ό,τι ελαφρύνει τον δημότη στην άγρια τοπική φορολογία πρέπει να είμαστε θετικοί. Να μη θεωρούμε τα έσοδα δεδομένα. Η κεντρική πολιτεία έχει περικόψει τους πόρους κατά 65%. Έχει υποχρέωση να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των δήμων κι εμείς να το διεκδικήσουμε΄΄.

Προβληματισμό για τη μείωση της εισπραξιμότητας εξέφρασε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καλαμίδας. Τελικώς, την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής που υπερίσχυσε, ψήφισαν η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις Γούτου, Ψυχράμη, ενώ την εναλλακτική η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Γιώργος Γκίκας, Θανάσης Χρυσανθόπουλος. Ο κ. Καλαμίδας ψήφισε λευκό.

Ομοίως και σε ό,τι αφορά το θέμα επιβολής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και καθορισμού συντελεστών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, για το έτος 2023. Ο κ. Μανέτας είπε πως η απόφαση της Ο.Ε. έχει για τους στεγασμένους χώρους 0,20 και για του μη 0,10 ενώ η εναλλακτική της Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. μειώνει στο 50% τα έσοδα με τη διαφορά να αγγίζει τις 250.000 περίπου.

Υπέρ της απόφασης της Ο.Ε. ψήφισαν οι παρατάξεις Καλογερόπουλου, Γούτου, Ψυχράμη και υπέρ της πρότασης Παπακωνσταντινόπουλου, η παράταξή του και οι ανεξάρτητοι Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Γιώργος Γκίκας, Θανάσης Χρυσανθόπουλος και Δημήτρης Καλαμίδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr