background img
banner
banner

Εικόνα δοξαστική, όπως Της αρμόζει! | ΦΩΤΟ

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ… ΦΩΣ «ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ» ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ- ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Μέρα ιδιαίτερη είναι η σημερινή για όλους τους Αιγιώτες, καθώς παραδίδεται στην Ιερά Μητρόπολη αλλά και στους πιστούς, ανακαινισμένο το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, μετά τις πολύπλοκες όσο και δύσκολες εργασίες ανάπλασής του, που εκτελέστηκαν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό, που τονώνει το θρησκευτικό φρόνημα και αναδεικνύει τον οίκο της πολιούχου του Αιγίου, καθιστώντας τον ακόμη πιο ελκυστικό και προσβάσιμο για όλους.
Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι άκρως εντυπωσιακό καθώς, πέρα από τη λειτουργικότητα του Ιερού Προσκυνήματος, οι παρεμβάσεις που έγιναν έφεραν στο… φως τους αμέτρητους «θησαυρούς» τοιχογραφιών και εικόνων, προσδίδοντας στον ναό, μία εικόνα δοξαστική, όπως του αρμόζει!

Αν. Κουμούση: «Το εσωτερικό του ναού είναι αγνώριστο»

Σε αυτό στάθηκε, μιλώντας στo protionline.gr, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Ανίτα Κουμούση, με αφορμή την παράδοση του έργου, το οποίο συντόνισε κάτι παραπάνω από επιτυχώς και είναι δεδομένο πως το εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα δικαιώνει τις προσπάθειές της.

΄΄Επιτέλους, τη Δευτέρα παραδίδουμε το Προσκύνημα στη λατρεία και στους Αιγιώτες, ανακαινισμένο και λαμπερό πραγματικά. Το εσωτερικό του ναού, είναι αγνώριστο. Πριν έμπαινε κανείς στον ναό και εισέπραττε μια σκοτεινή εικόνα. Τώρα είναι δοξαστική. Κυριαρχούν το φως και τα λαμπερά χρώματα΄΄, αναφέρει η κ. Κουμούση περιγράφοντας τον κυρίως χώρο του ναού.

Επίστεψη ναού μετά τη συντήρηση των διακοσμητικών στοιχείων

Επίσης, ειδική αναφορά έκανε η κ. Κουμούση σε κάποιες ιδιαίτερες τοιχογραφίες, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα το protionline.gr, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τις δουν από κοντά οι πιστοί. Όπως αναφέρει, ΄΄πρόκειται για τοιχογραφίες που αποκαλύψαμε και συντηρήσαμε, οι οποίες βρίσκονται μέσα στο Ιερό Βήμα και οι οποίες χρονολογούνται στο β΄ μισό του 19ου αιώνα. Τα χρώματά τους πλέον είναι εξαιρετικά ζωντανά΄΄. Αυτές παρουσιάζουν: 1) Τοιχογραφία πάνω, Ιερό, τη Θεοτόκο δορυφορούμενη από αγγέλους, 2) Τοιχογραφία στο Ιερό πάνω από την Αγία Τράπεζα που απεικονίζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου, 3) Τοιχογραφία στην πρόσοψη της Αγίας Τράπεζας με τον Σταυρό.

Σταυρός στην πρόσοψη της Αγ. Τράπεζας

Και έκδοση βιβλίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Να σημειωθεί πως η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ήταν και την περασμένη Παρασκευή στο Ιερό Προσκύνημα, καθώς, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, έμπαιναν οι τελευταίες… πινελιές στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ έγινε και αεοροφωτογράφηση, πρωινή και βραδινή, με τον φωτισμό ανάδειξης. Ο λόγος; Όπως αποκαλύπτει η κ. Κουμούση, ΄΄ ετοιμάζουμε την έκδοση βιβλίου όπου θα παρουσιάζουμε όλο το έργο που υλοποίησε στο Προσκύνημα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Το έντυπο αυτό θα διανέμεται δωρεάν και η χρηματοδότησή του καλύφθηκε από τον προϋπολογισμό του έργου΄΄.

Θεοτόκος δορυφορούμενη από αγγέλους_Ιερό, πάνω από Αγία Τράπεζα

΄΄Μετά από ένα τόσο δύσκολο έργο που ολοκληρώσαμε, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά και τιμή από τα λόγια που άκουσα την περασμένη εβδομάδα, τόσο από τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όσο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, που επισκέφθηκαν την Παναγία Τρυπητή΄΄, κατέληξε η κ. Κουμούση.

Υπενθυμίζεται ότι η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, η οποία σήμερα φιλοξενείται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, θα επιστρέψει στο Ιερό Προσκύνημα, το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου.

#Κεντρική Φωτό: Γέννηση Ιερό, πάνω από Αγία Τράπεζα


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr