background img
banner
banner

Μια αναβαθμισμένη εμπειρία

ΔΙΠΛΗ ΕΝΑΡΞΗ, ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΒΑΤΗΡΑ «ΑΧΙΛΛΕΑ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Μια νέα εμπειρία περιμένει τους χιονοδρόμους και επισκέπτες οι οποίοι ξεκίνησαν να επισκέπτονται το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων με την έναρξη της φετινής χειμερινής τουριστικής σεζόν από το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί ο νέος αναβατήρας «Αχιλλέας», μια σύγχρονη υποδομή που αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της επένδυσης που υλοποιείται στα Καλάβρυτα, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δικαιούχο το Χιονοδρομικό.

Ο νέος αναβατήρας ξεκίνησε να κατασκευάζεται αρχές του περασμένου Αυγούστου και ολοκληρώθηκε μέσα σ ένα τρίμηνο – εγκαταστάθηκε, δοκιμάστηκε, πιστοποιήθηκε από Έλληνες και ξένους ανεξάρτητους αξιολογητές- και δόθηκε ήδη προς ασφαλή χρήση των χιονοδρόμων.

Ο… νέος «Αχιλλέας» περιλαμβάνει 17 καμπίνες, μπορεί να μεταφέρει 170 άτομα ταυτόχρονα, μέχρι τη Βαθειά Λάκκα, το μέσον του βουνού. Στα πλαίσια της εργολαβίας αναβαθμίστηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, ο Υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ στο Χιονοδρομικό παρέχοντας περισσότερη ασφάλεια και αυτονομία ενώ παραδόθηκε και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εισιτηρίων το οποίο θα δώσει τέλος και στις γνωστές ουρές αναμονής.

Ο αναβατήρας τοποθετήθηκε πάνω σε πέντε νέους πυλώνες που εδράστηκαν με απόλυτα επιστημονικό τρόπο πάνω στο βουνό, σε ύψος έως και 17 μέτρα, με βάθος θεμελίων έως και 4 μέτρα. Προτιμήθηκε η καμπίνα κλειστού τύπου για λόγους ασφαλείας, καθώς έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος να πέσουν αντικείμενα από τον αναβατήρα στο έδαφος την ώρα που περνούν χιονοδρόμοι.
Οι καμπίνες είναι αποσυμπλεκόμενες, προσαρμόζονται δηλαδή ανάλογα την κίνηση, παρέχοντας δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και συντήρησης εν λειτουργία ενώ, ακόμη. Σημαντικό είναι ότι, πάνω στους δύο πυλώνες – οδηγούς, όπου γίνεται η επιβίβαση και αποβίβαση, η κίνηση είναι αυτόνομη και αργή, επιτρέποντας ουσιαστικά σε όλες τις ηλικίες να εισέρχονται με χρονική άνεση στην καμπίνα!

Αγριος: «Διπλάσια δυναμικότητα σε σχέση με σήμερα»

«Είναι μια σημαντική ημέρα, το Χιονοδρομικό κάνει βήμα προς μια νέα εποχή, παρέχοντας μια αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες του. Με ταχύτητα μεταφοράς και δυναμικότητα μετακινούμενων σε διπλάσιο σε σχέση με σήμερα. Το βασικότερο βέβαια είναι ότι λειτουργούμε πλέον σε αναβαθμισμένες κλίμακες από τα μέχρι σήμερα δεδομένα» αναφέρει ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Αλέξης Άγριος.

Στην εργολαβία του «Αχιλλέα» εργάστηκαν πάνω από 50 άτομα, εφαρμόστηκαν ειδικά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, χωρίς το παραμικρό ατύχημα.
Το παρών τους στην έναρξη λειτουργίας του «Αχιλλέα» έδωσαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. της ΑΕ-ΟΤΑ Χιονοδρομικό Φωκίων Ζαΐμης, ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε. Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΑΕ-ΟΤΑ Χιονοδρομικό Θανάσης Παπαδόπουλος, ο κατασκευαστής εργολάβος Γιώργος Νουλίκας, από την επιτροπή παραλαβής του έργου και επιβλέπων μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Καλογερόπουλος και ο υπεύθυνος του εργοταξίου Αντώνης Σπυρόπουλος.

Φαρμάκης: «Με τον «Αχιλλέα» καλύπτεται το 50% της επένδυσης των 22,3 εκατ. ευρώ»

«Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη σύμβαση για χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί το χιονοδρομικό Καλαβρύτων βρίσκεται στην αιχμή της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Τα Καλάβρυτα, όπως και το σύνολο των ορεινών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να μετατραπούν σε πόλους ισχυρής επισκεψιμότητας και νέας ανάπτυξης» δήλωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Με τον «Αχιλλέα» καλύπτεται το 50% της επένδυσης των 22,3 εκατ. ευρώ της Π.Δ.Ε. στο Χιονοδρομικό.

Το Μάιο του 2024 το έργο περνά στην τελική φάση με την αντικατάσταση του αναβατήρα της «Στύγας» με νέα 6θέσια ανοιχτά φορεία, με σημαντική βελτίωση της μεταφορικής ικανότητας και της ταχύτητας ανάβασης στην κορυφή του βουνού πλέον!

Αναμένεται επίσης να γίνει και η προμήθεια νέου εξοπλισμού και εργασίες συντήρησης για την αναβάθμιση του πέτρινου κτηρίου στη «Βαθειά Λάκκα». Ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες (γεωλογικές μελέτες, οδεύσεις καλωδίων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις οπτικές ίνες), ώστε -όταν τελειώσει αυτή η σεζόν- να ξεκινήσει το υπόλοιπο των έργων.
Η υπογραφή της σύμβασης του έργου έγινε τον περασμένο Μάρτιο από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και το δήμαρχο Καλαβρύτων. Αυτές θα είναι και οι τελευταίες εργασίες που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο 2024.

«Η κοπιώδης προσπάθεια υπηρεσιών, η προσήλωση στον στόχο και η πολιτική ευθύτητα του Περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη σε συνεργασία με τα στελέχη του Χιονοδρομικού και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων έφερε αποτέλεσμα. Με γνώμονα την ασφάλεια, την ψυχαγωγία και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών το Χιονοδρομικό προχωρά σε μια νέα εποχή.» σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Ζαΐμης.

Νέα χρηματοδότηση

Αυτή την περίοδο το Χιονοδρομικό, μέσω της Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων, έχει λάβει το «πράσινο φως» για μια νέα χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ με στόχο την τοποθέτηση και ένας τρίτου νέου αναβατήρα, στο σημείο που βρίσκεται ο αναβατήρας «Άρτεμις». Ο σχεδιασμός του Master Plan του Χιονοδρομικού που περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού έχει υιοθετηθεί από την Περιφερειακή αρχή του Ν. Φαρμάκη ενώ στα πλαίσια της αντιμετώπισης και των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σχεδιάζεται και η εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού με πιθανή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σχετική πρόταση αναμένεται να αξιολογηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού.

Επίσης σχεδιάζεται και η αντικατάσταση του παλιού αναβατήρα «Ερμής» και η εγκατάσταση συστημάτων αντιμετώπισης χιονοστιβάδων και νυχτερινού φωτισμού πιστών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • ΕΓΩ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ……ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΝΔΥΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΥΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ?? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ!!!!!ΑΛΗΘΩΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΩ ΕΓΩ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΜΠΟΥΡΟΣ 21/12/2023 09:29

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr