background img
banner
banner

Επιστροφή με φλέγοντα θέματα στην ατζέντα…

ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΠΑΝΑΝΙΚΟΛΟΥ ΚΑΙ Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκκρεμότητες στην Αιγιάλεια κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου σχήματος και νέα μέτωπα που έχουν ανοίξει πρόσφατα στην περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής φιγουράρουν στην ατζέντα της πρώτης, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αυτή τη Δευτέρα 20 του μηνός, στην Πάτρα.

Λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου για την αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028, πριν αποχωρήσει από το σώμα καθώς απείχε από τις πρόσφατες εκλογές, ο περιφερειακός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κατσικόπουλος ζητά ενημέρωση για την πορεία του ΧΥΤΑ Παπανικολού.

Είναι ένα έργο «φάντασμα» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το οποίο πληρώθηκε από την Περιφέρεια αλλά έχει τεθεί εκτός του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας αλλά και της διαχείρισης σε επίπεδο Δήμου Αιγιαλείας.

Σε συνέχεια σχετικής παρέμβασης που είχε γίνει προ 3ετίας αλλά και με αφορμή ότι η ερώτηση που είχε καταθέσει πριν τις εκλογές, από την περασμένη άνοιξη, δεν μπήκε ποτέ στην ημερήσια διάταξη, ο πρώην βουλευτής και νομάρχης επισημαίνει: «Η Περιφέρεια πληρώνει ακόμη ένα έργο το οποίο -προ πολλού- δεν διαθέτει ούτε χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ολοκλήρωσή του αλλά και περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν εντάσσεται πουθενά, στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα και, τέλος, ενώ γίνεται νύξη και στο διαχειριστικό σχέδιο για το εργοστάσιο στου Φλόκα, απουσιάζει από αυτό το σχέδιο της επένδυσης της νέας μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, κάθε αναφορά στο θέμα του Δήμου Αιγιαλείας».

Το έργο του ΧΥΤΑ είχε ενταχθεί παλαιότερα στο ΕΣΠΑ. «Δυτική Ελλάδα», έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 40% και έκτοτε εγκαταλείφτηκε. Το 2020 η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας τακτοποίησε το θέμα με την πληρωμή του εργολάβου όμως ο σχεδιασμός έχει αλλάξει, δεν ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και δε μπορούν να εκδοθούν νέοι!

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες απαντά ότι η πιθανότητα ένταξης του ΧΥΤΑ Πανανικολού σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτεί νέες μελέτες, νέους περιβαλλοντικούς όρους για τη νόμιμη λειτουργία του ως ΧΥΤΥ και βέβαια αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Είναι απίθανο να λειτουργήσει ο Παπανικολού ως ΧΥΤΥ, λόγω των γνωστών αντιδράσεων των κατοίκων ενώ το εργοστάσιο της Αχαΐας έχει εξ αρχής σχεδιαστεί να λειτουργεί με τη συνδρομή του αδειοδοτημένου ΧΥΤΥ στου Φλόκα. «Πιθανή ένταξη του Παπανικολού στο ΠΕΣΔΑ αλλάζει πλέον όλο το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για το Δήμο Αιγιαλείας» επισημαίνει στέλεχος της Περιφέρειας η οποία πάντως θα πρέπει να ανοίξει επίσημα τα χαρτιά της για το τι σχεδιάζει να κάνει την υποδομή.

Η πρόσφατη παρουσία στο Αίγιο του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου σε συνδυασμό με την «ανοιχτή γραμμή» που υπάρχει τελευταία μεταξύ των Νεκτάριου Φαράμακη, Γρηγόρη Αλεξόπουλου και Δημήτρη Καλογερόπουλου, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Περιφερειάρχης μπορεί να έχει κάποιο ‘άσσο στο μανίκι’ για τον Παπανικολού. Δύσκολα πάντως θα ανοίξει τα χαρτιά του, αυτή τη Δευτέρα, στον κ. Κατσικόπουλο.

Τόσο ο κ. Κατσικόπουλος όσο και παλαιότερα ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» Κώστας Σπηλιόπουλος έχουν παρέμβει σχετικά και με το θέμα της ένταξης του Αιγίου στο σχεδιασμό για το εργοστάσιο στου Φλόκα και την αντιμετώπιση του κόστους που έχει για το δήμο η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αχαΐας.
«Ένα θέμα που σέρνεται πάνω από 13 χρόνια πρέπει να λυθεί οριστικά με διαφάνεια, όχι με προχειρότητες» επισημαίνει ο κ. Κατσικόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr