background img
banner
banner

Στο… πλάνο όλων η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η αξιοποίηση του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου Αιγιαλείας, της μεγάλης έκτασης που δεσπόζει στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου και δεν είναι άλλη από την πρώην Χαρτοποιία Αιγίου, περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων που επιθυμούν να αναλάβουν τις τύχες του δήμου. Σχεδόν όλοι δε συσχετίζουν την επανάχρηση των εγκαταστάσεων με την ευρύτερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης, αναγνωρίζοντας πως μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προοπτική για τον τόπο.

Αφετηρία ανάπλασης

Η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου εντάσσει την αξιοποίηση της εν λόγω δημοτικής έκτασης στη γενικότερη ανάπλαση του παραλίας Αιγίου. Μάλιστα, το σχέδιο της παράταξης ξεκινά από την παραλία Άνθη με την κατασκευή πάρκου ενώ περιλαμβάνει και κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται και μέσω χώρων της πρώην Χαρτοποιίας. Εντός αυτής μάλιστα, «βλέπουν» να αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες στήριξης της μαρίνας, δραστηριότητες εμπορικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές που προωθούν τον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, με διεθνή διαγωνισμό για προσέλκυση επενδυτών.

Αναπτυξιακή ώθηση

Ο δε συνδυασμός «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» του υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Γούτου, εντάσσει στην ενότητα «έργα-υποδομές» του προγράμματός του, την αναπαλαίωση και αξιοποίηση των παλαιών σταφιδαποθηκών και κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας, αφενός καθαρίζοντας τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και αφετέρου δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην παραλία της πόλης με την αναπαλαίωση και αξιοποίησή τους.

Εναρμόνιση με το Master Plan

Όσον αφορά την παράταξη «Αιγιάλεια Τώρα» του νυν και υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο σχεδιασμός της για τη Χαρτοποιία «πατά στις ήδη δρομολογημένες ενέργειες που έχουν γίνει. Ειδικά δε στο πρόγραμμά του, ο συνδυασμός κάνει λόγο για ολοκλήρωση της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης με μελέτη ανάδειξης των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας και το Master Plan της λιμενικής ζώνης.

Εν αναμονή της έγκρισης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων

Ήδη, ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για τον σχεδιασμό του πώς θα μπορέσουν ιδανικά να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και κυρίως τα βιοµηχανικά κτίρια εµβληµατικής σηµασίας για τη φυσιογνωµία και ιστορία του Αιγίου. Στα χέρια της δημοτικής αρχής βρίσκεται ήδη η προμελέτη της επανάχρησης η οποία έχει σταλεί προ πολλού στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ούτως ώστε να εγκριθεί, πλην όμως η γραφειοκρατία καθυστερεί τις διαδικασίες. Ήδη πάντως κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα προκειμένου σε περίπτωση αναπαλαίωσης να διατηρήσουν τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα και το αρχικό τους ύφος.

Πώς προτείνεται να γίνει η επανάχρηση

Ως προς το πλάνο αποκατάστασης, ανάδειξης και επαναλειτουργίας των παλιών εγκαταστάσεων, προβλέπει τη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών και χώρων Πολιτισµού και Αναψυχής από ιδιώτες. Τα κτίρια εφάπτονται με το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας, σε έκταση 4.040 τμ και περιλαµβάνουν τα πρώην Λεβητοστάσια του 1925 και 1940, τα πρώην Συνεργεία – Μηχανουργείο -Ξυλουργείο – Χυτήριο του 1925 και το πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών και Καλανδρών του 1925 και 1930, που έχουν πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών. Ως προς το κονδύλι που απαιτείται για την αναπαλαίωση, υπολογίζεται σε 4 εκατ. €., και θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη λιμενική ζώνη.

Η επανάχρηση προβλέπει τη μετατροπή των λεβητοστασίων σε Εκθεσιακό χώρο ιστορίας της Χαρτοποιίας, συνεδριάσεων δηµοτικού συµβουλίου και δημοτικών επιτροπών βοηθητικούς χώρους και γραφεία. Τα Συνεργεία, το Μηχανουργείο, το Ξυλουργείο και το Χυτήριο προβλέπεται να γίνουν Πολυχώρος Αναψυχής – Εστίασης, οι Κοπτικές Μηχανές – Κάλανδροι να μετατραπούν σε πολυχώρο Πολιτισµού-Ασκησης – Εκπαίδευσης, κοινόχρηστοι χώροι – Έκθεση Μηχανημάτων, Αρχεία Δήµου, Χώροι Αναψυχής. Με την αποκατάσταση των τριών αυτών κτιρίων, διαμορφώνεται και ο περιβάλλων χώρος, όπως το Θυρωρείο με λιθόκτιστη περιτοίχιση του Γηπέδου, το κτίσμα Εργαλείων Ηλεκτροσυγκόλλησης και το wc Εργατών, ενώ κάποια λίγα κατεδαφίζονται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr