background img
banner
banner

Μαζί στην πλατεία και στην πορεία

ΑΛΛΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΕΚΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ – ΕΤΣΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με τα διαχρονικά αιτήματα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα και στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι, με ορόσημο την εξέγερση του Σικάγο, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τιμήθηκε τη Δευτέρα 1η Μάη, η Εργατική Πρωτομαγιά, στο Αίγιο.

Η συγκέντρωση της Τρίγωνης Πλατείας, που έγινε υπό βροχή, ήταν κοινή μεταξύ Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και σωματείων της δύναμης του ΠΑΜΕ, μετά από πολλά χρόνια, ενισχύοντας την πεποίθηση για ενότητα του εργατικού κινήματος και κοινή δράση. Παρότι σε ένα σημείο, η διάσταση απόψεων έτεινε να ανατρέψει το ενωτικό κλίμα, εντούτοις η… πορεία ένωσε ξανά, μέχρι τα διαφορετικά σημεία κατάθεσης στεφάνων. Η διοίκηση του Ε.Κ.Α., σωματεία της δύναμής του και φορείς εστράφησαν στο μνημείο Ηρώων των Υψηλών Αλωνίων ενώ το ταξικά συνδικάτα προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνων στο βάθρο του μνημείου της Αντίστασης, στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

Οι πολλαπλές κρίσεις και ο εργασιακός μεσαίωνας

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του προέδρου του Ε.Κ. Αιγίου Παναγιώτη Γεωργόπουλου ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886 επισήμανε πόσο επίκαιροι είναι οι αγώνες των εργατών του Σικάγο ενώ τόνισε με δυναμισμό τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Περιέγραψε με ζοφερά χρώματα τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι τα 13 χρόνια πολλαπλών κρίσεων, από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, στην πανδημική κρίση κι έπειτα στην ενεργειακή που οδηγεί σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, με τον μισθό των εργαζόμενων να μην αρκεί να καλύψουν ούτε τα βασικά. Αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών ενώ μίλησε και για τα προβλήματα στην Αιγιάλεια που – όπως είπε – είναι λαβωμένη από την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και τη σταφιδική κρίση σε συνδυασμό με την απαξίωση της ΕΒΟ, τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομάκρυνση των ΤΕΙ, γεγονότα που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ανέχειας και ανασφάλειας στην περιοχή.

Αγωνιστικοί χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Συνδικάτου Εργαζομένων Ποτών και Τροφίμων Αχαΐας Κώστας Ροδόπουλος, της προέδρου της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κατερίνας Δημουλά, του αντιπροέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» Θανάση Χελάκη, ενώ τις ομιλίες έκλεισε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την ακρίβεια και τις ισχνές αυξήσεις μισθών όταν με τον ιδρώτα τους παράγουν όλο τον πλούτο τη στιγμή που οι μεγαλοεργοδότες έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους, όπως τονίστηκε. Για υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας έκανε λόγο η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι οι πολιτικές του προάγουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Τη διαβεβαίωση ότι ο Α.Σ.Α. και αύριο θα είναι στον… δρόμο, έδωσε ο Θανάσης Χελάκης, τονίζοντας πως το μέτωπο της αγροτιάς έχει δύναμη και ελπίδα.

 

Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας που θα δεν θα αντιμετωπίζουν τη ζωή μας ως κόστος…

Για ανανέωση… όρκου ότι ο αγώνας της τάξης τους θα φτάσει στο τέλος τη διαδρομής, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Νύχτης μιλώντας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Χαρακτήρισε την Εργατική Πρωτομαγιά ως φωτεινός φάρος που σηματοδοτεί τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος, μιλώντας για τις καθημερινές μάχες και τους αγώνες που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι που διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως είπε. Χαρακτήρισε ακόμη, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, την ανθρώπινη ζωή ως λίπασμα στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και στον «νόμο του κέρδους» που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία και την ανέχεια που ψάχνουν ελπίδες στα καλάθια της ανεργίας. Μίλησε ακόμη για τα «καθημερινά Τέμπη» που μετρούν εργατικά ατυχήματα, την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν ένα εργασιακό καθεστώς που μας οδηγεί να ξεχνάμε τι σημαίνει οκτάωρο, ρεπό, μέτρα προστασίας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία που για το μεν Ε.Κ.Α. κατέληξε στο Μνημείο Ηρώων του Κήπου των Υψηλών Αλωνιών για τα δε ταξικά σωματεία έφτασε ως την οδό Σολωμού.

Κατάθεση στεφάνων στα Υψηλά Αλώνια

Στα Υψηλά Αλώνια έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιζόμενων εργατών που έδωσαν τη ζωή τους διαχρονικά για το δίκαιο της εργατικής τάξης.
Στη μνήμη των αγωνιζόμενων εργατών κατέθεσαν στεφάνια το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, Ο Δήμος Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΑΥΡΑ» 3Ε Αιγίου, το Σωματείο Υπαλλήλων & Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ), η Ένωση Χειριστών Βοηθών Εσκαπτικών & Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων Φορτικών Μηχανημάτων Παντός Τύπου Περιφέρειας Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση Αχαϊκά Πλαστικά Αιγίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της Εταιρείας Γ. Καλλιμάνης Α.Ε., το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Αιγίου Αχαΐας, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου – Νοτιοδυτικής Ελλάδος – Ζακύνθου – Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, η Ένωση Καπνοπωλών, Περιπτερούχων, Παντοπωλείων, Μίνι Μάρκετ, Ψιλικών Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αιγιαλείας, η Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, οι Οργανώσεις Μελών Αιγίου – Διακοπτού – Ανατολικής Αιγιάλειας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ, το ΠΑΣΟΚ Τομέας Προστασίας του Πολίτη, η Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι στην Τρίγωνη Πλατεία δεν δόθηκε το βήμα σε όσους το ζήτησαν.
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση της Τρίγωνης Πλατείας έδωσαν το «παρών» πλην των εργαζόμενων, των εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων, εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων και δημοτικών παρατάξεων, υποψήφιων για τις βουλευτικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr