background img
banner
banner

«Βαρόμετρο» για το ΠΑΣΟΚ η Αιγιάλεια

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ 2023 – ΜΙΛΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ ΤΟ 2019

Καθώς τα κόμματα και οι κατά τόπους οργανώσεις βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έκοψε πρώτο το… νήμα ως προς την ανακοίνωση των υποψηφίων που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, το οποίο μάλιστα, στον νομό Αχαΐας, έχει έντονα… αιγιώτικα χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες οι επαφές υποψηφίων και στελεχών του κόμματος με τους πολίτες, ενώ βέβαιο θεωρείται πως τόσο το κόμμα όσο και η Αιγιάλεια, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Στη μάχη αυτή πρέπει να σταθούμε με ομοψυχία και ενότητα», δήλωσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας τις βασικές κατευθύνσεις στην πορεία προς τις εκλογές. Ο εκλογικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ένα «καλό διψήφιο ποσοστό». Αυτό επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ο πρόεδρός του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Αν και δεν προσδιορίζεται ένα επακριβές νούμερο, η ευκταία εκλογική επίδοση θεωρείται ένα ποσοστό γύρω στο 15%, δίχως να θεωρείται πως χαμηλότερα ποσοστά θα θεωρηθούν εκλογική αποτυχία.

Ενδείξεις συσπείρωσης και δυναμικής

Τα πράγματα ωστόσο σε επίπεδο Αιγιάλειας ίσως είναι διαφορετικά, αφού οι ενδείξεις συσπείρωσης στο κόμμα αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στους υποστηρικτές του. Ο στόχος είναι στις εκλογές που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν σε λίγες εβδομάδες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανακτήσει λίγη από την… αίγλη του παρελθόντος, διπλασιάζοντας το ποσοστό του 2019, όταν και το κόμμα σε επίπεδο Αιγιαλείας είχε λάβει το 9,44% του εκλογικού σώματος. Βεβαίως, η πορεία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων δείχνει μεγάλες ανατροπές ως προς την προτίμηση προς το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας μάλλον την πορεία του σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να… ρίξει κανείς μια ματιά στα ποσοστά του στις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις: Τον Ιούνιο του 2009, το ΠΑΣΟΚ που βγήκε κυβέρνηση, έλαβε στην Αιγιάλεια, ποσοστό 42,34% και 12.213 ψήφους. Η «αντίστροφη μέτρηση» φάνηκε τον Μάιο του 2012 όταν και το ποσοστό του έκανε «βουτιά» φτάνοντας το 14,89% με 2.750 ψήφους. Όμως υπήρξε και χειρότερο ποσοστό. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Αντώνη Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ έλαβε στην Αιγιάλεια ποσοστό «βαρομετρικό χαμηλό», της τάξεως των 6,37 ποσοστιαίων μονάδων με 2.094 ψήφους. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έλαβε 7,87% και 2.215 ψήφους. Τον Ιούλιο του 2019, όπως προαναφέρθηκε, έλαβε 9,44% και 2.797 ψήφους.
Ο άνεμος αλλαγής με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία, σε συνάρτηση βέβαια με την όποια φθορά παρουσιάσουν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, κατά πολλούς δίνει μεγάλη ώθηση στο Κίνημα, και… στροφή του κόσμου, κάτι που διαφάνηκε και από τις εσωκομματικές εκλογές, με εμφανή διάθεση επιστροφής ψηφοφόρων από την Αιγιάλεια στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαία η επισήμανση που κάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την οποία η αποτίμηση της εκλογικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει μόνον με κριτήριο το δικό του ποσοστό αλλά και τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Τόσο αθροιστικά, όσο και επιμέρους. Αυτή αριθμητική (και πολιτική) σχέση, δηλαδή του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτό της Ν.Δ ή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι θα κρίνει τις εξελίξεις και θα αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα στελέχη του κόμματος προχωρούν τόσο προσεκτικά στο «ναρκοπέδιο» της προεκλογικής περιόδου, προσαρμόζοντας συνεχώς τις πολιτικές διατυπώσεις τους, διατηρώντας ταυτοχρόνως στο λεξιλόγιό τους τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ ως «παράγοντα σταθερότητας».

Τα μηνύματα του κόσμου και πώς μεταφράζονται

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο Γραμματέας της Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιγιαλείας Γιώργος Γεωργόπουλος, αναφορικά με τις κινήσεις της Συντονιστικής και των τοπικών στελεχών, επισήμανε: ΄΄Μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Επιτροπή, των ονομάτων υποψηφίων για την Αχαΐα, βρισκόμαστε ήδη σε μία προεκλογική περίοδο. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες και τις επαφές με τον κόσμο, οι υποψήφιοί μας ξεκίνησαν και τις συναντήσεις σε όλο τον νομό, μεταφέροντας τις αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ, ακούγοντας τον κόσμο και συζητώντας μαζί του. Είναι εμφανές πως έχουμε θετική ανταπόκριση από την κοινωνία. Βλέπουμε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ περνάει, ότι ο κόσμος έχει δυσαρεστηθεί από την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία οκταετία και βλέπει ότι η ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν΄΄.

Σε ό,τι αφορά το τι προσδοκάται για το κόμμα στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Γεωργόπουλος, είπε: ΄΄Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έκανε την αυτοκριτική του και έβαλε… πλάτη για να σωθεί η χώρα στις δύσκολες στιγμές της κρίσης και των μνημονίων. Ο κόσμος κατανοεί τι έχει συμβεί. Την ίδια στιγμή, ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος έκανε ότι δεν καταλάβαινε και βρισκόταν στις πλατείες… Εκεί ήταν που το κόμμα είχε μία μείωση ποσοστών. Τώρα όμως προχωράμε δυνατά και ανεβαίνουμε, διότι ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 αλλά και η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αυτά που κράτησαν τη χώρα ζωντανή και μπόρεσε να ξεπεράσει την κρίση και να φτάσουμε σήμερα εδώ να συζητάμε και πάλι για ανάπτυξη. Άρα βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θετικό πρόσημο σε όλη την Ελλάδα και πολύ πιο θετικό πρόσημο στην Αιγιάλεια, διότι ο κόσμος «αγκαλιάζει» και πάλι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εισπράττουμε κάθε μέρα στις επαφές μας με τον κόσμο από κάθε επαγγελματική τάξη, αυτό είναι και το μήνυμα που μας μεταδίδουν και οι υποψήφιοι βουλευτές μας στην Αχαΐα’’.

Με αιγιώτικο «χρώμα» το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας πάντως, που ανακοινώθηκε πριν μία εβδομάδα, έχει έντονο «αιγιώτικο» χρώμα, αποδεικνύοντας τη δυναμική του κόμματος στην περιοχή. Αυτό αποτελείται από τους εξής: Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο και ως πρώην πρωθυπουργός (λαμβάνει όλες τις ψήφους της παράταξης και καταλαμβάνει την πρώτη έδρα) ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αλφαβητικά είναι: 1. Αναργύρου Δήμητρα (Δημοσιογράφος), 2. Καρβουνιάρης Γιώργος (Δημοσιογράφος), 3. Κατσικόπουλος Δημήτρης (Δικηγόρος), 4. Λόη Ολυμπία (Αρχιτέκτονας), 5. Λουκοπούλου Βιβή (Γιατρός), 6. Μπέσκος Γιώργος (Δικηγόρος), 7. Νασιώτης Λάκης (Γιατρός), 8. Σκανδάμης Μαρίνος (Δικηγόρος), 9. Σολωμού Κατερίνα (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου-Γιατρός), 10. Ταπεινός Ιωάννης (Συντ. Αστυνομικός).

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, θα γίνει η κοπή της πίτας της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αιγιαλείας, εκεί όπου θα παρουσιαστούν και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. Επίσης, θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία. Από εκεί και πέρα θα διοργανώνονται θεματικές εκδηλώσεις και περιοδείες σε όλη την Αιγιάλεια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr