background img
banner
banner

Με κατάνυξη ο πρώτος Εσπερινός στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών

ΟΜΟΡΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ ΙΩΣΗΦ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πόλη του Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπροσευχομένου του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου και παρουσία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Ιερωνύμου

Στην προσφώνησή του ο Σεπτός Ποιμενάρχης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον εκλεκτό προσκεκλημένο Ιεράρχη κ. Ιωσήφ, τον οποίον ευχαρίστησε εγκάρδια τόσο για τη συμμετοχή του στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Αλεξίου στα Καλάβρυτα, όσο και για την παρουσία του στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως.

Ο κ. Ιωσήφ, αφού με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την ευγενική του πρόσκληση και τη φιλάδελφο αγάπη του προς το πρόσωπό του, μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για καλή και ευλογημένη Αγία Τεσσαρακοστή και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα της πνευματικής και εποικοδομητικής ομιλίας του, με βάση το χωρίο του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου «Την Τεσσαρακοστήν μη εξουθενείτε• μίμησιν γαρ περιέχει της του Χριστού πολιτείας».

Ο κ. Ιωσήφ ανέφερε χαρακτηριστικά: ΄΄Ο πιστός δεν εξουθενώνει, δηλαδή δεν αφαιρεί τη δύναμη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν περιφρονεί, θα λέγαμε, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Δεν λέγει πως η περίοδος αυτή δεν είναι σωστή, ούτε περιγελά τη νηστεία της Εκκλησίας, ούτε την ατιμάζει, ούτε δυσανασχετεί με τον ερχομό της, ούτε εύχεται να περάσει γρήγορα, ούτε καταλύει τη νηστεία επιδεικτικά και χωρίς λόγο, ούτε προπαγανδίζει πως οι καιροί άλλαξαν και πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Η Αγία Τεσσαρακοστή είναι μία μίμηση της ζωής του Χριστού, ο οποίος μετά τη βάπτισή Του πήγε στην έρημο και εκεί «νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα ύστερον επείνασεν» (Ματθ. 4,2). Ο Χριστός με τον τρόπο αυτό μας έδωσε έναν τύπο ζωής. Έπρεπε να έχουμε μία εικόνα ασκήσεως μπροστά μας, για να επιτύχουμε την ένωσή μας με τον Θεό. Κατά την περίοδο αυτή δέχθηκε και τους πειρασμούς του διαβόλου και κατά τη διάρκεια των πειρασμών Του «άγγελοι διηκόνουν αυτώ» (Μαρκ. 1,13)΄΄.

Ανταλλαγή ευχών

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Συγχωρήσεως, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος αντάλλαξε ευχές με τους Αρχιερείς και τον ευλαβή κλήρο για καλή και ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr