background img
banner
banner

Η… ευθύνη των εκλεγμένων απέναντι στην πολύπαθη Αιγιάλεια

ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όταν σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία της Νέας Δημοκρατίας υπό τη ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Αιγιαλείας, το Αίγιο χαρακτηριζόταν ως «προπύργιο» του κόμματος στην Αχαΐα, δεδομένου ότι παραδοσιακά «αντιστεκόταν» στο πράσινο… ρεύμα του νομού, ουδείς περίμενε πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικρατήσει ακόμη και στην πάλαι ποτέ πράσινη και αργότερα κόκκινη Αχαΐα. Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στην Αιγιάλεια, παρουσιάζει από τη μία την πανελλαδική τάση για ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνόν κόμμα, από την άλλη όμως «αποκρύπτει» τα βαθιά προβλήματα της ανατολικής πλευράς του νομού.

Η Αιγιάλεια στήριξε τη Ν.Δ. Ακόμη και ορεινά χωριά με… πατροπαράδοτη πίστη στον κεντροαριστερό ή αριστερό χώρο, έβγαλαν «γαλάζιο» αποτέλεσμα, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Άγνωστο ωστόσο είναι το πώς θα μεταφραστεί η προτίμηση των Αιγιαλέων στους μετέπειτα χειρισμούς της κεντρικής εξουσίας απέναντί της. Δηλαδή, εάν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα «ανταποδώσει» τη στήριξη ή εάν ο ενισχυμένος μόνο κατά μία έδρα στην Αχαΐα ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει την προσδοκώμενη προοπτική.

Τα έργα που έδωσαν ώθηση κι αυτά που έκαναν την περιοχή… φτωχό συγγενή

Στις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων της Ν.Δ. στην Αιγιάλεια, το ενδιαφέρον μονοπωλούσε το έργο της κυβέρνησης και στην Αιγιάλεια, απαριθμώντας μία σειρά από έργα που εκτελέστηκαν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής, αποχετευτικά δίκτυα, ανάπλαση της πλατείας Αγ. Λαύρας, ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως, το εμβληματικό έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα ήταν τα επιχειρήματα της «πρώτης γραμμής». Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «χτυπούσαν» τα τρωτά σημεία που δεν είναι άλλα από την υποβάθμιση των ΕΑΣ στο Αίγιο και η συρρίκνωση του τοπικού εργοστασίου, το «λουκέτο» στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο με μεταφορά της μοναδικής σχολής στην Πάτρα, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η προβληματική πρόσβαση στον σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου και βέβαια το «φλέγον» θέμα του αγροτικού που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ιδίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς υποψηφίους, «καυτηριάστηκε» πολλάκις η στάση των βουλευτών της Ν.Δ. στα τρία αυτά θέματα που έχουν «στοιχίσει» πολύ στην Αιγιάλεια.
Πλην όμως οι Αιγιαλείς «μίλησαν» μέσα από την κάλπη, δίνοντας 11.822 ψήφους και ποσοστό 39,63% στη Νέα Δημοκρατία, 6.352 ψήφους και 21,29% στον ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., 4.352 ψήφους και 14,59% στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., 1.698 ψήφους και 5,68% στο ΚΚΕ, 1.100 ψήφους και 3,69% στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και 1.097 ψήφους και ποσοστό 3,68% στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οι ιδιαιτερότητες και οι προτιμήσεις ανά Δημοτική Ενότητα στην Αιγιάλεια

Τα δύο άκρα του νομού, Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια εκτόξευσαν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το Αίγιο της έδωσε μικρότερο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Δ.Ε. Ακράτας που έδωσε στη Ν.Δ. ποσοστό 48,78%. Η Αιγείρα 40,05% και η Δ.Ε. Ερινεού 44,01%. Η Ανατολική Αιγιάλεια στήριξε κατά ένα μεγάλο βαθμό το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας, με προφανή λόγο την εμπλοκή της προέδρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη δικαστική διαμάχη για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας και τις πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε να πάψει να δέχεται απορρίμματα. Μάλιστα, στη Δ.Ε. Αιγείρας, το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου ήρθε τέταρτο λίγο κάτω από το τρίτο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 11,30%. Η μικρότερη «ψαλίδα» μεταξύ της πρώτης Ν.Δ. και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, στην Αιγιάλεια, παρατηρήθηκε στη Δ.Ε. Συμπολιτείας. Το υψηλότερο ποσοστό του πάντως στην Αιγιάλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ το έλαβε στη Δ.Ε. Διακοπτού με 24,03%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ε. Συμπολιτείας, 18,46%. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό του ΚΚΕ στην Αιγιάλεια, καταγράφηκε στη Δ.Ε. Συμπολιτείας, 7,79%.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr