background img
banner
banner

Χωρίς ιδιώτες ο Προσωπικός Γιατρός

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΝ “ΤΡΕΧΕΙ” ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού να μην έχει εφαρμοστεί πλήρως λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και τους πολίτες που μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στα μητρώα της πλατφόρμας να μην είναι όσοι… επιθυμούσε το υπουργείο Υγείας, το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται να “σκοντάφτει” για τα καλά, κυρίως λόγω εκλογών αλλά και της πολύ χαμηλής ζήτησης από πλευράς ιατρών που συμμετέχουν.

Στην Αιγιάλεια μάλιστα, τα ποσοστά των γιατρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ χαμηλά, με το σύνολο αυτών να μην έχει ούτε έναν ιδιωτικό γιατρό στις τάξεις του, ενώ τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το υπουργείο είναι περισσότερο αποτρεπτικά παρά ενθαρρυντικά, για αυτούς. Σε πανελλήνιο επίπεδο, η συγκεκριμένη φετινή προσπάθεια να θεσμοθετηθεί ο Προσωπικός Ιατρός, φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη από αυτή που έγινε το 2018. Το απώτερο σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να γίνει μία “γενναία” κάλυψη και συμμετοχή του πληθυσμού στον θεσμό, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί όπως φαίνεται, ούτε στο 20% του αρχικού “σχεδίου”.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Αιγιάλεια, με το πρόγραμμα να μην προτιμάται και ιδιαίτερα. Επιπλέον οι όροι των συμβάσεων δεν δείχνουν να γίνονται… ελκυστικότεροι για τους γιατρούς, γιατί πρόκειται για μονομερείς συμβάσεις, στις οποίες ο Οργανισμός έχει όλα τα δικαιώματα και ο εργαζόμενος γιατρός… ελάχιστα. Κάτι που σημαίνει αυτομάτως, ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνητρο για τους συμμετέχοντες.

Αλλαγές στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προτίθεται ούτε να εφαρμόσει τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους πολίτες, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αλλά ούτε και να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς. Και αυτό γιατί αυτή την περίοδο και ενόψει εκλογών δεν έχει στη ¨φαρέτρα¨ του νέα οικονομικά δεδομένα να δώσει στο κίνητρο στο ιατρικό σώμα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων από τους γιατρούς, ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και βέβαια, δεν θα ήθελε να… δυσαρεστηθούν οι δημότες κάθε περιοχής. Ταυτόχρονα, αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο που θα δημιουργείται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας των ασθενών, καθώς μέχρι σήμερα είναι συνυφασμένος μόνο με τον προσωπικό γιατρό, ενώ μελετάται να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να δημιουργούν φάκελο ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή μετέχουν στο γενικό πρόγραμμα. Όσον αφορά την απόλυτη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας πλέον θα είναι απαραίτητος για όλους, για κάθε ηλικία, ώστε να μπορούν να έχουν αρχειοθετημένα τα όποια ιατρικά στοιχεία και να υπάρχει καταγεγραμμένος ο αριθμός των επισκέψεων κατ΄ οίκον ώστε να δημιουργηθεί ένα περαιτέρω κίνητρο να εγγραφούν στον θεσμό.

Γ. Αγγελόπουλος: «Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει ποιον θέλουν για προσωπικό τους γιατρό»

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος, δήλωσε για την ροή του προγράμματος του Προσωπικού Γιατρού και για το πώς κυλάει μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας: “Κάθε Αιγιαλέας αναλαμβάνει πλέον την υποχρέωση να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό, τον οποίο και θα δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Υπάρχει μία λίστα ιατρών εκεί και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει όποιο όνομα ιατρού θέλει. Συνήθως, επιλέγονται γιατροί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και στα Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την Αιγιάλεια. Δεν υπάρχουν ιδιώτες που έχουν μπει σε αυτή τη λίστα και δεν προβλέπεται να γίνει αυτό” επισήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη λίστα για την περιοχή της Αιγιάλειας, δεν υπάρχει κανένα όνομα ιδιώτη γιατρού.

“Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό ώστε να γίνει η συνταγογράφηση φαρμάκων ή η επίσκεψη τους, είτε μέσω του Κέντρου Υγείας Ακράτας το οποίο εποπτεύει τα ραντεβού όλων των γιατρών, είτε μέσω του διαδικτύου. Η διαδικασία είναι εύκολη και υπάρχουν αρκετές κενές ημερομηνίες και ώρες που μπορεί να κλείσουν τα ραντεβού οι δημότες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α., ξεκαθαρίζοντας ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη επιλέξει ποιον θέλουν για Προσωπικό Γιατρό και δεν υπάρχει αδυναμία επιλογής, κατά τεράστιο ποσοστό. Μάλιστα ανέφερε ότι όλες οι ειδικότητες των διαθέσιμων γιατρών για το πρόγραμμα, είναι Γενικοί Γιατροί και δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες. “Πρέπει να στηριχθεί όσο γίνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είτε αυτό έχει να κάνει με τις αμοιβές των γιατρών, είτε έχει να κάνει με τα ραντεβού που κλείνονται και τις όποιες λεπτομέρειες” κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σπ. Μάρκου: «Τα υγειονομικά συστήματα και τα προγράμματα περνούν παγκόσμια κρίση»

Μιλώντας στo protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, ανέφερε κατηγορηματικά ότι κατά την εκτίμησή του, το πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας δεν… ευδοκιμεί και δεν ¨τρέχει¨ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από το υπουργείο, κάτι το οποίο είναι δικαιολογήσιμο, αφού ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι μπορεί να επωφεληθεί στ΄ αλήθεια και όσο θα έπρεπε. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε “αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα που ωφελούν τον πολίτη, πρέπει να τον ωφελούν σε όλη την γκάμα της προσωπικής του υγείας. Εδώ στην Ελλάδα, τέτοιες ανάλογες προσπάθειες είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα τα υγειονομικά συστήματα και τα προγράμματα που προβλέπει το υπουργείο, περνάνε μεγάλη κρίση και πιο συγκεκριμένα από την διετία του κορωνοϊού και μετά, έχουν αλλάξει άρδην τα υγειονομικά δεδομένα, όπως άλλωστε και η ψυχολογία του κόσμου…” δήλωσε ο κ. Μάρκου, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν άτομα που έχουν δηλώσει στην ανάλογη πλατφόρμα συμμετοχή, αλλά ο αριθμός τους γενικά είναι πολύ μικρός. Μάλιστα ανέφερε, ότι ο μέσος Αιγιαλέας δεν έχει ¨αγκαλιάσει¨ αυτό το πρόγραμμα και πολύ δύσκολα θα πειστεί να συμμετάσχει τελικά, σε αυτό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr