ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Με την παράδοση – παραλαβή του έργου «Συντήρηση τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Αχαΐας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τα θυρανοίξια του Καθολικού της βυζαντινής Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.
Το παρών δεν έδωσε όπως αναμενόταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ωστόσο παρεβρέθηκαν στελέχη του υπουργείου όπως και η αρχαιολόγος διευθύντρια της 6ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αναστασία Κουμούση, που είχε και την επίβλεψη του έργου.
Το «παρών» έδωσε όμως ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε το έργο προϋπολογισμού 250.000€.
Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής έχουν μεγάλη θρησκευτική και αρχαιολογική αξία, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα της εντοίχιας ζωγραφικής εκείνης της περιόδου.
Η συντήρηση τους ήταν απαραίτητη αφού είχαν περιέλθει σε κακή κατάσταση από την φλόγα των κεριών, από την υγρασία και από διάφορους ακόμα παράγοντες που στην ουσία έθεταν σε κίνδυνο την διατήρηση του μνημείου. Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τους συντηρητές της Εφορίας Αρχαιοτήτων εδώ και αρκετά χρόνια αφού οι τοιχογραφίες δεν ήταν ευδιάκριτες, με τον πρώην ηγούμενο της Μονή και νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πόλος έλξης εκατοντάδων προσκυνητών
Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ευχαρίστησε τόσο την κ. Κουμούση όσο και τον κ. Φαρμάκη για τη συμβολή τους στη διατήρηση του μνημείου.
Αναφερόμενη στη σπουδαιότητα των τοιχογραφιών, η κ. Κουμούση, έκανε γνωστό πως ΄΄το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού το 1348 που αναφέρεται στην περιουσία του μοναστηριού, είναι η παλαιότερη σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για το Μέγα Σπήλαιο. Τώρα όμως, στο πλαίσιο του έργου προέκυψαν για πρώτη φορά αρχαιολογικά τεκμήρια του βυζαντινού παρελθόντος του΄΄.
Η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση του έργου θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσει και την τουριστική δυναμική της Μονής που για την περιοχή αποτελεί έναν πόλο έλξης εκατοντάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Άλλωστε, η Μονή της Μεγάλου Σπηλαίου συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μοναστηριών που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ενίσχυση της δυναμικής του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρης Τηλιγάδης, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του περιφερειάρχη Χρήστος Μητρογιώργος, ο πρόεδρος Εφετών Πατρών Νικόλας Νικολάου, το μέλος της Κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης και ο σύμβουλος τους δημάρχου Αιγιαλείας Χρήστος Τσερεντζούλιας κ.α.