background img
banner
banner

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ: Προσωρινά στο κάτω μέρος η πιάτσα των ταξί…

Η πλατεία Αγ. Λαύρας παραδίδεται οσονούπω αναπλασμένη στους δημότες, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για την εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων που τους παραχωρούνται, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πού θα βρίσκεται η πιάτσα των ταξί. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τετάρτη λαμβάνοντας απόφαση για προσωρινή μετατόπιση στο κάτω μέρος μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και πάγια θέση των αυτοκινητιστών είναι η παραμονή της πιάτσας στην οδό Κλ. Οικονόμου. Η αρχική μελέτη ωστόσο είχε αντίθετη άποψη…

Η τροποποίηση της αρχικής μελέτης με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν το πρώτο σημείο τριβής αντιπολίτευσης – δημοτικής αρχής για το θέμα της πλατείας, με τα επόμενα να είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους τους δημότες. Η τροποποίηση, μεταξύ άλλων περιελάμβανε τη λειτουργία της πιάτσας στο σημείο που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα λόγω των έργων, δηλαδή στις εσοχές της Κλ. Οικονόμου. Μάλιστα, η πρόθεση της δημοτικής αρχής φαίνεται πως είναι η παραμονή των ταξί στο σημείο αυτό και μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της ανάπλασης, κάτι που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Μάλιστα, η αντιπολίτευση διατηρεί την άποψη ότι τα ταξί δεν μπορεί να «κλείνουν» την όψη της πλατείας και να βρίσκονται στο κυριότερο σημείο της, εκτιμώντας πως πρέπει να μεταφερθούν το κάτω μέρος, όπως συμβαίνει στις κεντρικές πλατείες όλων των πόλεων.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, ΄΄η απόφαση που ελήφθη στην διά περιφοράς έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, αφορούσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του έργου και του τμήματος της Βάλφουρ. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η προσωρινή μεταφορά των ταξί στην Ασ. Φωτήλα, στο σημείο δηλαδή που η μελέτη του έργου προβλέπει μόνιμη λειτουργία. Όπως φαίνεται ο δήμαρχος έχει υποσχεθεί στους επαγγελματίες πιάτσα στην Κλ. Οικονόμου, όμως όταν έρθει η ώρα θα ζητήσουμε την εφαρμογή της μελέτης που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση είχε καταθέσει ένσταση που είχε γίνει δεκτή από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ψήφισε «λευκό», με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να εγκρίνονται.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 14 Ιουνίου ενώ θετικά είχε γνωματεύσει και το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου.

Τι προβλέπεται για τη Βάλφουρ

Η τεχνική έκθεση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να καταστεί δυνατή η εκτέλεση της εργολαβίας ΄΄Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου : Ενότητα 2 : Πλατεία Αγίας Λαύρας και περιμετρικές οδοί – Ενότητα 3 : Πλατεία Βαλφούρ και περιμετρικές οδοί΄΄ και η διαμόρφωση κατάλληλης κυκλοφοριακής πρότασης στην περιοχή, που θα αποτρέψει τυχόν κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν από την αναδιανομή της κυκλοφορίας. Το εν λόγω έργο θα εκτελεστεί σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 134/2022 Μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αιγιαλείας (εγκριθείσα με υπ’ αριθ. 385/2022 αποφ. ΔΣ. Δ. Αιγιαλείας ) με συμβατική προθεσμία εκτέλεσης 6 ημερολογιακών μηνών. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Λαύρας και των οδών που την περιβάλλουν, της πλατείας Βαλφούρ και των οδών που την περιβάλλουν, καθώς και της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Κλ. Οικονόμου έως την οδό Ερμού. Οι διαμορφώσεις που προβλέπονται με την ανωτέρω μελέτη περιλαμβάνουν τόσο τον χώρο των πλατειών όσο και τα πεζοδρόμια, τα οποία αναδιαμορφώνονται γεωμετρικά και αισθητικά, καθώς και το οδόστρωμα των οδών. Τα πεζοδρόμια της περιοχής επέμβασης διαπλατύνονται, πλακοστρώνονται, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πεζούς χρήστες, το οδόστρωμα διαμορφώνεται κατάλληλα και γίνεται ανανέωση και συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού. Παράλληλα προβλέπεται η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου απορροής ομβρίων και ύδρευσης , καθώς και κατασκευή δικτύων άρδευσης και Ηλ/σμού.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις

Στη φάση της κατασκευής του έργου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι παρακάτω προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες ώστε να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών σύμφωνα με τη μελέτη του έργου.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας: Απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Βάλφουρ και από την οδό Ασημάκη Φωτήλα έως την οδό Κλεομένους Οικονόμου. Απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα στο ρεύμα κυκλοφορίας από την οδό Κλεομένους Οικονόμου προς την οδό Ταξιαρχών. Αντιδρομίσεις οδών: Προτείνεται η αντιδρόμηση της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την συμβολή της με την οδό Κλεομένους Οικονόμου έως τη συμβολή της με τη οδό Βάλφουρ, με την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης, όπως αποτυπώνεται στην οριζοντιογραφία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Απαγόρευση στάσης στάθμευσης: Απαγόρευση στάσης στάθμευσης σε όλη την περιοχή που θα εκτελεστεί η πρώτη φάση του έργου δηλαδή: Επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Ταξιαρχών έως την οδό Κλεομένους Οικονόμου. Η απαγόρευση θα εξασφαλιστεί από την μείωση του πλάτους του οδοστρώματος. Επί της οδού Βάλφουρ από την οδό Ασημάκη Φωτήλα έως την οδό Κλεομένους Οικονόμου.

Λοιπές ρυθμίσεις: Προτείνεται να μεταφερθεί προσωρινά η πιάτσα των ΤΑΞΙ που βρίσκεται επί της πλατείας Αγίας Λαύρας, στην εσοχή που έχει δημιουργηθεί επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα, ώστε να καταστεί 4 δυνατή η εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης των θέσεων στάθμευσης στο άνω μέρος της πλατείας Αγίας Λαύρας.

Για την εκτέλεση των εργασιών επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα προτείνεται η μείωση του πλάτους του οδοστρώματος στο απαραίτητο για την ομαλή κυκλοφορία του αστικού ΚΤΕΛ. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν θίγεται η διαδρομή του αστικού ΚΤΕΛ, η οποία θα ακολουθεί την διαδρομή Ταξιαρχών – Ασημάκη Φωτήλα – Κλεομένους Οικονόμου. Ακόμη δεν αναμένεται σημαντική επιπλέον φόρτιση από την ανακατανομή της κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς οι οδοί που θα γίνει διακοπή δεν έχουν σημαντική κυκλοφορία.
Οι ανωτέρω περιγραφόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προτείνονται να ισχύουν έως το πέρας των εργασιών της σύμβασης ήτοι έως τις 6 Αυγούστου. Η προσωρινή σήμανση θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα της αναδόχου εταιρείας Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.E.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr