background img
banner
banner

Η φύση εκδικήθηκε…

«ΠΝΙΓΗΚΑΝ» ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ ΟΙ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΤΑ ΦΕΡΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων ώστε να μην «πνιγεί» η περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας των κατολισθήσεων στις πληγείσες από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου περιοχές της Δ.Ε. Διακοπτού, κατέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Ταυτοχρόνως δε καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκτέλεσης έργων που θα αποτρέψουν κάθε πιθανό κίνδυνο για δημότες και περιουσίες.

Κλειστή παλαιά εθνική οδός, δρόμοι που «βούλιαξαν» από λασπόνερα και φερτά υλικά, σπίτια που απειλήθηκαν και πολίτες που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για λίγη ώρα, ήταν ο απολογισμός της νεροποντής που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η κατάσταση στην περιοχή που σημειωτέον βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή και περαιτέρω καταστροφές. Απέδειξε δε πως η φύση όχι μόνο δεν… ξεχνά, αλλά πολλές φορές… εκδικείται.

Κατολίσθηση τη νύχτα – Στις 9.30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε περίπου στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Ελαιώνα, που παρέμενε κλειστή από τις 2.30 τη νύχτα λόγω κατολισθήσεων. Τα καμένα… έφεραν μεγάλους όγκους λάσπης στο οδόστρωμα που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε τέσσερα σημεία και ο δρόμος παρέμεινε κλειστός από τη διασταύρωση προς Δερβενάκι μέχρι τη στροφή των Ζαχλωριτίκων. Υπήρξε έτσι εκτροπή κυκλοφορίας στο ύψους του Ελαιώνα προς Διακοπτό. Από τη νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιχείρησαν στο σημείο ούτως ώστε να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τον δρόμο κάτι που κατάφεραν στις 9.30 το πρωί οπότε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Παράλληλα, μηχανήματα επιχειρούσαν για τη διάνοιξη του δρόμου προς Δερβενάκι και Μαμουσιά ο οποίος παρέμεινε κλειστός λόγω κατολίσθησης σε τρία σημεία. Επί ποδός βρέθηκαν από  τα ξημερώματα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους τοπικούς κοινοτάρχες, παρενέβησαν με τη χρήση μηχανημάτων για την αποκατάσταση των συνεπειών των πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων που σημειώθηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης που εκδηλώθηκε τη νύχτα στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συνέδραμε ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος ενώ τον συντονισμό των ενεργειών Πολιτικής Προστασίας του δήμου είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος.

Τα σημεία στα οποία προκλήθηκαν εκτεταμένα προβλήματα

Μιλώντας στο Protionline.gr για τα προβλήματα που προκλήθηκαν, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος ανέφερε: ΄΄Από τις πρώτες πρωινές ώρες συνδράμαμε με μηχανήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και με μισθωμένα από την Πολιτική Προστασία, στην αντιμετώπιση των φαινομένων και των προβλημάτων που προέκυψαν. Πριν τον οικισμό Δερβενάκι είχαμε εκτεταμένες κατολισθήσεις, ενώ λάσπες και φερτά υλικά κατέληξαν στον δρόμο δίπλα στα διόδια, στο Μετόχι, στα σπίτια που βρίσκονται νότια και δίπλα στην γραμμή του Οδοντωτού και στην Τράπεζα κοντά στο νεκροταφείο. Απεγκλωβίσαμε ανθρώπους από ένα σπίτι δίπλα στις γραμμές καθώς τα φερτά υλικά είχαν φράξει την είσοδο. Εκτεταμένες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΥΑΑ με τα συνεργεία να εργάζονται για την αποκατάστασή τους. Επίσης, είχαμε πτώση φερτών υλικών στην παλαιά εθνική οδό στο ύψος της Πούντας΄΄. Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν σε ετοιμότητα για όποια ανάγκη παραστεί.

Αποκατάσταση των περισσότερων σημείων

Να σημειωθεί ότι, όπως έκανε γνωστό το βράδυ ο αντιδήμαρχος, ΄΄σχεδόν όλοι οι δρόμοι με τη συνδρομή της Περιφέρειας, έχουν αποκατασταθεί και απομένει ένα πρόβλημα στον αγροτικό δρόμο Ζαχλωρίτικα -Νιάματα που κι αυτός είχε κατολίσθηση σε πολλά σημεία. Καθαρίστηκε από μηχανήματα, ωστόσο έχει κλείσει η κοίτη του ποταμού, σε ένα σημείο το ποτάμι κάνει παράκαμψη και περνά από τον δρόμο κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο. Έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το πρόβλημα και τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε΄΄.

Δήμος… καλεί Περιφέρεια και Δασαρχείο

Ως προς την εκτέλεση έργων ώστε να μην ξαναπαρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα, ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε: ΄΄Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με το Δασαρχείο το οποίο γνωρίζουμε ότι θα δρομολογήσει την τοποθέτηση κορμοδεμάτων σε περιοχές που χρειάζεται, όμως θεωρώ ότι σε κάποια σημεία πρέπει να γίνουν μεγαλύτερης έκτασης έργα. Έχουμε ενημερώσει την Περιφέρεια από μέρες και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις΄΄.

Προβλήματα στην ύδρευση

Από τη ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ανακοινώθηκε ότι, λόγω τον εκτεταμένων καταστροφών που υπέστη το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Τράπεζας και Πούντας της Δ.Ε. Διακοπτού από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν προχθές το βράδυ την εν λόγω περιοχή, παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην κάνουν χρήση του νερού για ύδρευση καθώς και ότι θα υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση προκειμένου να καθαριστεί το δίκτυο και οι δεξαμενές. Οι τεχνικοί της Επιχείρησης εργάζονται από τις πρωινές ώρες για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης. Οι καταναλωτές θα ενημερωθούν με νέα ανακοίνωση για την ασφαλή χρήση του δικτύου ύδρευσης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr