background img
banner
banner

Μειώθηκαν τα τροχαία και οι παθόντες κατά τον μήνα Μάρτιο

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν τον Μάρτιο στους δρόμους της Δυτικής Ελλάδας, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ομοίως, κατά 50% μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Ως γνωστόν, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Έτσι, στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, σημειώθηκαν 19 τροχαία ατυχήματα έναντι 29 τον Μάρτιο του έτους 2023. Ειδικότερα σημειώθηκαν: 2 θανατηφόρα δυστυχήματα έναντι 4 τον περσινό Μάρτιο. 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό έναντι 3 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 15 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 22 πέρυσι τον Μάρτιο. Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν στην Περιφέρεια καταγράφηκαν συνολικά 28 παθόντες έναντι 35 τον Μάρτιο του 2023: Ειδικότερα καταγράφηκαν: 2 θανάσιμα τραυματισμένοι έναντι 4 τον περσινό Μάρτιο. 2 σοβαρά τραυματίες έναντι 3 τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 24 ελαφρά τραυματίες έναντι 28 τον περσινό Μάρτιο.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς. Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης.

Βεβαιώθηκαν ωστόσο επικίνδυνες παραβάσεις

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

Ενδεικτικά, το μήνα Μάρτιο του έτους 2024 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 321 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 5.552 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 186 παραβάσεις. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 3.799 επικίνδυνες παραβάσεις.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν: 2.072 για υπερβολική ταχύτητα, 401 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 400 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 95 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 44 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 31 για παραβίαση προτεραιότητας, 118 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 37 για αντικανονικό προσπέρασμα, 40 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 298 για Κ.Τ.Ε.Ο., 131 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά, 132 για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση.

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: ΄΄Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει: Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος. Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας. Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας. Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας. Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος. Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα. Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη. Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα. Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ. Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς. Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων΄΄.

Βεβαιώθηκαν 1.304 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών

Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών. Από τον μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας προκύπτει ότι από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 1.304 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

Ειδικότερα, για στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους βεβαιώθηκαν 735 παραβάσεις, για στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σε αυτούς 300, για στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ + ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης 86 παραβάσεις, για στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές 96, για ηχορύπανση, από θορύβους που προκαλούνται από τα πάσης φύσεως κυκλοφορούντα οχήματα 49 και για παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια 38 παραβάσεις.

΄΄Παρακαλούμε, να τηρείτε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σέβεστε τους πολίτες ως προς την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνησή τους. Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, για τους οποίους απαιτούνται ειδικότερες συνθήκες κατά τις μετακινήσεις τους. Οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Δυτική Ελλάδα΄΄, αναφέρεται ακόμη εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr