background img
banner
banner

Η βροχή έφερε… φόβο για κατολισθήσεις

ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ  Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι πρόωρες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στην Αιγιάλεια, αιφνιδίασαν κατοίκους και φορείς της περιοχής, με την προσοχή να στρέφεται στην καμένη από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου, έκταση της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού. Ως το βράδυ της Δευτέρας  η κατάσταση έμοιαζε ελεγχόμενη καθώς δεν είχε σημειωθεί κάποιο κατολισθητικό ή πλημμυρικό φαινόμενο, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και των υπολοίπων υπηρεσιών να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα…

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου

΄΄Εάν η βροχόπτωση συνεχιστεί με τους χθεσινούς ρυθμούς, εκτιμώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα΄΄, ανέφερε χθες βράδυ στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, κάνοντας ωστόσο αναφορά στην επιφυλακή στην οποία βρισκόταν ο δήμος, εξαιτίας των έκτακτων και έντονων για την περιοχή, καιρικών φαινομένων.
Όπως είπε, ΄΄βρισκόμαστε σε «ανοιχτή γραμμή» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση΄΄. Και πρόσθεσε ο κ. Καραΐσκος: ΄΄Η περιοχή των καμένων στη Δ.Ε. Διακοπτού απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η φύση. Τα χωματουργικά και αντλητικά μηχανήματά μας είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν. Θα παρακολουθούμε και σήμερα το φαινόμενο΄΄.

Να είναι προσεκτικοί συνιστούν στους πολίτες οι πρόεδροι των κοινοτήτων

Δεν ήταν πάντως λίγη η αγωνία κατοίκων χθες για πιθανές κατολισθήσεις λάσπης και φερτών υλικών καθώς δεν έχουν γίνει ως ώρας παρεμβάσεις π.χ. τοποθέτηση κορμοδεμάτων ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος στις καμένες εκτάσεις και με δεδομένη την κλίση του εδάφους, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις. Παρόλα αυτά, ερωτηθείς από τo Protionline.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης ανέφερε: ΄΄Ως τώρα δεν είναι τόση η ένταση της βροχής ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα, ωστόσο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τον καιρό τις επόμενες ώρες΄΄.

Ερωτηθείσα σχετικά και η πρόεδρος της κοινότητας Ροδιάς Άννα Πολυδωροπούλου είπε πως  δεν σημειώθηκαν κάποια προβλήματα, πλην όμως ανέφερε την αναγκαιότητα να γίνουν παρεμβάσεις στα καμένα ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως πριν από μία εβδομάδα έστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια ζητώντας τον καθαρισμό στις καμένες περιοχές. Ειδικότερα, παρατηρεί πως σε κάποια σημεία έχουν μείνει καμένοι κορμοί και διάφορα υλικά τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να μην παρασυρθούν από αέρα και βροχή και δημιουργήσουν προβλήματα. «Από το τοπικό μας συμβούλιο, εφιστάται Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στην παλαιά Εθνική οδό, από Ροδιά έως Διακοπτό. Ίσως υπάρξει πρόβλημα, με φερτά υλικά, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς», ανακοινώθηκε χθες από την κοινότητα Ροδιάς.

Ήπια αντιμετωπίστηκε η βροχή και στην περιοχή της Τράπεζας, όπως μετέφερε στo Protionline.gr η πρόεδρος της πυρόπληκτης κοινότητας, Ξανθή Παπακανέλλου.
Σε γενικές γραμμές, οι πρόεδροι των πυρόπληκτων κοινοτήτων αναμένουν τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας που… περνούν ωστόσο και από το Δασαρχείο, καθώς αφορούν και δασικές εκτάσεις.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Εν τω μεταξύ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ στις 03-09-2023 επικαιροποιήθηκε χθες Δευτέρα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και στο σύστημα που θα επηρεάσει την περιοχή έως και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και του έχει δοθεί η ονομασία Daniel.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά: Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr