background img
banner
banner

Οι εξελίξεις των έργων αναστύλωσης του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της ομώνυμης οδού. Πρόκειται για ένα κτίριο σπάνιας ομορφιάς με μοναδικό στυλ και εμβληματική παρουσία, έργο του διαπρεπούς Γερμανού Αρχιτέκτονα που πέθανε πριν εκατό χρόνια ακριβώς Ερνέστου Τσίλλερ. Η παράδοσή του μετά τις εργασίες που εκτελέστηκαν, είναι σε τελικό στάδιο. Η εκκλησία που μελετήθηκε το 1893 ως ένα μοναδικό σύμπλεγμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού, δέχτηκε μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό της 15ης Ιουνίου 1995, με το κτίριο να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς διαπιστώθηκαν αποκολλήσεις και βαθιές ρηγματώσεις. Τον Ιούνιο του ‘20 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού για την πρόθεση του Εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου να καλύψει το ύψος των δαπανών υλοποίησης του έργου αναστύλωσης και αποκατάστασης, μέσω της εταιρείας ΑΜΚΕ – ΑΙΓΕΑΣ, με βάση παλαιότερη μελέτη. Μετά τις τελικές εγκρίσεις, τον Οκτώβριο του ΄20 ξεκίνησαν οι εργασίες στο κτίριο.

Να επισημανθεί ότι, το 1982 είχε χαρακτηριστεί ως Μνημείο Ιστορίας και διαχρονικό έργο Τέχνης, με ανάλογη κυβερνητική απόφαση και ενέργειες της τότε υπουργού Μελίνας Μερκούρη. Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Μαρτίνος εκείνη την εποχή, “άκουσε” το αίτημα του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και το ικανοποίησε, δίνοντας εντολή στον εργολάβο Χρ. Κ. Χριστόπουλο, εκπρόσωπο της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο από τις αρχές του 2020, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ανακαίνισης, αναστήλωσης και ανακατασκευής του Ιερού Ναού της οδού Εισοδίων.

Σε τι στάδιο έχουν φτάσει οι εργασίες

Οι εργασίες στον ναό έχουν αποπερατωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ τα ειδικά συνεργεία έχουν ολοκληρώσει τον εμπλουτισμό θεμελίων και την ενίσχυση στην στατικότητα του κτιρίου. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Ναού και μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του.

Μιλώντας στο Protionline.gr ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στο θέμα της αποπεράτωσης των έργων, λέγοντας ότι βρίσκεται κατά 95% στην τελική του μορφή και ότι αυτό το διάστημα γίνονται κάποιες τελικές παρεμβάσεις, αφενός στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, αφετέρου στις αγιογραφίες και τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στον τρούλο και στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, το έργο θα παραδοθεί πριν από τις άγιες μέρες του Πάσχα. Σημείωσε δε, ότι η προτροπή του δικηγόρου Ιωάννη Μεντζελοπούλου με σχετικό έγγραφό του, προς τον Εφοπλιστή κ. Μαρτίνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αποπεράτωσης των έργων. Μέσω της «Π» ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Αθανάσιο Μαρτίνο για την τεράστια συμβολή του, ενώ δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στην πολυετή προσπάθεια του προκατόχου του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, για την αποκατάσταση των ζητημάτων που είχαν προκύψει.
Τέλος να σημειωθεί ότι, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος δήλωσε πολύ χαρούμενος για τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι στο εξής, ο εμβληματικός Ιερός Ναός των Εισοδίων, θα μπορεί να στέκεται αγέρωχος κάτω από τον χριστιανικό ουρανό της πόλης με μεγάλη πληρότητα και ευτυχία, “σκεπάζοντας” τους δημότες με την απεραντοσύνη της αγάπης της Παναγίας Θεοτόκου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr