background img
banner
banner

Ποιοτικός χρόνος με τη «σφραγίδα» της Περιφέρειας

ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟ

Στη χρήση των πολιτών της Ροδοδάφνης παραδίδεται και επίσημα σήμερα Πέμπτη το απόγευμα, 10 Αυγούστου, ένας νέος χώρος άσκησης, με δυνατότητα παράλληλα και για άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο κατοίκων και παραθεριστών – επισκεπτών. Η διαμόρφωση του χώρου που είχε απαλλοτριωθεί στα πλαίσια κατασκευής του της νέας εθνικής, με την εγκατάσταση τάπητα, φωτισμού και οργάνων γυμναστικής, έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Δράση Αστικής Αναζωογόνησης» το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με δήμους και τοπικές κοινότητες σε όλη την Αχαΐα.

Σε 186 οικισμούς στην Δυτική Ελλάδα

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΕΣ. και το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Σχεδιάστηκε και έλαβε χρηματοδότηση κατά τη διετία 2021-’22 και αυτή την περίοδο, μετά την έγκριση της σύμβασης στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού αλλά και την ανάδειξη του τελικού μειοδότη, προχωρά η διαδικασία αναβάθμισης και ανάπλασης σε 186 οικισμούς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. «Πάμε σε μια σειρά από χώρους που ανήκουν στα όρια της ζώνης της παλαιάς και νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητα ευθύνης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί και ήσαν εγκαταλελειμμένοι, στην καλύτερη περίπτωση πρώην εργοτάξια και στην χειρότερη πρώην ΧΑΔΑ-Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων- και οι οποίοι, μέχρι και χθες, ήταν στην είσοδο ή σε ορατό και επισκέψιμο σημείο οικισμών.

Αυτοί οι χώροι, από σημεία που προκαλούν όχληση, σε επίπεδο αισθητικής στο μάτι αλλά και πραγματικού κινδύνου, για την υγεία και ασφάλεια κατοίκων και τουριστών –παραθεριστών, αναζωογονούνται. Στα πλαίσια της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, οι χώροι αυτοί εξυγιαίνονται, γίνεται επίστρωση με πλακάκια ή τάπητες, μπαίνει καλαίσθητος φωτισμός, παγκάκια και σύγχρονος εξοπλισμός (σημεία πρόσβασης WiFi) και, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, μπαίνουν πακτωμένα όργανα γυμναστικής όπως στη Ροδοδάφνη Αιγίου αλλά και του Λάππα Δυτικής Αχαΐας. Κάνουμε τον τόπο μας όμορφο και ασφαλή για τους πολίτες» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Η επιλογή των χώρων, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., έγινε στοχευμένα καθώς θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές για να μετατραπούν σε κοινόχρηστοι χώροι και σε παιδικές χαρές/υπαίθρια γυμναστήρια για παιδιά και ενηλίκους.

«Αναγνωρίζοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικοποίησης, ειδικά σε μικρά χωριά, όπου οι πολίτες συναναστρέφονται κατά βάση σε αυτούς, ήταν επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση της Περιφέρειας και η φροντίδα της ώστε να προσφέρει στους πολίτες εξωραϊσμένους χώρους -κυρίως επί των εισόδων και επί οδών που οδηγούν στους οικισμούς- οι οποίοι θα αναδεικνύουν το φυσικό τους κάλλος και θα εντάσσονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον. Σκοπός της Περιφέρειας είναι να καταστήσει τους χώρους, στους οποίους γίνονται και θα γίνουν το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις, πλήρως λειτουργικούς και ποιοτικά αναβαθμισμένους» αναφέρει ο Δημήτρης Καραβίδας, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Π.Δ.Ε.

Μαζί με ενημερωτικές τουριστικές πινακίδες

Παράλληλα με την ανάπλαση και την τοποθέτηση κοινόχρηστου εξοπλισμού, στα σημεία που αποτελούν είσοδο κοινότητας, όπως πχ. στη Ροδοδάφνη, τοποθετούνται και καλαίσθητες ενημερωτικές τουριστικές πινακίδες για τουρίστες και επισκέπτες με πληροφορικά χρήσιμα και ιστορικά στοιχεία. Σε συνεργασία με δήμους και τοπικές κοινότητες, αξιοποιούνται οι χώροι αυτοί και ως σημεία ευαισθητοποίησης σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

«Πάμε σε οριοθέτηση χώρων με ασφάλιση και φύλαξη του εξοπλισμού που θα είναι μόνιμος.

Οι περιφράξεις είναι συρμάτινες αλλά αποτελούνται και από ξύλινες πέργκολες, μπαίνουν ‘έξυπνα παγκάκια’ με φόρτιση και πρόσβαση στο διαδίκτυο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, εκτός από παιδικές χαρές και όργανα γυμναστικής, μπαίνουν τραπέζια για σκάκι και επιτραπέζια παιχνίδια, τραπέζια πινγκ πονγκ ενώ θα γίνουν και έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης. Προγραμματίζονται ακόμη και ήπιες δενδροφυτεύσεις και πράσινο» σύμφωνα με τον κ. Καραβίδα.

«Μέσω αυτής της παρέμβασης διορθώνονται και τα προβλήματα που αφορούν υφιστάμενο εξοπλισμό ο οποίος είναι παλαιός, στα χωριά όπου υπάρχει αλλά παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα λόγο κακής χρήσης και από βανδαλισμούς. Η αντικατάσταση εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων κρίνεται αναγκαία σε αρκετά εκ των σημείων που επιλέχθηκαν και για την ιστορικότητα αλλά και την επισκέψιμότητά τους. Ο εξωραϊσμός και η αισθητική αναβάθμιση των σημείων αυτών αποτελεί ένα μέσο για την ανάδειξη της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας συνολικά μέσα από μια παρέμβαση με ενιαία αισθητική και υλικά φιλικά τα οποία παρουσιάζουν ομοιογένεια και δίνουν μια νέα εικόνα, της περιφέρειας του αύριο, έναν όμορφο τόπο σε κάθε γωνία του, άξιο να ζεις» καταλήγει ο κ. Μπονάνος.

Πάνω από 60 κοινόχρηστοι χώροι σε όλους τους δήμους της Αχαΐας έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ενώ, ειδικά για την Αιγιάλεια, σειρά παίρνουν άμεσα δέκα ακόμη νέοι κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν ανάλογα, σε Συμπολιτεία (Σελιανίτικα), Αίγιο, Ακράτα (Πλάτανος) και άλλες κοινότητες σε δημοτικές ενότητες του δήμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr