background img
banner
banner

“Πάγος” ενόψει βουλευτικών

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ 

Στο σχήμα του Γιάννη Λύτρα, του πρώην Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Απόστολο Κατσιφάρα στην κεφαλή της παράταξης “Δικαίωμα στην Πρόοδο”, θα συνεχίσει να συμβαδίζει η περιφερειακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα δίμηνο ακόμη. Έως και τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκαν ουκ ολίγες διαμαρτυρίες στελεχών προς την πλευρά του κέντρου για το γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη πορεύεται χωρίς ισχυρό αντίπαλο, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε περιοχές μάλιστα όπου το ποσοστό το κόμματος, κατά τις προηγούμενες εκλογές πλησίασε και ξεπέρασε το 40%. Ειδικότερα για την Αιγιάλεια μάλιστα υπάρχει η ελπίδα ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να μπουν ισχυρές βάσεις προκειμένου το κόμμα να κυριαρχήσει σ ένα πεδίο όπου συνεχίζει να υστερεί.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα στην Πάτρα αναμενόταν να ανατρέψει το σκηνικό και να ξεκαθαρίσει τους προβληματισμούς καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα χειρίζονται χωρίς μεγάλη επιτυχία στελέχη του περιβάλλοντος της ηγεσίας.

Σε αντίθεση με το 2019 και τη στήριξη στον Απόστολο Κατσιφάρα, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος διεκδικούν ιδιαίτερα για την παράταξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να λειτουργήσει αυτόνομα, με δικό της δυναμικό και επικεφαλής. Για λόγους ισχύος…

Οι μεταγραφές

Η συγκρότηση ενός κορμού στελεχών που θα έχουν ως βάση τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την όρεξη και για ισχυρό αντίπαλο απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη. Τα ονόματα των βουλευτών Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας Διονύση Καλαματιανού και Θάνου Μωραΐτη περιγράφονται ως ικανά να σταθούν απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη αλλά και για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των νέων όσο και παραδοσιακών ψηφοφόρων που κινούνται στον κεντρώο χώρο. Τόσο ο κ. Μωραϊτης όσο και ο κ. Καλαματιανός βρέθηκαν στην Πάτρα πρόσφατα στην συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα.

Η οπισθοχώρηση

Το τελευταίο διάστημα όμως τα πράγματα άλλαξαν προς απογοήτευση της τοπικής οργάνωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε θέση μάχης για τις βουλευτικές και συζήτηση για μια κίνηση εντυπώσεων με την μετακίνηση, εν ενεργεία βουλευτή, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Εκτιμάται μάλιστα από κεντρικά ότι το θέμα πρέπει να ξεχαστεί προσωρινά καθώς προέχουν οι εθνικές εκλογές.
Προς το παρόν τα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη “Δικαίωμα στην Πρόοδο” μεταξύ των οποίων και ο Συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας Μιχάλης Σιδηρόπουλος συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ενεργά στο σχήμα. Στηρίζοντας ως μοναχικοί καβαλάρηδες όμως, αντί για το ορθό -οργανωμένες συμπράξεις και προγραμματικές συγκλίσεις- την επίθεση φιλίας προς την ευρύτερη κεντροαριστερά. Στην οποία επενδύει η ηγεσία τόσο για τις επικείμενες Περιφερειακές όσο και τις Δημοτικές Εκλογές.

Το ρίσκο

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να αυτονομηθεί από το σχήμα του κ. Λύτρα, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ουσία και να κινηθεί παράλληλα και ανταγωνιστικά, θα έπρεπε να αναλάβει πάντως και το ρίσκο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να ρίξει κάποιες από τις γέφυρες σε επίπεδο κεντροαριστεράς, συμβάλλοντας στην κατεδάφιση, εν τη γενέσει τους, προοδευτικών σχημάτων που θα είχαν προοπτικές νίκης στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Το θέμα της προοδευτικής συμμαχίας, στην ουσία και όχι μόνο κατ’ όνομα, θα κλείσει ή θα επανέλθει στη συζήτηση με άλλους όρους πλέον, ανάλογα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών.
Ο προβληματισμός είναι πλέον έντονος στα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που φοβούνται ότι η αναμονή και η σπατάλη χρόνο, έως και το Μάιο, μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί μάταιη. Διότι και χρονικά, θα είναι αδύνατο τότε να σταθεί η οργάνωση στο ύψος της. Να επιχειρήσει δηλαδή να σταθεί επάξια απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη και όχι να χαμηλώσει, μόνη, της τον πήχη!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr