background img
banner
banner

Πυκνώνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

50 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΞΙΑΣ 5,84 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ‘ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Αυξαίνονται, μέρα με τη μέρα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακίνητων για χρέη προς τράπεζες τα οποί έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Ήδη 74 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι στην Αιγιάλεια από σήμερα Παρασκευή 27-10-2023 έως και τις 24-4-2024. Πάνω από 50 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες 40 μέρες, δείγμα της απόφασης των servicers που εκπροσωπούν ξένα fund στη χώρα μας, να πυκνώσουν, άμεσα τους πλειστηριασμούς για οφειλές από «κόκκινα δάνεια».

Σε αυτούς τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται 21 διαμερίσματα, 10 επαγγελματικοί χώροι, γραφεία και καταστήματα, τέσσερα αδόμητα οικόπεδα, τέσσερις εξοχικές κατοικίες με οικόπεδο και άλλες τέσσερις κατοικίες που έχουν κτιστεί επί αγροτεμαχίων.

Οι πλειστηριασμοί βγαίνουν αντί συνολικού ποσού 5,84 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας κάθε ενός από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, συν το ποσό που εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον από κάθε ακίνητο τα fund τα οποία που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών και τα οποία εκπροσωπούν οι εγχώριοι servicers. Τα ποσά των οφειλών είναι σαφώς μικρότερα από την αξία του ακινήτου.

Στη υψηλότερη τιμή πλειστηριασμού βγαίνουν ακίνητα με κτίσμα που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης και ακολουθούν επαγγελματικοί χώροι με καταστήματα και κατοικίες επί μεγάλων αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός του ρυμοτομικού σχεδιασμού.

Σε επίπεδο αξιών, το σημαντικότερο ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό είναι οικόπεδο 605,20 τ.μ., με κτίσμα στην Π.Ε.Ο Πατρών – Κορίνθου στην Αιγείρα. Το ακίνητο περιλαμβάνει ισόγειο με κλιμακοστάσιο και δύο καταστήματα 57,60 τμ. και 171,32 τ.μ., 1ο όροφο με τρεις χώρους γραφείων 121,80 τμ., οροφοδιαμέρισμα 178,90 τμ. και υπόγειο χώρο 279,08 τμ. Το ακίνητο αυτό έχει αγοραία αξία 500 χιλ. ευρώ και βγαίνει στον πλειστηριασμό από Fund το οποίο έχει αγοράσει «κόκκινα δάνεια» (services), για οφειλή 570 χιλ. ευρώ, στα μέσα του επόμενου μήνα, με ποσό 1ης προσφοράς 700 χιλ. ευρώ. Aλλος πλειστηριασμός ακινήτου μεγάλης αξίας είναι πάλι οικόπεδο 6,2 στρεμμ. με παλαιό ισόγειο κτίσμα 114,70 τμ. και μια νέα ισόγεια οικοδομή 592,67 τμ. και υπόγειο 579,95 τμ., στη Ροδιά το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στα τέλη του επόμενου μήνα από τους «services» με τιμή 1η προσφοράς 410 χιλ. ευρώ, για τραπεζική οφειλή 150 χιλ. ευρώ.

Τρεις διώροφες κατοικίες μέσα σε οικόπεδο 2 στρεμ. στη Ροδιά βγαίνουν σε τρεις διαφορετικούς πλειστηριασμούς από fund, με τιμή 1ης προσφοράς 340 χιλ. ευρώ για οφειλή 312 χιλ. ευρώ.
Ένα ακόμη οικόπεδο 2,2 στρεμ. με βιομηχανική εγκατάσταση 408,96 τμ. και πέντε θέσεις στάθμευσης, στις Καμάρες βγαίνει στον πλειστηριασμό στις αρχές Φεβρουαρίου του επόμενου έτους με τιμή 1ης προσφοράς 300 χιλ. ευρώ για τραπεζική οφειλή της τάξης των 100 χιλ. ευρώ.

Άλλο αγροτεμάχιο 5.017,49 τμ. με διόρωφη οικοδομή, αποτελούμενη από ισόγειο κτίσμα 87,24 τμ., όροφο 100,62,τμ. και υπόγειο 103,70, στα Διγελιώτικα βγαίνει στον πλειστηριασμό. στα μέσα του επόμενου μήνα με τιμή 1ης προσφοράς 237.200 ευρώ, για οφειλή 108 χιλ. ευρώ.

Επίσης πλειστηριάζεται από fund τον Απρίλιο του επόμενου έτους, για οφειλή 60 χιλ. ευρώ, τετραώροφη οικοδομή 354,34 τμ. στην Ανδρέου Λόντου στο Αίγιο, με κατάστημα στο ισόγειο, σε οικόπεδο 115,85 τμ. τιμή 1ης προσφοράς 230,7 χιλ. ευρώ.

Στα τέλη του επόμενου μήνα έχουμε τον πλειστηριασμό οικοπέδου με κατοικία στο Αίγιο για οφειλή 73,8 χιλ. ευρώ με τιμή 1ης προσφοράς 175 χιλ. ευρώ ενώ τα μέσα Νοεμβρίου πλειστηριάζεται στο Διακοπτό ακίνητο με τιμή 1ης προσφοράς 172,4 χιλ. ευρώ.

Ο εξωδικαστικός

Πριν από λίγα 24ωρα από το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα βελτιωμένη πρόταση με αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών η οποία προβλέπει, ότι όλες οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα γίνονται αποδεκτές υποχρεωτικά από, τους servicers. Σήμερα το 50% των προτάσεων ρύθμισης χρεών ευάλωτων οφειλετών απορρίπτονται από τους servicers. Παράλληλα ορίζεται 3%, σταθερό για 3 έτη, επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις τραπεζών και services. Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται έως 28%.

Συνολικά, μέσω του νέου εξωδικαστικού, Δυτική Ελλάδα έχουν ρυθμιστεί από το 2020 οφειλές 1,2 εκατ. ευρώ. Ενώσεις Καταναλωτών αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας ασκούν κριτική επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό απόρριψης ρυθμίσεων με ευθύνη των servicers που χειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια».

Η Αχαϊκή Τράπεζα

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα πωλήθηκαν σε fund και τα ακίνητα της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου η οποία τελεί υπό ειδική εκκαθάριση. Τον επόμενο μήνα (14-11-2023) ξεκινά και η δίκη 88 ατόμων, μέλη του Δ.Σ. της Αχαϊκής και εργαζόμενοι, η οποία θα γίνει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας.
Ο εκκαθαριστής της Αχαϊκής «PQH» παραδίδει σε fund όλα τα ακίνητα που δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει αγοραστή στον πλειστηριασμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr