background img
banner
banner

Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού σε κτίριο του δήμου!

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Ένας νέος μετεωρολογικός σταθμός που καταγράφει τις ακριβείς θερμοκρασίες που επικρατούν στο Αίγιο εγκαταστάθηκε στο κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας, στο πρώην ΙΚΑ. Πρόκειται για τον πρώτο ανοιχτό σταθμό μετεωρολογικού ενδιαφέροντος που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λειτουργεί στην περιοχή και οποιοσδήποτε επιθυμεί, μπορεί μέσω του διαδικτύου να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για το τι καταγραφούν τα ραδιοκύματα του σταθμού μέσω της σελίδας www.meteo.gr

Ο σταθμός εγκαταστάθηκε κατόπιν άριστης συνεργασίας της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας του δήμου και των ερασιτεχνών μετεωρολόγων Νίκου Σερέτη και Γιώργου Χρονόπουλου και θεωρείται πολύτιμο «εργαλείο» για την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας για θέματα πρόληψης από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και κατοίκους και επισκέπτες. Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες και προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.

Όπως εξήγησε στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄ο μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε, συνδέεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, παρουσιάζει τις μετρήσεις και συμπληρώνει τα στοιχεία που έχουμε για τις καιρικές συνθήκες. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κάτι πολύ χρήσιμο για τον δήμο μας καθώς όσο πιο πολλές δειγματοληψίες έχουμε, τόσο καλύτερα είμαστε πριν τα γεγονότα΄΄.

Παράλληλα, ο κ. Καραΐσκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή των δύο ερασιτεχνών μετεωρολόγων που ουσιαστικά αποτέλεσαν συνδετικούς κρίκους με το Εθνικό Αστεροσκοπείο για να εγκατασταθεί στο Αίγιο ο σταθμός.

Να σημειωθεί πως ακόμη δύο σταθμοί λειτουργούν στην κοινότητα Τράπεζας στην περιοχή Άγιος Νικόλαος καθώς επίσης και στα Μελίσσια, οι οποίοι επίσης είναι στο δίκτυο του Αστεροσκοπείου.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Χρονόπουλος γνωρίζει την Αιγιάλεια, δεδομένου ότι για χρόνια ήταν ο Δασάρχης Αιγίου και από τότε μελετούσε το αντικείμενο της μετεωρολογίας.
Όπως τόνισε στo Protionline.gr, ΄΄η αρχική ιδέα ήταν του κ. Σερέτη και δική μου, προτείναμε στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας τη δημιουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού στο Αίγιο και κρίναμε πως το εν λόγω κτίριο είναι το πλέον κατάλληλο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενώ αυτομάτως αποκτάται πλεονέκτημα καταγραφής όλων των καιρικών φαινομένων΄΄.

Πολλά τα πλεονεκτήματα

Σημειώνεται ακόμη ότι στην πύλη του διαδικτύου υπάρχουν τουλάχιστον 300 διαφορετικές πηγές που μπορεί ο καθένας να αντλήσει πληροφορίες για τον καιρό που ισχύει, για την υγρασία, για τον αέρα, για τα δεδομένα κάθε ώρα της ημέρας.

Το γεγονός ότι πλέον στην λίστα σταθμών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα υπάρχει και ο σταθμός του Αιγίου, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και για τον απλό κόσμο, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να μάθει με αξιοπιστία τον καιρό που θα επικρατήσει στην Αιγιάλεια. Αυτή την εποχή είναι υπό κατασκευή και η επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού που σύντομα θα είναι επισκέψιμη.
Αξιόπιστα στοιχεία

Πλέον, ο καθένας θα μπορεί να βλέπει την πραγματική θερμοκρασία της περιοχής ανά πάσα στιγμή, με μεγάλη αξιοπιστία. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι τα θερμόμετρα που υπάρχουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε φαρμακεία, πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν τις σωστές μετρήσεις και δείχνουν πλασματικά νούμερα. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σταθμός θα δίνει λεπτομέρειες όχι μόνο για τη θερμοκρασία αλλά και για τα κυβικά βροχής, την ταχύτητα και τη φορά του ανέμου, θα καταγράφει στοιχεία έκτακτων καιρικών φαινομένων και προπαντός τις πραγματικές τιμές της υγρασίας, αλλά και των θαλάσσιων καιρικών φαινομένων. Τέλος να σημειωθεί ότι ο σταθμός υποστηρίζεται πλήρως από το διαδίκτυο και διαθέτει data load, μία βάση δεδομένων για την καταγραφή του ιστορικού για πιθανές συγκρίσεις τιμών και μελέτες μετεωρολογικού ενδιαφέροντος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr