background img
banner
banner

Τρέχουν στην κάλπη και θα… χάσουν το τρένο της ανάπτυξης

ΔΗΜΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ… ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΝΩ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Προσκλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και αστικές αναπλάσεις ανοίγουν μέσα στο μήνα Μάρτιο στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με τους περισσότερους δήμους της Αχαΐας όμως, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και ο Δήμος Αιγιαλείας, να παρουσιάζουν αδυναμία ωρίμανσης και επεξεργασίας προτάσεων οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μέσα στο 2023.

Εδώ και ένα εξάμηνο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του προγράμματος (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα»), μετά από ανοικτή διαβούλευση με τους δήμους της περιοχής ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 628,5 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια ανοχής είναι ελάχιστα καθώς ήδη, από την προκήρυξη δράσεων που θα βγουν στη δημοσιότητα άμεσα, το διάστημα που μεσολαβεί για να ολοκληρωθεί η ένταξη δράσεων θα είναι μερικοί μήνες. Προβληματισμός επικρατεί στην Περιφέρεια αλλά και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, τη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε., τη Διαχειριστική (Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα») και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αχαϊας για το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός προγραμματισμός του προγράμματος που περιλαμβάνεται και στο σχέδιο «Δυτική Ελλάδα 2030», συμπίπτει με τις επόμενες Δημοτικής Εκλογές στις οποίες έχουν ήδη ρίξει το βάρος τους οι δήμαρχοι!

Αστικές αναπλάσεις

Ενδεικτικά το πρόγραμμα για την ενίσχυση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης μέσα από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις με προϋπολογισμό 112,6 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 95,7 εκατ. ευρώ είναι Κοινοτική Χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΠΑ. Το Αίγιο, τα Καλάβρυτα και ο Ερύμανθος υποχρεούνται, μέσα από τις ΟΧΕ, να δημιουργήσουν ενιαία Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή οργανισμών, φορέων του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση, πριν λάβουν την προέγκριση υλοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ.
Οι τρεις δήμοι θα πρέπει να έχουν συστήσει Ομάδες Εργασίας και να έχουν ολοκληρώσει τη διαβούλευση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για αστικές αναπλάσεις μέχρι τον Αύγουστο!

Ύδρευση – Αποχέτευση – Οδοποιΐα

Μέχρι και το τέλος του έτους θα είναι ανοικτές μια σειρά προκηρύξεων που αφορούν δήμους της Δυτικής Ελλάδας για:

# έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης από ΟΤΑ και ΔΕΥΑ δαπάνης 20 εκατ. ευρώ,

# ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και υποδομώ, 20 εκατ. ευρώ,

# δράσεις οδικής ασφάλειας, 2 εκατ. ευρώ.Α

Προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην προσπάθειά της να στηρίξει τους δήμους προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες για έργα, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο με προϋπολόγισμό 1,6 εκατ. ευρώ ο οποίος καλείται να υποβοηθήσει και τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων οι οποίες θα πρέπει να ελέγξουν και να «σπρώξουν» στο νέο ΕΣΠΑ τα προγράμματα των δήμων.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δράση που έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων ώστε να αντεπεξέρχονται άμεσα στις αυξημένες απαιτήσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητές τους σε σχέση με τους δήμους. Ο τεχνικός σύμβουλος υποβοηθά τις υπηρεσίες των δήμων κυρίως σε τεχνικά, νομικά θέματα που αφορούν μελέτες, έργα, συντηρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, την τεχνογνωσία και τις αναγκαιότητες που υπάρχουν. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Τεχνικού Συμβούλου είναι η σύνταξη και ολοκλήρωση των φακέλων ανάθεσης μελετών, η ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών για την ανάθεση δημοσίων έργων, αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς το προσωπικό.

Έργα – Γέφυρες

Στο νέο ΕΣΠΑ θα περάσουν, από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, μέσα από νέες προκηρύξεις, και έργα – γέφυρες για την ολοκλήρωση δράσεων που ωρίμασαν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 αλλά δεν ολοκληρώθηκαν όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και υποδομών -το οποίο απευθύνεται και σε δήμους- με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, έργα προστασίας των ακτών 13 εκατ. ευρώ, έργα ύδρευσης 11 εκατ. ευρώ και έργα αναβάθμιση του οδικού δικτύου προϋπολ. 25 εκατ. ευρώ.
Τα έργα που προκηρύσσονται μέσα στον Μάρτιο είναι προϋπολόγισμού περί τα 62 εκατ. ευρώ.

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό, απαιτείται ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός στα πλαίσια των ΟΤΑ. Οι δήμοι θα πρέπει να σπεύσουν να ωριμάσουν μελέτες προκειμένου να κατατεθούν στα πλαίσια των προσκλήσεων που έρχονται. Αν εφησυχάσουμε σπαταλώντας χρόνο μόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εκλογές του Οκτωβρίου, θα μας μένει ουσιαστικά ένα μήνας, ο Νοέμβριος!» σχολιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομίας και Διοίκησης Ανδρέας Φίλιας.

«Εκτός από τα έργα που αφορούν ύδρευση, άρδευση και οδοποιία, με βάση τις σχετικές προσκλήσεις που έρχονται, έργα συναφή με άρδευση, ύδρευση και οδοποιία δύνανται να ενταχθούν και στο πρόγραμμα που αφορά τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Επίσης, αστικές αναπλάσεις για όλους τους δήμους δύνανται να ενταχθούν και σε δράσεις που δεν σχετίζονται με τις ΟΧΕ. Για να υπάρξει μια ισορροπία στον προγραμματισμό και να πετύχουμε από κοινού υψηλές απορροφητικότητες στο νέο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να κινηθούμε παράλληλα αυτό το διάστημα και με τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Η συνδρομή του Τεχνικού Συμβούλου είναι απαραίτητη και οι δήμοι θα πρέπει να σπεύσουν» σύμφωνα με τον κ.Φίλια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr