background img
banner
banner

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα Πρωτοδικεία

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας το οποίο πέρασε ομόφωνα στη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, καταδικάζεται κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή/και κατάργησης του Πρωτοδικείου Αιγίου και λειτουργιών του Δικαστικού Μεγάρου Αιγιαλείας. Παράλληλα εκφράζεται η άποψη ότι σύσσωμη η Αιγιάλεια θα αγωνιστεί για την μη εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη για την κατάργηση Εφετείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων, σύμφωνα με τις επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη οι αποφάσεις φαίνεται ότι είναι ειλημμένες με βάση ένα πιο βελτιωμένο σενάριο, σε σχέση με το αρχικό, που προβλέπει τη διατήρηση των Πρωτοδικείων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ως Περιφερειακές Δομές υπαγόμενες διοικητικά στο Πρωτοδικείο της Πάτρας. Παραμένουν ως έχουν οι υπηρεσίες και οι Γραμματείες των Πρωτοδικείων Αιγίου και Καλαβρύτων, οι υποθέσεις θα εκδικάζονται, όπως και τώρα, οι δικαστές θα ανήκουν οργανικά στο Πρωτοδικείο Πατρών και ο πρόεδρος Πρωτοδικών θα ορίζει δικαστές υπηρεσίας στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα.

Το Ειρηνοδικείο Αιγίου απορροφάται από το Πρωτοδικείο Αιγίου και η δικαιοδοσία του θα μεταφερθεί αυτομάτως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αιγίου ενώ το Ειρηνοδικείο Ακράτας καταργείται και απορροφάται από το Πρωτοδικείο Αιγίου.

«Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις κινητοποιήσεις μας, θεωρούμε πάντως ότι οι τελευταίες δεσμεύσεις του κ. Φλωρίδη προδιαγράφουν ότι οι προοπτικές για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου στο Αίγιο είναι πλέον καλύτερες» σχολιάζει ο κ.Μπέσκος.

Μετά την κατάληψη την Τρίτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων και της περιφέρειας των Ειρηνοδικείων Καλαβρύτων και Ακράτας τάσσεται κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη, διεκδικώντας να παραμείνουν αυτόνομες οι υπηρεσίες του, ως έχουν, χωρίς περιφερειακή διάσταση, όπως και του Ειρηνοδικείου Ακράτας.

Σύμφωνα με τη γραμματέα του Συλλόγου και Αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Μαρία Σταυροπούλου, ισχύουν οι πρόσφατες αποφάσεις που περιέχονται στο ψήφισμα του πανελλαδικού συντονιστικού αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων Πατρών, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων που καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει το σχεδιασμό και να σεβαστεί απόλυτα τις υπηρεσίες της δικαιοσύνης που εξυπηρετούν την περιφέρεια και ιδιαίτερα τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. «Τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, νησιωτικός τόπος με έντονο ηπειρωτικό ανάγλυφο και ορεινότητα, δεν επιτρέπουν καμία αλλαγή, όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν συμφωνήσει σε αυτό» αναφέρει η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr