background img
banner
banner

Ούτε… βήμα πίσω για τις μειώσεις τελών

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Καθοριστική για τα ανταποδοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της Αιγιάλειας μέσα στο 2023, είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα. Άλλο τόσο και για την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού, που θα καθορίσει τη λειτουργία του δήμου. Για απόψε στις 8.00, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη δημοτικών αρχηγών, με την αντιπολίτευση ωστόσο να παρουσιάζεται κάθετη, επιμένοντας στις αυξήσεις του 11,3%.

Η αντιπολίτευση έχει θέσει τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού, ο διαγωνισμός του οποίου ακυρώθηκε, αλλά και για τα δημοτικά τέλη, με τους επικεφαλής της να σκοπεύουν να παρουσιαστούν ανυποχώρητοι στις μειώσεις που ήδη έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης των παρατάξεων Γούτου – Ψυχράμη. Βεβαίως, δεν έχει αποσαφηνιστεί η στάση που θα τηρήσει η δημοτική αρχή και το τι θα προτείνει στην αποψινή συνάντηση ο δήμαρχος. Και μόνο η σύγκληση πάντως δημιούργησε ερωτηματικά τις προηγούμενες ημέρες, δεδομένου ότι κάποιοι θα πίστευαν πως από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί πρόταση για τα τέλη δεν θα χρειαζόταν νέα απόφαση, πολύ περισσότερο δε «συμφωνία» μεταξύ των παρατάξεων. Ωστόσο, για μεθαύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τα τέλη στην ημερήσια διάταξη.

Αρκεί μία θετική εισήγηση της Ο.Υ.;

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό βρισκόταν προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την κοινή πρόταση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία περιελάμβανε μειώσεις για την ελάφρυνση των δημοτών, όμως δεν προέβλεπε κονδύλι για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού και κατά συνέπεια δεν είχε την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου. Στο μεταξύ όμως, ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό αποσύρθηκε, άρα η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η πρότασή της που «πέρασε» θα μπορούσε να εξασφαλίσει απλώς μία θετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του δήμου, χωρίς να ξαναμπεί στο «τραπέζι» της συζήτησης ή ακόμη και της… διαπραγμάτευσης.
Με τη μόνη διαφορά όμως ότι δεν αποκλείεται να μην ήταν μόνο ο ηλεκτροφωτισμός το «κώλυμα» αλλά και τα αυξημένα κόστη από τη μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων για τα οποία είχε γίνει αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον κ. Γούτο να θεωρεί πως δεν «στέκει» η αύξηση του κονδυλίου κατά 500.000 ευρώ για να υπάρχει «μαξιλάρι» και τον κ. Καλογερόπουλο να αναφέρει πως θα το δει…

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προθέσεις του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γούτος, επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Είναι σαφές ότι η πρότασή μας, την οποία αποδέχθηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πλέον, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό, μπορεί να έχει τη θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Δεν γνωρίζουμε γιατί καλούμαστε απόψε να συζητήσουμε εκ νέου για τα τέλη. Άλλωστε, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτιθέμεθα να υποχωρήσουμε στο ζήτημα των μειώσεων. Οι δημότες πιέζονται ασφυκτικά στον οικονομικό τομέα και τα βάρη μεγαλώνουν. Επ’ ουδενί επιθυμούμε ο δήμος να τους προσθέσει κι άλλα΄΄.

Ήταν δύο τα σημεία που διαφωνούσαν

Πάντως ο κ. Γούτος υπενθυμίζει ότι στην προηγούμενη πρόταση, αντιπολίτευση και δημοτική αρχή είχαν διαφωνήσει σε δύο σημεία. Το ένα ήταν βεβαίως ο ηλεκτροφωτισμός που δεν υπάρχει πια και το άλλο το κόστος των απορριμμάτων. Επ’ αυτού, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σημειώνει: ΄΄Μελετήσαμε τις συμβάσεις για τα απορρίμματα και τους πραγματικούς όρους που περιλαμβάνουν και προχωρήσαμε σε υπολογισμούς. Δεν γνωρίζουμε γιατί ο δήμαρχος είχε βάλει 500.000 ευρώ σαν «μαξιλαράκι» για το εάν ακριβύνουν κι άλλο τα καύσιμα. Η δική μας πρόταση είναι σύννομη και επαρκής. Ο δήμαρχος οφείλει να συμφωνήσει με την πρότασή μας για ελάφρυνση των δημοτών. Άλλωστε εμείς δεν θα συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε άλλο. Εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να «πειράξουμε» οτιδήποτε άλλο από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για να μην λέει ο κ. Καλογερόπουλος ότι παρεμποδίζουμε το έργο του. Ωστόσο ο ίδιος θα πρέπει να κάνει δεκτό όχι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά την απαίτηση για μείωση των τελών. Αν όντως έχει διάθεση για συνεργασία όπως διατείνεται, δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με το περιεχόμενο της ειλημμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου΄΄.

Η έρευνα είχε βγάλει εκκρεμότητες

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, υπενθυμίζει πως την επομένη της λήψης απόφασης για την ματαίωση του διαγωνισμού του ηλεκτροφωτισμού, η ίδια είχε «ξεσκονίσει» τα οικονομικά του δήμου, συνεργαζόμενη με τους υπηρεσιακούς της Οικονομικής Υπηρεσίας, ώστε να δουν πώς μπορούν να διαμορφωθούν τα τέλη και να… βγουν οι αριθμοί για να εφαρμοστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης για μειώσεις μεσοσταθμικά της τάξεως του 11,3%. Όπως λέει στo protionline.gr, ΄΄είχαμε διαπιστώσει ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα εφικτή και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα. Δεν θα συζητήσουμε καμία μικρότερη μείωση γιατί αυτό θα είναι εις βάρος των δημοτών της Αιγιάλειας που στενάζουν υπό το βάρος των αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσής τους. Δεν κάνουμε ούτε… βήμα πίσω, θα ζητήσουμε εφαρμογή της πρότασής μας και της απόφασης που ήδη έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

Ωστόσο, η κ. Ψυχράμη αναφέρει πως από την έρευνά της διαπίστωσε ότι στα οικονομικά του δήμου υπήρχαν εκκρεμότητες και απλήρωτες υποχρεώσεις, εν αντιθέσει με τα όσα ο δήμαρχος αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. ΄΄Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχουν απλήρωτα. Τι θα γίνει με αυτά; Θα τα ξαναεντάξουμε στον προϋπολογισμό; Ο δήμαρχος ας κάνει μειώσεις από άλλους κωδικούς για να μειωθούν τα τέλη, είμαστε ανυποχώρητοι΄΄, ξεκαθάρισε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr