Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ ΣΤO PROTIONLINE.GR
Ο δήμος Πατρέων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της μείωσης του όγκου των αποτριμμάτων. Η ανακύκλωση έχει περιοριστεί στο 5% (5.000 τόνοι) καθώς η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) είναι εξαιρετικά προβληματική. Μιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Ασπράγκαθο και καθηγητή Μηχανολόγου του Παν. Πατρών για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο καλούνται να διαχειριστούν συνολικά οι δήμοι της Αχαΐας στα πλαίσια του ΦΟΔΣΑ Αχαΐας ο οποίος «τρέχει» και το μεγάλο διαγωνισμό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Η ένταξη του Αιγίου και άλλων δήμων στην Μονάδα στου Φλόκα δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» αλλά μένει να κλείσει μέσα στο 2023, μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός) Δυτικής Ελλάδος.
Το ποσοστό της ανακύκλωσης το οποίο επιτυγχάνει ο δήμος Πατρέων σε σχέση με τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων της πόλης, είναι ακόμη μικρό. Είναι ανοικτό ακόμη το μέτωπο με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τους «μπλε» κάδους;
Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αδιεξόδου της ανακύκλωσης γιατί προστατεύουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι το περιβάλλον. Για το 70% των ανακυκλώσιμων (χαρτί, έπιπλα κλπ.) δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη σύστημα διαχείρισης της ανακύκλωσης ενώ για το υπόλοιπο 30%, που είναι οι συσκευασίες («μπλε» κάδος), το σύστημα είναι σε κατάρρευση εξαιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής των εταιρειών, που πλησιάζει τα 25 εκ. ευρώ το χρόνο.
Δεν μπορεί να ενοχοποιούνται οι δήμοι και οι δημότες για την κατάσταση της ανακύκλωσης όταν έχουμε πληρώσει ως καταναλωτές για να γίνει ανακύκλωση και οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν το νόμο και αφήνουν ασύδοτες τις εταιρείες… Είναι άδικο να τιμωρούνται οι δημότες με το χαράτσι του «τέλους ταφής» και να πληρώνουν δεύτερη φορά για την ανακύκλωση ενώ οι εταιρείες παρανομούν ανοιχτά. Το θέμα δεν είναι να συγκρίνουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, που πανελλαδικά είναι χαμηλά, αλλά να αναζητούμε τις αιτίες και να δείχνουμε τους υπευθύνους…
Μπορούμε να «πιάσουμε» ποσοστό μείωσης του όγκου των απορριμμάτων της τάξης του 50%, να κλείσει ο κύκλος της Ξερόλακκας και να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της επιχείρησης στο εργοστάσιο διαλογής στου Φλόκα όπως προέβλεπε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) που είναι εκ νέου υπό αναθεώρηση;
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας και ο Πρωθυπουργός της σημερινής κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκης ή όποιας κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση σχετικά με τους στόχους αυτών των σχεδιασμών. Οι ‘φιλόδοξοι’ στόχοι ανακύκλωσης φάνηκε από την μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνήσεων ότι είναι αδύνατο να προσεγγιστούν από τα ιδιωτικοποιημένα ή τα ανύπαρκτα συστήματα ανακύκλωσης. Με επιστολές και παραστάσεις προς τους υπουργούς ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης έχει επανειλημμένα ζητήσει να επιβάλουν στις εταιρείες, είτε μέσω της εφορίας είτε με άλλο τρόπο, να καταβάλουν αυτά που οφείλουν και να οργανώσει η κυβέρνηση τα συστήματα ανακύκλωσης, παρέχοντας στους Δήμους τα αναγκαία μέσα και μόνιμο προσωπικό και να μην φορτώνεται το κόστος η λαϊκή οικογένεια με τα ανταποδοτικά. Όμως οι κυβερνήσεις θάβουν την ανακύκλωση γιατί δεν αποδίδει κέρδη και προωθούν την καρκινογόνα καύση σε τσιμεντάδικα ή στα 4 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καίνε ακόμη και απορρίμματα χωρίς καμία προηγούμενη επεξεργασία.
Σήμερα, απαιτείται η συγκρότηση Δημόσιου Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, που θα αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή και επεξεργασία με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
«Δίκτυο ‘καφέ’ κάδων θα ήταν εγκατεστημένο…»
Πως προχωρά στην Πάτρα ο σχεδιασμός για την Διαλογή Στην Πηγή, πέραν των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύπτουν ή να εμφανιστούν στο μέλλον με τα Πράσινα Σημεία και τη χωροθέτησή τους;
Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και τα μεγάλα εμπόδια ενός εχθρικού συστήματος, οι εργαζόμενοι υλοποιούν το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων. Εκτός από το δίκτυο των «μπλε» κάδων έχουμε το δίκτυο κάδων με το κίτρινο καπάκι για το χαρτί που έχει επεκταθεί και στα σχολεία με μεγάλη επιτυχία. Σε όλα τα δημοτικά κτίρια όπως και στα σχολεία γίνεται συγκέντρωση Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών Συσκευών.
Τοποθετούνται ημιυπόγειοι κάδοι μεγάλης χωρητικότητας στο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου ΙΙ» για την χωριστή συλλογή χάρτινων, πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών με ΔσΠ. Το δίκτυο των Γωνιών Ανακύκλωσης με ημιυπόγειους κάδους θα επεκταθεί σε πολλά σημεία της πόλης.
Το δίκτυο των «καφέ» κάδων για την συλλογή βιοαποβλήτων θα ήταν εγκατεστημένο αλλά καθυστέρησε πάρα πολύ από τις προσφυγές ανταγωνιστικών εταιρειών που τελικά απορρίφθηκαν αλλά προκάλεσαν προβλήματα στην προμήθεια των απορριμματοφόρων.
Υλοποιείται ένα πρόγραμμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με φυλλάδια, αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που ενημερώνουν τους μαθητές εφαρμόζοντας την ΔσΠ στην πράξη, όπως και στις θερινές κατασκηνώσεις του Δήμου.