background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία οι μεγάλοι μονομάχοι!

Με ένα φαβορί, την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη και δύο μονομάχους -Κώστα Καρπέτα και Σπύρο Σκιαδαρέση- οι οποίοι διεκδικούν, με τη σειρά τους, μια θέση στον ουρανό (την πολυπόθητη 2η θέση που θα οδηγήσει πιθανά και σε μια μεγάλη μονομαχία κατά την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της 15-10-2023) μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου για τον επόμενο Περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα.

Για τους τρεις πρώτους συνδυασμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τη δυναμική των πολιτικών σχηματισμών που βρίσκονται πίσω τους, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πλέον ξεκάθαρα.

Διεύρυνση προς το κέντρο ο Φαρμάκης

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κινείται αποκλειστικά στο αυτοδιοικητικό πεδίο, ακολουθώντας κατά γράμμα και χωρίς παρεκκλίσεις τον αρχικό σχεδιασμό, διεύρυνση προς το κέντρο και σχετική αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα στον κυβερνητικό χώρο.

Χωρίς υπουργική παρουσία και χωρίς βουλευτικές… υποχρεώσεις, ο νυν Περιφερειάρχης ολοκληρώνει την προεκλογική του δραστηριότητα με τις τρεις μεγάλες πολιτικές του συγκεντρώσεις σε Πάτρα (αυτή την Παρασκευή 6 του μηνός στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου), σε Πύργο (σήμερα Δευτέρα 2 του μηνός) και Αγρίνιο (αυτή την Τετάρτη 4 του μηνός).
Το «κοντέρ» του κ. Φαρμάκη έχει ήδη… γράψει περί τις 50 περιοδείες στην πλειοψηφία των οποίων ζήτησε να αξιολογηθεί από το έργο του την τετραετία. Η Περιφερειακή αρχή έδωσε εξ αρχής τη μάχη με τον Covid την οποία θεωρεί και επιτυχία, καθώς κατάφερε να στηρίξει μεγάλο τμήμα της τοπικής επιχειρηματικότητας και κλάδων που υπέστησαν το σοκ της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

Από τα έργα που «κληρονόμησε», αυτή η Περιφερειακή αρχή, στόχευσε κατ αρχήν στην αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, στην Πάτρα, και το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα. Και για τα δύο αυτά έργα, χάθηκε κρίσιμος χρόνος. Σήμερα το μεν πρώτο (Χιονοδρομικό) είναι σε εξέλιξη στο δε Λαδόπουλο είναι πιθανό, μέσα στο ’23 να έχουμε τελικά ανάδοχο.
Γνωρίζοντας ότι έργα κομβικά έχουν μικρή επιρροή στο εκλογικό σώμα, σε σχέση με την καθημερινότητα, η Περιφερειακή αρχή επένδυσε σε έργα οδοποιίας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και αστικές αναπλάσεις.

Η επόμενη θητεία, για τον κ,. Φαρμάκη, εφόσον εκλεγεί, θα έχει πολύ διαφορετικούς όρους, ευρύ πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τους νέους δημάρχους αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα νέο εργαλείο που έρχεται να καλύψει «αδυναμίες» του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικότητα, καθημερινότητα, υποδομές, αναπλάσεις.

Το σχέδιο Καρπέτα

Έχοντας πλήρη γνώση της τακτικής που ακολούθησε η Περιφερειακή αρχή, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, ανέλαβε τα ηνία μιας νέας προσπάθειας η οποία έχει ως βάση της τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβει μάλιστα!

Ετοιμάζεται μάλιστα, αυτή την Πέμπτη, πιθανότατα, στην Πάτρα κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, να υποδεχθεί και το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη του οποίου η δημοφιλία είναι ήδη σημαντική.

Στη βάση της προεκλογικής του καμπάνιας, ο κ. Καρπέτας έχει ως κέντρο της ρητορικής του το γεγονός ότι η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή ξεκίνησε με αφετηρία και κορμό τη ΝΔ και προσπαθεί αυτές τις μέρες μέσα από τις παρεμβάσεις του να προκαλέσει «ρήγμα» στην πολιτική διεύρυνσης προς το κέντρο που ακολουθεί ο κ. Φαρμάκης.

Τα περισσότερα πρόσωπα που διαθέτει ο κ. Καρπέτας στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο μόλις, είναι νέα, με περιορισμένη εμπειρία. Υπάρχει όμως ο «μηχανισμός» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ήδη διέθετε αυτοδιοικητικό προσανατολισμό (προ των εθνικών εκλογών). Τα τελευταία 24ωρα έχουν σπεύσει και οι βουλευτές (Σ. Αναγνωστοπούλου και Α. Παναγιωτόπουλος ήταν μαζί του χθες στα Καλάβρυτα) οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν βασική… απασχόληση τα εσωκομματικά.

Η Αχαΐα είναι ο στόχος του υποψηφίου περιφερειάρχη καθώς, αν βελτιώσει τις επιδόσεις του στην Πάτρα, μπορεί να ελπίζει σε απόσταση ασφαλείας από τον Σπύρο Σκιαδαρέση και σε ένα β΄ γύρο, απέναντι σε Ν. Φαρμάκη.

Η Πολιτική Σκιαδαρέση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκαν μαζί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Πάτρα, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου του Σπύρου Σκιαδαρέση ο οποίος ποντάρει στο δυναμικό και την εμπειρία που υπάρχει στα τοπικά όργανα του κόμματος και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης θα πρέπει να σπαταλήσει σημαντικές δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί στη δεύτερη θέση, απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη, στην προοπτική του β΄γύρου. Η ευκολία με την οποία κατάφερε πάντως να «στήσει» και να παρουσιάσει πλήρες ψηφοδέλτιο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, μέσα σ ένα μήνα, είναι ενδεικτική της εμπειρίας κα της διαθεσιμότητας προσώπων που υπάρχει στο χώρο.

Αυτή την Κυριακή, στη Δυτική Ελλάδα, κρίνεται επίσης και η «φρεσκάδα» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταθέσει αξιόπιστη πρόταση και βρεθεί, ισότιμα, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και, βέβαια τη, ΝΔ. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα θα δώσει μόνος του τη μάχη καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και ο μηχανισμός του, επικεντρώνεται σε δήμους όπως η Αθήνα όπου –επίσης- νέα του στελέχη (Δούκας) δίνουν τη μάχη να βρεθούν μια θέση πάνω, στην ψήφο του λαού, από επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (Ζαχαριάδης).

Παρίσης – Χατζηλάμπρου

Τι δική του μάχη για μια Λαϊκή Συσπείρωση με παρουσία ενισχυμένη μέσα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος δίνει αυτή την περίοδο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σωτήρης Παρίσης. Με περιοδείες στη Δυτική Ελλάδα ένας ακόμη νέος επικεφαλής συνδυασμού επιθυμεί να βρεθεί σε… απόσταση αναπνοής από τους τρεις μεγάλους! Σε αυτές τις εκλογές, μοναδικός από τους παλαιούς που θέτει τον εαυτό του για μια ακόμη φορά στην κρίση των πολιτών, είναι ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι κυρίως στο ΚΚΕ, με τη στήριξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου («Πλεύση Ελευθερίας») επιθυμεί να εκλέξει σύμβουλο και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr