background img
banner
banner

Στις 8 Απριλίου η επιστροφή της Ιεράς Εικόνας στο σπίτι της

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!

Η ώρα που η “Κυρά του Αιγίου” θα επιστρέψει στον θρόνο της, έφτασε. Οι εργασίες στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής, αισίως με καλό συντονισμό και με τη βοήθειά Της, έφτασαν στο τέλος τους και ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή της Ιεράς Εικόνας και η επανατοποθέτησή Της στο ειδικό πλαίσιο του Προσκυνήματος.

Ο χρόνος, που το Ι.Π. θα δεχθεί ξανά σαν μία αγκαλιά τους χριστιανούς μετρά αντίστροφα, καθώς την προσεχή Δευτέρα 13 Μαρτίου, αναμένεται να παραδοθεί το έργο από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Θρησκευτικό και κοινωνικό όφελος

Το όραμα του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, γέροντος Αμβροσίου, έγινε πράξη και το μεγαλόπνοο έργο, με την εντυπωσιακή τελική μορφή του, έρχεται να ενδυναμώσει την πίστη Αιγιαλέων και επισκεπτών και να δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αποτελώντας ισχυρή βάση του θρησκευτικού τουρισμού του τόπου.
1,2 ευρώ το συνολικό κόστος

Ήταν αρχές Μαΐου του 2019 όταν το Ιερό Προσκύνημα έκλεισε και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, μεταφέρθηκε με ειδική τελετή, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, εκεί όπου μέχρι τώρα, καθημερινά τίθεται σε προσκύνηση. Είχε προηγηθεί η ένταξη του έργου της ανάπλασης του Ι.Π. στο πρόγραμμα “INTERREG Ελλάδα – Ιταλία” με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ, κάτι που με ιδιαίτερη ικανοποίηση είχε ανακοινωθεί τότε από τον κ. Αμβρόσιο και με ειδική μνεία στη συμβολή του πρώην Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Αιγιαλέα Περιφερειακού Συμβούλου Χρήστου Μπούνια.

Πέρασαν κάποιοι μήνες απραξίας που έφεραν… “σύννεφα” ωστόσο από τη στιγμή που το έργο ξεκίνησε, με εντατικούς ρυθμούς έφτασε να κόψει το νήμα και τελικά, όπως διαπιστώθηκε και σε αυτοψία την περασμένη Παρασκευή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη αλλά και της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασίας Κουμούση, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Ήδη, εδώ και καιρό και γνωρίζοντας το χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως την πορεία των εργασιών, είχαν προγραμματιστεί τελετές για τη θερινή περίοδο, οπότε το επίσημο άνοιγμα μέσα στην άνοιξη, ήταν αναμενόμενο.

Το χρονοδιάγραμμα

Η επιστροφή της Εικόνας θα γίνει το Σάββατο 8 Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες όπου μέσα από λατρευτικό τελετουργικό και ιερά πομπή θα καταλήξει στο Προσκύνημα, αφού προηγουμένως να διασχίσει το κέντρο της πόλης, εδραιώνοντας έτσι την ιερή “ομπρέλα προστασίας” που χαρίζει στο Αίγιο η δύναμη της πολιούχου. Όσο για την παράδοση του ανακαινισμένου ναού στο ευρύ κοινό αυτό αναμένεται να γίνει σε μία εβδομάδα από τώρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Μαρτίου όπου πρόκειται πλέον να έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οι όποιες τελευταίες “πινελιές” απομένουν.

Έτσι, η εικόνα της Παναγίας επιστρέφει στο “σπίτι” της μετά… βαΐων και κλάδων και στην κυριολεξία, αφού μία μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων πρόκειται να γίνει η μεγάλη πομπή της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγαλείας από την Φανερωμένη στην Ζωοδόχου Πηγής. Εκατοντάδες κληρικοί και πιστοί, θα συνοδεύσουν την εικόνα από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης στο Ιερό Προσκύνημα, με τις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή 29 Απριλίου, καθώς η Ιερά Μητρόπολη και ο δήμος Αιγιαλείας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διάφορες ετοιμασίες για τη λαμπερή γιορτή της πόλης του Αιγίου.

Τι θα δουν οι πιστοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν βασίζεται στη μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί το 2013 που περιελάμβανε και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου από τον δρόμο ως το Ιερό Προσκύνημα, αλλά σε νέα μελέτη. Εκτελέστηκε υπό το… άγρυπνο βλέμμα της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σε πρώτη φάση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό των τοιχογραφιών στην οροφή, φέρνοντας στην επιφάνεια, “θησαυρούς” που είχαν σβήσει στην πάροδο των χρόνων. Οι εργασίες είχαν να κάνουν και με τη στήριξη του ναού με πασαλομπήξεις ώστε μελλοντικά να μην υπάρξουν προβλήματα στατιτικότητας, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και στον βράχο με πλέγμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Έγινε ανάπλαση των κήπων και των παρτεριών, ελαιοχρωματισμοί, αποκατάσταση σκεπών ενώ εγκαταστάθηκε νέος εξελιγμένος ηλεκτροφωτισμός και κλιματιστικά μηχανήματα. Ακόμη έγινε συντήρηση της εξωτερικής σκάλας, αντικατάσταση κάγκελων, παρεμβάσεις σε σιδηροκατασκευές, ενώ τοποθετήθηκε το πολυαναμενόμενο ασανσέρ, με μεγάλο αριθμό τεχνητών να προσφέρουν τις υπηρεσίες και γνώσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr