background img
banner
banner

Γέφυρα – τάφος για νεαρούς Ρομά

ΈΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 14 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ένας νεκρός, δύο σοβαρά τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται, ένας στο Π.Γ.Ν.Π. «Παναγία η Βοήθεια» στο Ρίο και ένας στο Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» καθώς και οκτώ ακόμη τραυματίες που -ευτυχώς- δεν φαίνεται να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους είναι τα θύματα της τραγικής κατάρρευσης τμήματος της γέφυρας που ενώνει την παλαιά εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, με τη νέα Εθνική οδό, στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου «Τόφαλος» στην ανατολική είσοδο της πόλης των Πατρών, στον κλάδο της Ευρείας Περιμετρικής Παράκαμψης της πόλης.

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών με ευθύνη της οποίας μεταφέρθηκε ο φάκελος με τα πρώτα στοιχεία του τραγικού ατυχήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών καθώς, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί ελεγχόμενη κατεδάφιση και είχε δοθεί εντολή να κλείσει η κυκλοφορία, στο σημείο βρέθηκαν για άγνωστους λόγους, νεαροί Ρομά οι οποίοι επιχειρούσαν να αφαιρέσουν οπλισμό από σίδερα της κατεδάφισης.

Αμέσως μετά την είδηση της κατάρρευσης, εκ μέρους του διοικητή της 6ης ΥΠε Γιάννη Καρβέλη δόθηκε εντολή για διπλή εφημερεία και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας καθώς δεν υπήρχε ακριβής ενημέρωση για το πόσοι ακριβώς είναι τα θύματα και οι εγκλωβισμένοι. Επίσης ενημερώθηκε η 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας για να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού τυχόν επιζώντων μέσα από τους τόνους του τσιμέντου που κατέρρευσε παρασύροντας όσους ήσαν από κάτω.

Ο νεκρός είναι ηλικίας 33 ετών. Από τους δύο σοβαρά τραυματίες ένας 21χρονος είναι διασωληνωμένος. 14 άτομα νοσηλεύονται ή έλαβαν εξιτήριο λίγες ώρες μετά την εμπλοκή τους στο συμβάν.  Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τυχόν επιζώντες συνεχίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πολύπαθο έργο

Τις εργασίες κατεδάφισης οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για λόγους ασφαλείας, να γίνουν Κυριακή -αλλά ίσως να έπρεπε να αναπρογραμματιστούν λόγω των συνθηκών του καύσωνα και των θερμοκρασιών στους 44 βαθμούς Κελσίου που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην πόλη- εκτελούσε η  «Ολυμπία Οδός» η παραχωρησιούχος κοινοπραξία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών Αθηνών.  Στις γέφυρες είχαν εντοπιστεί προβλήματα στατικής επάρκειας το 2021 και έκτοτε χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υποδομών το έργο της αποκατάστασης στα 6,5 εκ. ευρώ. Η Ολυμπία Οδός που είχε αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής και των δύο γεφυρών στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών είχε ολοκληρώσει πρόσφατα τον ένα κλάδο και το έργο είχε περάσει στην 2η, προς στατική αποκατάσταση, γέφυρα.

Οι γέφυρες (Κ635) και (Β01) είχαν κατασκευαστεί το 2000 από το ελληνικό δημόσιο αλλά εξ αρχής υπήρξαν αστοχίες και κακοτεχνίες. Eπικρατούσε σύγχυση για το ποιος είχε την ευθύνη να απομακρύνει τον κόσμο που είχε μαζευτεί στο σημείο της κατεδάφισης.

Έσπευσε η Αλεξοπούλου

Η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου η οποία βρισκόταν στην Πάτρα μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στην πρώτη σύσκεψη που έγινε χωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιουλίου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ. όπου και παρέμενε μέχρι αργά. Στην Πάτρα έσπευσε και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ο οποίος και συνέχισε τις επαφές που είχε ξεκινήσει η κ. Αλεξοπούλου η οποία ήδη είχε επικοινωνήσει και με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας. «Αυτή τη στιγμή προέχει η επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, θα πάμε και σε πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος» τόνισε στο Protionline.gr η κ. Αλεξοπούλου. «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους, που έχασαν τον οικείο τους και ελπίζω να σταματήσουμε εδώ» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος ο οποίος και δήλωσε ότι τη γενική ευθύνη για τις εργασίες καθαίρεσης της γέφυρας είχε αποκλειστικά ο εργολάβος.

Τρεις συλλήψεις

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται ο υπεύθυνος του έργου καθώς και δύο χειριστές, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο γιατί τραυματίστηκε κατά την πτώση της γέφυρας. Το Υπουργείο Υποδομών κάλεσε την Ολυμπία οδό να συνδράμει στο έργο της διερεύνησης των συνθηκών του ατυχήματος.  Σε ανακοίνωσή της, εκ των παραχωρησιούχων του έργου, η εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΕ η οποία και εκτελούσε τις εργασίες κατεδάφισης ανακοίνωσε ότι «μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία». H εταιρεία διευκρίνισε ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος ενώ στην σχετική ανακοίνωσή της» εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Καταγγελίες και κινητοποιήσεις

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προκήρυξε  24ωρη Παμπατραϊκή απεργία για την Δευτέρα 24 Ιουλίου καταγγέλλοντας «έγκλημα κράτους και εργοδοσίας» αυτό που έγινε στα έργα της Περιμετρικής Παράκαμψης. «Το έγκλημα αυτό έγινε τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες, και ενώ υπήρχε απαγόρευση εκείνες τις ώρες. Απαιτούμε να εξακριβωθεί, ποιος έδωσε άδεια την ώρα που εκτελούνταν εργασίες, να υπάρχει από κάτω κόσμος και να ξεχωρίζει τα σίδερα από τα μπάζα, την ώρα που όλοι οι υπεύθυνοι γνώριζαν την επικινδυνότητα για κατάρρευση της γέφυρας» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο. Για «έγκλημα» κάνει λόγω και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πατρών επισημαίνοντας ότι το συμβάν «έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σαθρό τμήμα της γέφυρας, συνθήκες καύσωνα και τις μεσημεριανές ώρες και Κυριακή, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας».

Στο σημείο βρέθηκε τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης όσο και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Μετά την κατάρρευση, εκτός από τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Ευρεία Περιμετρική στο ρεύμα προς Αθήνα, έχει διακοπεί και η κίνηση των οχημάτων προς Πύργο, καθώς και στην οδό Διοδώρου, προς στην Πάτρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr