background img
banner
banner

Χωρίς κτίριο και χωρίς παραγγελίες το τοπικό εργοστάσιο των ΕΑΣ…

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Ως «ταφόπλακα» για το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι τη στάση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του υπουργείου Οικονομικών να μην εγκρίνει το πρότζεκτ για το νέο κτίριο παραγωγής και να το παραπέμψει σε επόμενη συνεδρίαση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αδράνεια και στοχευμένη απαξίωση. Την ίδια στιγμή, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης εξακολουθούν να υπάρχουν θεωρώντας ειλημμένη απόφαση την παραγωγή MINIMI και ΤΑΚ από το τοπικό εργοστάσιο.

Ε.Κ.Α.: ΄΄Ουσιαστικά χάσαμε το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο της πόλης΄΄

Μετά την προχθεσινή αρνητική εξέλιξη, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει: ΄΄Μετά την άρνηση της χρηματοδότησης του καινούριου κτηρίου της ΕΒΟ στο Αίγιο από το Υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά χάσαμε το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο της πόλης. Παρά τις προσπάθειές μας και ιδιαίτερα την ύστατη, για να στηρίξουν οι τοπικοί Βουλευτές το αίτημα χρηματοδότησης, λάβαμε στήριξη παρόμοια με αυτή της παραμονής του ΤΕΙ. Είναι όμως τουλάχιστον ντροπή να βγαίνει ο Υφυπουργός και τάζει ραδιοφωνικά παραγγελίες σε ένα κλειστό εργοστάσιο. Ποιες είναι οι μεγάλες παραγγελίες που λέτε κύριε Υφυπουργέ; Τα 1000 MINIMI και η τροποποίηση μερικών πολυβόλων του Στρατού από βιδωτά, σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης που μπορούν να παραχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο; Πού είναι το εθνικό τυφέκιο και γιατί ο Στρατός αναβαθμίζει το G3 με ανομοιόμορφα υλικά του εμπορίου; Γιατί δεν επιλέγει ο Στρατός την αναβάθμιση των ΕΑΣ που μετέτρεψαν το G3 σε ένα σύγχρονο φορητό όπλο; Η δικαιολογία του Υπουργείου Οικονομικών ότι χρειάζεται παραγγελία για να δοθούν τα χρήματα για το νέο κτήριο, μας εξοργίζει όλους. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι και ο ιδιοκτήτης και ο πελάτης των ΕΑΣ΄΄.

Κρίνουν ότι χρειάζεται πολιτική βούληση

Και συνεχίζει: ΄΄Σταματήστε να μας κοροϊδεύετε! Επιτέλους μια φορά σύσσωμοι οι Βουλευτές του Νομού σηκώστε τα μανίκια κι ελάτε να σώσουμε το Εργοστάσιο. Συμπαραταχτείτε με τους Εργαζόμενους για να βρεθεί λύση. Η λύση για τα ΕΑΣ χρειάζεται πολιτική βούληση, αυτή που δεν υπήρχε το 2005 με κυβέρνηση Καραμανλή, όταν κόπηκε το 5,56. Αυτή που δεν υπήρχε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν αξιολογήθηκε καν η αναβάθμιση του G3. Αυτή που δεν υπάρχει σήμερα με κυβέρνηση της Ν.Δ. για το εθνικό τυφέκιο. Χρειάζεται πολιτική βούληση σαν αυτή που έδειξε το Υπουργείο Άμυνας το 2014, όταν έδωσε την παραγγελία των MINIMI και κράτησε ζωντανό μέχρι σήμερα το Εργοστάσιο. Με το κλείσιμο του Εργοστασίου του Αιγίου λόγω της μη έγκρισης χρηματοδότησης για το κτηριακό από τη μια και από την άλλη το κλείσιμο του Εργοστασίου του Υμηττού λόγω της μετεγκατάστασης του χωρίς σχεδιασμό, δεν μπορεί να υπάρξει Αμυντική Βιομηχανία. Ας τελειώνουμε με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα. Είναι ώρα για δουλειά΄΄.

Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται οι εργαζόμενοι του τοπικού εργοστασίου

΄΄Δυστυχώς επαληθευόμαστε. Παρότι είχαν από τον Απρίλιο του 2021 εγκρίνει μέσω της Επιτροπής της Βουλής την κατασκευή 1.000 ΜΙΝΙΜΙ και 500 ΤΑΚ, δεν έχει γίνει καμία παραγγελία και καμία ανάθεση. Και ρωτάμε γιατί δεν γίνονται έτσι ώστε να έχουν και τον λόγο της ύπαρξης του νέου κτιρίου. Εμείς είμαστε το μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας που είναι ο πελάτης μας και το υπουργείο Οικονομικών που είναι ο βασικός μέτοχος. Τι άλλο θέλουμε για να αντιληφθούμε την αδράνεια της κυβέρνησης όταν έχουμε ένα κλειστό εργοστάσιο από τον Δεκέμβριο του 2021 δηλαδή εδώ και 15 μήνες;΄΄, ήταν το σχόλιο του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργου Σαζακλή, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα κάνοντας λόγο μάλιστα για κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους των ΕΑΣ Αιγίου και προς την κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθαρίζουν πως γι’ αυτούς προτεραιότητα αποτελεί η υπογραφή της έγκρισης χρηματοδότησης, θεωρώντας πως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί βουλευτές καθώς αφορά τα ΕΑΣ άρα είναι εθνικό θέμα. Οι μόλις 68 εναπομείναντες εργαζόμενοι του τοπικού εργοστασίου αναρωτιούνται και πού θα ωφελήσουν οι 7 προσλήψεις μονίμων που έχουν δρομολογηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παραγγελίες αλλά ούτε και κτίριο παραγωγής. Απαιτούν τέλος νέα γενική συνέλευση των μετόχων του υπουργείου Οικονομικών με μοναδικό θέμα την έγκριση της χρηματοδότησης για το κτίριο.

Καθησυχαστικός ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις του, ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, που προ ημερών είχε προαναγγείλει προσλήψεις καθώς και αναθέσεις έργου στο τοπικό εργοστάσιο, όχι μόνο εμφανίστηκε καθησυχαστικός αλλά ξεκαθάρισε πως τα ΕΑΣ Αιγίου δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως το αίτημα των ΕΑΣ για το νέο κτίριο δεν απορρίφθηκε αλλά μετατέθηκε χρονικά καθώς επίσης και ότι οι αναθέσεις για ΜΙΝΙΜΙ και ΤΑΚ δεν είναι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα αλλά αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων που θα διασφαλίσουν δουλειά για χρόνια στο τοπικό εργοστάσιο. Μάλιστα, ο υφυπουργός έθεσε και τα ερωτήματα ΄΄εάν ήταν να υπάρχει πρόθεση λουκέτου όπως λέγεται γιατί θα προκηρύσσονταν προσλήψεις μονίμων και γιατί θα έμπαινε θέμα στη Γ.Σ. των μετόχων η χρηματοδότηση του κτιρίου;΄΄. Τέλος δεσμεύτηκε για θετικές ειδήσεις σύντομα για το τοπικό εργοστάσιο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr