background img
banner
banner

Έντονη αντίδραση του «Ασκληπιού» για τον «εμπαιγμό» των ΣΟΧ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου με ομόφωνη απόφαση που έλαβε, θα συμμετέχει στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας που έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, από τις 9.00 έως τη λήξη του ωραρίου. «Αιχμή του δόρατος», η άρνηση της κυβέρνησης για απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι εργάζονται επί πολλά έτη και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και οι επικουρικοί εργαζόμενοι βρίσκονται στο… ίδιο έργο θεατές, με το Σωματείο να επισημαίνει: «Οι συμβάσεις  των εργαζομένων με το καθεστώς των ΣΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση) λήγουν την 31/03/2024. Στο νοσοκομείο μας υπηρετούν με το καθεστώς των ΣΟΧ είκοσι επτά (27) εργαζόμενοι και εξήντα (60) επικουρικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων (Διοικητικοί, νοσηλευτές, τεχνικοί, λοιποί εργαζόμενοι). Μέχρι και πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας σε κάθε συνάντηση των αρμόδιων παραγόντων με συνδικαλιστικά σωματεία ανά την Ελλάδα  ακόμη και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ), δεσμεύονταν ξεκάθαρα ότι κάθε λογής εργολάβοι δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ».

Σημειώνει δε πως στα Νοσοκομεία όλης της χώρας έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν περίπου 20.000 συμβασιούχοι. Τον φετινό χειμώνα λειτουργούν τα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ και τα ανθυγιεινά, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, συνταξιοδοτήσεις) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το σύστημα και δεσμεύτηκαν για την νομιμοποίηση τους ως αναγνώριση της προσφοράς.

«Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας»…

΄΄Οι εν λόγω συνάδελφοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) εργάζονται επί πολλά έτη (5 ακόμη και 6 έτη) με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και εξ αυτού του λόγου αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από κορωνοϊό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία, ανασφάλεια με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και απολύσεις ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι σχετικοί διαγωνισμοί για την είσοδο εργολάβων. Και όλα αυτά παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια΄΄ επισημαίνει ενώ τονίζει πως έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας προς τους Διοικητές των νοσοκομείων να βάλουν ‘’φρένο’’ στην εγκατάσταση των εργολάβων. Σύμφωνα με το Σωματείο «Ασκληπιός» όμως, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται το αντίθετο…

΄΄Πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς των εργολάβων και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι έχουν ενεργείς συμβάσεις με τα νοσοκομεία θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες ‘’μεσαίωνα’’ στους εργαζόμενους καθότι το ίδιο έργο το έχουμε ξανά ζήσει στο παρελθόν με απλήρωτα  δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας, νυχτερινή εργασία, απλήρωτες 52 Κυριακές και 15 επίσημες αργίες. Τα υλικά καθαριότητας – απολύμανσης που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι, είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.  Δέκα πέντε(15) Νοσοκομεία έλεγξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα 15 είχαν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια΄΄, επισημαίνει

Παρατηρεί δε πως στα νοσοκομεία που έχουν «εργολαβικούς εργαζόμενους», ισχύουν τα εξής: Οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 € το μήνα για κάθε εργαζόμενο περίπου στον προϋπολογισμό του εκάστοτε νοσοκομείου ενώ αντίθετα ο εργαζόμενος φύλακας λαμβάνει περίπου 600 € / έκαστος το μήνα στο λογαριασμό του. Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει περίπου 2.500 € το μήνα η κάθε εργαζόμενη καθαρίστρια, ενώ αντίθετα λαμβάνει περίπου 400 € / έκαστη το μήνα στο λογαριασμό της.

Κρατάει… άμυνα το Νοσοκομείο Αιγίου

΄΄Εάν ανατρέξει κάποιος στην διαύγεια των νοσοκομείων θα βρει πολλές τέτοιες συμβάσεις – κατασπατάλησης του Δημόσιου χρήματος, διαδικασία που χρίζει την επέμβαση άλλων υπηρεσιών προς έλεγχο των εν λόγω αποφάσεων των διοικήσεων νοσοκομείων. Έγιναν άραγε οικονομικές μελέτες και από ποιους και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο συμφέρουσες οι συμβάσεις με εργολάβους ? Και αναρωτιόμαστε ποιος τελικά θα ωφεληθεί και πιο το όφελος για το δημόσιο συμφέρον ?  Να μας τις παρουσιάσουν (αν έχουνε μελέτες ) και σε εμάς, ώστε να μας αποδείξουν ότι είναι συμφερότερες για να το αποδεχτούμε και εμείς΄΄, υπογραμμίζει ακόμη.

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Αιγίου, ακόμη δεν έχει εργολαβικούς εργαζόμενους. ΄΄Για το νοσοκομείο μας και μόνο για τους 27 εργαζόμενους με ΣΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση) υπάρχουν τρείς (3) οικονομοτεχνικές μελέτες (από διαφορετικούς εργολάβους και γραφεία οικονομολόγων) όπου το κόστος των εργολάβων θα είναι περίπου 300.000 € επί πλέον από το υφιστάμενο κόστος των ΣΟΧ. Πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση, κακό ξενοδοχειακό εξοπλισμό (αν προκληθούμε περισσότερο θα γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι), δημόσια χρηματοδότηση γι’  αυτά δεν υπάρχει ώστε να αποκατασταθούν αλλά για τους εργολάβους υπάρχει η δυνατότητα για διπλασιασμό του κόστους των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Υγείας σε συναντήσεις με την ομοσπονδία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς επίσης δια στόματος Υφυπουργού Οικονομικών κο Πετραλιά, καθώς επίσης δια στόματος Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έταξαν ένα χρόνο παράταση σε όλους τους συμβασιούχους. Επίσης έταξαν, παύση των διαγωνισμών για εγκατάσταση εργολάβων στα Νοσοκομεία και δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Υπάρχει εμπαιγμός και κοροϊδία. Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το σύστημα του ΕΣΥ. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό΄΄, υπογραμμίζει ακόμη το Σωματείο, προσθέτοντας: ΄΄Η άρνηση της απευθείας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των κομμάτων για να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια οδηγεί και σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με αυξημένη μοριοδότηση θα καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Επί της ουσίας δηλαδή θα απολύονται 10 επικουρικοί ή ΣΟΧ εξειδικευμένοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, φύλακες κ.λπ.) επί σειρά ετών και θα προσλαμβάνονται 2. Τα τελευταία χρόνια οι υγειονομικοί εργαζόμενοι μεταξύ άλλων προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, κρίση αξιών) αντιμετωπίσαμε και μία πανδημία, αποκτήσαμε εμπειρία, είμαστε εμείς που στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία και όχι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ήταν παντελώς απών. Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ, εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα τμήματα και οι μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία να τροποποιήσει την διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα τρίμηνο (3 μήνες ) παράταση των συμβασιούχων ΣΟΧ που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, συμβασιούχων πρόνοιας κα ).

Εξάλλου όπως ενημερωθήκαμε, πριν λίγες  μέρες το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με ψήφισμα από την ολομέλεια της Βουλής ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ΣΟΧ για ένα (1) έτος ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και αναγνώρισε το σημαντικό έργο των εργαζομένων αναφέροντας επί λέξη: «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίζει το σημαντικό έργο που παράγουν οι άνθρωποι αυτοί και για τον λόγο αυτό θα είναι πάντα δίπλα τους. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως και κάθε οργανισμού, είναι οι άνθρωποι του». Κατόπιν αυτού του γεγονότος εύλογα οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων (με τρίμηνες συμβάσεις) αναρωτιούνται γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά ?  (Σύνταγμα, άρθρο 4, παρ. 2:  Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις)΄΄.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

΄΄Όλοι οι εργαζόμενοι απαιτούμε να ζήσουμε ισότιμα και με αξιοπρέπεια. Η αλματώδης αύξηση των τιμών παντού (ενέργεια, super market, τρόφιμα, ένδυση, μεταφορές, πετρέλαιο, ενοίκια, υπηρεσίες, αύξηση επιτοκίων κ.λ.π.) είναι γεγονός που διαρκεί για πάνω από ένα έτος και τείνει να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Υπάρχουν τρόφιμα και υπηρεσίες που έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%. Ο πληθωρισμός κάνει ‘’ράλι’’. Οι μισθοί όλων των εργαζομένων και των Υγειονομικών εργαζομένων, εξανεμίζονται συνεχώς από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τις πληθωριστικές πιέσεις. Με fuel pass, market pass και με όλα τα ‘’pass’’ τα προβλήματα δεν λύνονται’’, επισημαίνει ακόμη, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Δεν παρακαλάμε, παρά απαιτούμε εργασία με ασφάλεια και με μισθούς αξιοπρέπειας που να καλύπτουν τις πάγιες μηνιαίες και διαρκείς ανάγκες.  Το σενάριο για ανανέωση και μετατροπή των παραπάνω συμβάσεων επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κ.λπ. σε αορίστου χρόνου συμβάσεις είναι πια μονόδρομος. Το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει: να μετατραπούν οι εν λόγω συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης),

Πρόσφατα παραδείγματα το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση οδηγό δικαίωσε εργαζόμενους στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, το Εφετείο της Αθήνας με την υπ. αρ. 2050/2023 απόφασή του έκανε δεκτή αγωγή συμβασιούχων και πολλές άλλες αποφάσεις έκριναν δίκαιο τον αγώνα των ΣΟΧ. Επί πλέον το Εφετείο έκρινε δε ότι, αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, αποτελεί ο αναχαρακτηρισμός της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 ν. 2112/1920, χωρίς να εμποδίζεται η εφαρμογή του από το Σύνταγμα, καθώς δεν αποτελεί μετατροπή αλλά ορθό νομικό χαρακτηρισμό από τα δικαστήρια, ερμηνεία που είχε υιοθετήσει ομόφωνα και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου 18/2006. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, επαναλαμβάνουμε, προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Αν δεν συμβεί αυτό δύο τινά θα υπάρξουν ή θα εισέλθουν παντού εργολάβοι με διπλάσιο κόστος για τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και κατ΄ επέκταση μεγαλύτερη φορολογία για όλους τους πολίτες της χώρας και για όλες τις επαγγελματικές τάξεις ώστε να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων εις το διπλάσιο ή τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν χωρίς το ανωτέρω προσωπικό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr