background img
banner
banner

Όρθωσαν «ανάστημα» απέναντι στον προϋπολογισμό

ΓΙΑ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ- ΑΓΡΟΤΕΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΝΕΟΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ως «έκτρωμα» χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2024, εργαζόμενοι αγρότες και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αγ. Λαύρας. Διαδηλώνοντας έκαναν λόγο για «φοροαφαίμαξη» που μειώνει ακόμη περισσότερο τους φόρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σφίγγοντας κι άλλο το ζωνάρι και «πετσοκόβοντας» το εισόδημα του απλού λαού που πασχίζει να επιβιώσει.

Οι συγκεντρωμένοι έστησαν τα πανό στην πλατεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι… πανηγυρίζει για τα «ματωμένα» πλεονάσματα του προϋπολογισμού, δηλαδή για το… ξεζούμισμα που έχουν υποστεί οι Έλληνες φορολογούμενοι, όπως ανέφεραν.

Οι αγρότες στενάζουν και οδηγούνται σε ξεκλήρισμα

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας και τα επιμέρους θέματα όπως είναι το ελαιόλαδο η παραγωγή του οποίου φέτος αναμένεται να είναι ελάχιστη αφήνοντας χωρίς εισόδημα την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, έκανε λόγο για μειωμένη παραγωγή στο σταφύλι και την Κορινθιακή σταφίδα καθώς επίσης και στα εσπεριδοειδή όπου παρά το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη, δεν παρατηρείται άνοδος της τιμής που να φτάνει στην τσέπη του παραγωγού αντιθέτως υπάρχουν πολύ χαμηλές τιμές εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών που γίνονται από τρίτες χώρες. Για τη σταφίδα είπε πως ΄΄μετά από τις φετινές ασθένειες και τη σημαντικά μειωμένη παραγωγή, οι έμποροι «αρπάζουν» την παραγωγή σε εξευτελιστική τιμή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την τιμή σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και το κόστος παραγωγής να έχει τριπλασιαστεί΄΄. Ανέφερε ακόη πως παρά τη μείωση της παραγωγής δεν έχει μειωθεί ακόμη το πλαφόν των 50 kg ανά στρέμμα που χρειάζεται να παραδώσει ο παραγωγός για λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. ΄΄Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε γι’ αυτό από το υπουργείο, ούτε παράταση δόθηκε, ούτε μειώθηκε το κριτήριο των κιλών ανά στρέμμα, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να κρατήσουν παραπάνω το προϊόν, αναζητώντας μία καλύτερη τιμή στο μέλλον΄΄, τόνισε επισημαίνοντας πως η κατάσταση έχει επιπτώσεις άμεσα στους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και κατ’ επέκταση και στην τοπική οικονομία. Σημείωσε ακόμη ότι ΄΄οι μεγάλες περικοπές στην νέα ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση δείχνουν ότι αποτελεί εργαλείο για το γρήγορο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Οι περικοπές οι οποίες έχουμε φέτος είναι πάρα πολύ μεγάλες, ήδη έχει χαθεί η πράσινη ενίσχυση από τη στιγμή κάτι το οποίο το γνωρίζουμε από τη στιγμή που φτιάχναμε τον ΟΣΔΕ΄΄.

Και πρόσθεσε ο κ. Μποδιώτης: ΄΄Επιμένουμε στην πάγια θέση μας σαν οργανωμένο αγροτικό κίνημα να δοθεί το σύνολο των επιδοτήσεων σε αυτούς που παράγουν πραγματικά και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους που λυμαίνονται τη βασική ενίσχυση. Συνεχίζουμε τον αγώνα, σήμερα είμαστε εδώ για τον προϋπολογισμό, την ακρίβεια και τις αυξήσεις που ανεβάζουν το κόστος διαβίωσης στην ελληνική οικογένεια. Το αγροτικό κίνημα συνεχίζει με κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραμε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου΄΄.

Οι κατασκευές στο «φουλ», οι τσέπες των εργαζόμενων άδειες…

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδομών Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό και στην κινητοποίηση της ημέρας, η οποία, όπως είπε, ΄΄αποτελεί την απάντηση του εργατικού κινήματος απέναντι σε μία πολιτική που κάνει καθημερινά στον εργαζόμενο τον… βίο αβίωτο. Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία των διαφόρων βάουτσερ, e-pass, του καλαθιού του νοικοκυριού. Οι δικές μας ανάγκες στη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια δεν μπορούν να χωρέσουν στο στενό κορσέ των ματωμένων πλεονασμάτων των διαφόρων μαξιλαριών. Για τα συμφέροντά τους νομοθετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μεγαλώνοντας τα βάσανα και τη δυστυχία του λαού, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προβλέπεται καταιγίδα από φόρους, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και ουσιαστική καθήλωση των μισθών. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχουν νέες επιδοτήσεις, διατήρηση και θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών και ενίσχυση με δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούν πλέον να μας νανουρίζουν με το παραμύθι ότι αν αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα ζήσουμε κι εμείς καλύτερα. Τα… σπασμένα της ανάπτυξης δεν θα τα πληρώσουμε εμείς΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Ήμασταν χρόνια άνεργοι, κακοπληρωμένοι, μας έτρωγαν τα ένσημα τα αφεντικά. Τώρα που ο κλάδος των κατασκευών είναι στο φουλ, τώρα που έχουμε δουλειά, διαπιστώνουμε ότι αντί να απαλλαγούμε από τα προβλήματα, αυτά πολλαπλασιάζονται και οξύνονται. Το μεροκάματό μας δε φτάνει, εξανεμίζεται στα καύσιμα, στη θέρμανση, στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και στο σουπερμάρκετ. Ακούμε τους κυβερνώντες να επιχειρηματολογούν για φοροφυγάδες, πως θα τους ελέγχουν με νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν στη Βουλή και θα τους υποχρεώσουν να πληρώσουν φόρους. Είναι υποκριτές. Φορτώνουν με φόρους και βάρη τα εργατικά λαϊκά στρώματα και αφήνουν ανενόχλητους τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο νέος προϋπολογισμός είναι αντεργατικός γιατί ενισχύει ακόμη περισσότερο την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε. Η υποχρηματοδότηση της υγείας, της πρόνοιας, η κατάσταση της παιδείας, οι συντάξεις κοροϊδία, συνεχίζουν τα σηματοδοτούν ότι μπροστά μας θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και προβλήματα. Για να ανακουφίσουμε τη ζωή μας, να αποσπάσουμε αποτελέσματα, να εμποδίσουμε τα αντεργατικά μέτρα, χρειάζεται να ενισχύσουμε τον αγώνα μας. Διαδηλώνουμε για την προστασία του εισοδήματός μας, για αύξηση στα μεροκάματα, για την ασφάλισή μας, την υγεία και την πρόνοια, για τις ανάγκες μας που συνθλίβονται από την αντεργατική πολιτική την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr