background img
banner
banner

«Λευκός μανδύας» χιονιού κάλυψε την Ανατολική Αιγιάλεια | ΦΩΤΟ

«ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σφοδρή και παρατεταμένη είναι η κακοκαιρία που πλήττει την Αιγιάλεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την ανατολική πλευρά του δήμου να σηκώνει το μεγαλύτερο… βάρος χιονιού. Μάλιστα, το «μένος» του φυσικού φαινομένου «Μπάρμπαρα» μετατοπίστηκε αρκετά προς την ακτογραμμή, με αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου να έχουν καλυφθεί από χιόνι και χωριά της Ανατολικής Αιγιάλειας που βρίσκονται κάτω από την εθνική οδό! Όλα τα μηχανήματα δήμου Αιγιαλείας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος βρίσκονταν «υπ’ ατμόν» δίνοντας πραγματική μάχη με το χιόνι που έπεφτε ακατάπαυστα.

Κλειστή το βράδυ η Πούντας – Καλαβρύτων!

Το βράδυ της Τετάρτης, κλειστή παρέμενε η επαρχιακή οδός Πούντας – Καλαβρύτων. Στον κόμβο της Πούντας βρίσκονταν περιπολικά που ενημέρωναν τα διερχόμενα οχήματα για τη διακοπή της κυκλοφορίας, ομοίως και στα ορεινά. Μάλιστα, το πρωί ο δρόμος ξαναέκλεισε προς στιγμήν στο ύψος της οινοποιίας «Τετράμυθος» στο Άνω Διακοπτό, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πέντε οχήματα, ωστόσο χάρη στον καθαρισμό από τα εκχιονιστικά μηχανήματα, ο δρόμος παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει το βράδυ σε γρήγορο χρόνο.

΄΄Ο αποχιονιστικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Τα μηχανήματα του δήμου μας επιχειρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού οι συνθήκες είναι δύσκολες. Κάνουμε έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων πρωτίστως για την δική μας ασφάλεια αλλά και προς διευκόλυνση του έργου των συνεργείων του δήμου μας΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα σε θέματα Διακοπτού, Βασίλης Χριστόπουλος.

Από νωρίς το πρωί Ακράτα και Αιγείρα «ξύπνησαν» με χιόνι σε όλο το εύρος τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη απόφασης για μη λειτουργία των σχολείων στις δύο αυτές Δημοτικές Ενότητες, κάτι που θα ισχύσει και σήμερα. Το μεσημέρι, το χιόνι στην πλατεία Ελευθερίας Ακράτας έφτανε τους 15 πόντους και οι εικόνες ήταν «μαγικές». Πλην όμως χρειαζόταν μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους και βέβαια αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν αποκλεισμοί ούτε κινδύνευσε κάποιος πολίτης, ενώ τα συνεργεία αποχιονισμού προσπαθούσαν πρώτα να ανοίγουν τις κεντρικές αρτηρίες και στη συνέχεια τους υπόλοιπους δρόμους, επιδιδόμενα σε πραγματική μάχη με τις αντιξοότητες της σφοδρής χιονόπτωσης.

Μιλώντας στο protionline.gr, η αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, επισήμανε: ΄΄Η εικόνα που έχουμε και επικρατεί από αργά το μεσημέρι και μετά, είναι ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται. Μετατοπίζεται πλέον από τα ημιορεινά και τα ορεινά των περιοχών, προς την ακτογραμμή και τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Μετράμε περίπου 10 πόντους χιόνι και αρκετό κρύο, ενώ σε κατά τόπους σημεία υπάρχει χιονόστρωση μέχρι και 20 πόντους, ανάλογα το σημείο. Οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές από τους πεζούς και φυσικά, τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν απαραιτήτως αλυσίδες. Η χιονόπτωση δείχνει να συνεχίζεται και μάλλον η εικόνα αυτή θα επικρατήσει μέχρι αύριο το πρωί΄΄.

Και συνέχισε η κ. Σταυροπούλου: ΄΄Αν λάβουμε υπόψη ότι η κακοκαιρία «έπιασε» ένα μεγάλο εύρος περιοχών, δηλαδή όλα σχεδόν τα χωριά της Ακράτας και της Αιγείρας, αλλά και όλες τις υπόλοιπες κοινότητες, τα πράγματα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολύ ικανοποιητικά. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός και συνεργασία με όλους τους φορείς και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν σε πολύ γρήγορο χρόνο και αποτελεσματικά. Επιχείρησαν όλα τα μηχανήματα που διαθέτουμε και έχουμε την συνδρομή των συνεργείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε οποιοδήποτε θέμα χρειαστεί ή προκύπτει΄΄.

Παρούσες οι δυνάμεις Αστυνομίας και Πυροσβεστικής

Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι δεν κινδύνευσαν πολίτες. Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, είχαμε έντονη χιονόπτωση εκτός από τα ορεινά και στα ημιορεινά, στη νέα εθνική οδό αλλά και κάτω από αυτή, σε όλη την ευρύτερη περιοχή Ακράτας και Αιγείρας. Οι δρόμοι με τη βοήθεια μηχανημάτων δήμου Αιγιαλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ολυμπίας Οδού, έμειναν ανοιχτοί. Δεν χρειάστηκε η συνδρομή μας πουθενά. Η Υπηρεσίας μας προληπτικά ήταν έξω, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει. Το μεσημέρι υπήρξε μία σχετική ύφεση της χιονόπτωσης, ωστόσο το βράδυ άρχισε ξανά, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η ε.ο. Πούντας – Καλαβρύτων΄΄.

Να σημειωθεί ότι σε κομβικά σημεία παρέμεναν σταθμευμένα οχήματα του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, Ακράτας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας, βοηθώντας σε πολλές περιπτώσεις τους οδηγούς να τοποθετήσουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Δήμος και Περιφέρεια υπ’ ατμόν

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπό τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο που βρέθηκε σε πάρα πολλά σημεία που χρειάστηκε να επιχειρήσουν. ΄΄Έχουμε ένα πολύ έντονο φαινόμενο, τα μηχανήματα δήμου και περιφέρειας ανοίγουν τους δρόμους, η κατάσταση θέλει μεγάλη προσοχή ειδικά τις βραδινές ώρες και στον ορεινό όγκο υπάρχει μεγάλη ποσότητα χιονιού. Είμαστε υπ’ ατμόν και επιχειρούμε κυρίως στην Ανατολική Αιγιάλεια διότι το φαινόμενο είναι πιο σφοδρό στα ανατολικά του δήμου΄΄, ανέφερε ο κ. Καραΐσκος, τονίζοντας πως ΄΄το οδόστρωμα καθαρίζεται στα σημεία που χρειάζεται, τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι, ωστόσο οι πολίτες πρέπει να είναι υπομονετικοί διότι δίνεται προτεραιότητα στις κεντρικές αρτηρίες και στη συνέχεια στις τοπικές οδούς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επέμβουμε σε όλα τα σημεία ταυτόχρονα΄΄. Και κατέληξε: ΄΄Απευθύνουμε έκκληση στους δημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και όταν είναι αναγκαίο να μετακινηθούν με αυτοκίνητα, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες΄΄.

Στα επιβαρυμένα σημεία βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, τονίζοντας: ΄΄Απίστευτες εικόνες από την Εθνική οδό Πατρών Αθηνών από το 120 έως το 130 χιλιόμετρο σήμερα (χθες) το πρωί. Στον εθνικό δρόμο χιονίζει ασταμάτητα. Στο ύψος της Ακράτας αλλά και στο Δερβένι εκχιονιστικά βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα προκύψει. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και μάλιστα αν δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγονται΄΄.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού:

1. Η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς και των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, που κινούνται στο κάτωθι οδικό δίκτυο: – Στην Επ. Οδό Πούντα – Καλαβρύτων, από το ύψος της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου έως την χ/θ 16250 – Στην Επ. Οδό Αιγίου – Πτέρης – Καλαβρύτων, από το ύψος του Αιγίου έως την διασταύρωση με την Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα. Εξαιρούνται τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι, των οχημάτων οδικής βοήθειας και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr