ΣΑΦΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ «ΤΙΝΑΧΘΕΙ» ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης καθώς στο νομοσχέδιο που τίθεται προς διαβούλευση, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το τι προβλέπεται. Την ίδια στιγμή, οι εθελοντές της «Διεξόδου» Αιγίου, που λειτουργεί υπό το «Καλλίπολις» προχώρησαν στη συγκέντρωση 1.200 υπογραφών από πολίτες που εκφράζουν την επιθυμία διατήρησης των Κέντρων Πρόληψης, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά τους στην κοινωνία.
Μόνο από την Αιγιάλεια 1.200 υπογραφές…
Μάλιστα, οι εθελοντές απέστειλαν την επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές του νομού Αχαΐας, γνωστοποιώντας τις θέσεις τους, που υιοθετήθηκαν από 1.200 πολίτες. Επιπλέον, χθες και στο περιθώριο της επιμορφωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της «Διεξόδου», με θέμα «Όρια αγάπης και ασφάλειας στην οικογένεια», έγιναν και τοποθετήσεις για τον κίνδυνο κατάργησης των Κέντρων Πρόληψης, τόσο από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις, Γιάννα Ζορμπά, όσο και από την αντιδήμαρχο Αιγιαλείας εκπρόσωπο του δήμου στο Δ.Σ. του Κέντρου, Μαρία Αγγελοπούλου.
Ερωτηθείσα από τo Protionline.gr για το πώς προδιαγράφεται το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, η κ. Ζορμπά επισήμανε: ΄΄Αυτή η ενδεχόμενη αλλαγή έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και το νομοσχέδιο πολύ άμεσα πρόκειται να μπει σε δημόσια διαβούλευση. Το νέο σχέδιο που έχει φτάσει στα χέρια μας, δεν έχει σημαντικές διαφορές από το παλαιότερο μεν, πλην όμως σε αυτό δεν αναφέρονται καθόλου τα Κέντρα Πρόληψης. Αυτό ίσως να αποδειχτεί θετικό, ή… εντελώς αρνητικό. Προς το παρόν, έχει υπάρξει πολύ μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και πρόκειται για μία τροποποίηση που δεν την βλέπουν με καθόλου καλό “μάτι” φορείς και πολίτες. Διευκρινίζω δε, ότι η ΚΕΔΕ πριν περίπου 2 εβδομάδες, εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της μη κατάργησης, εξηγώντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις από εκατοντάδες φορείς και σωματεία, καθώς το νέο νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει και δεν προβλέπει τη σιγουριά για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης΄΄.
Η κ. Ζορμπά διευκρίνισε ότι η μόνη αναφορά που γίνεται περί πρόληψης στο καινούριο νομοσχέδιο είναι μία διεύθυνση που δίνεται για τον οργανισμό που θα συγχωνευτούν όλες οι υπάρχουσες δομές, δίχως όμως να υπάρχουν λεπτομέρειες σχεδιασμού ή να αναφέρονται θέσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον τομέα της πρόληψης, γενικότερα.
Σε ερώτηση του Protionline.gr για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ανέφερε ότι βάσει των όσων γνωρίζει, ο υφυπουργός που χειρίζεται τα ζητήματα μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών κ. Θεοχάρη, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης, οι οποίοι χειρίζονται τις κοινωνικές υποθέσεις και παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο, επικυρώνοντας έτσι την πεποίθηση ότι προφανώς θα είναι ταχύτητες και οι εξελίξεις, για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί
Επιπλέον, αναφορικά με τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων αλλά και το γεγονός ότι η κοινωνία έχει θορυβηθεί, η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, είπε: ΄΄Υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην Αιγιάλεια, το θετικό είναι αφενός ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση στην κίνηση των εθελοντών να συγκεντρώσουν υπογραφές ενώ έχει εκδοθεί ψήφισμα υπεράσπισης του θεσμού των Κέντρων Πρόσληψης και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αφετέρου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων από την πλευρά της, στηρίζει με ανάλογο ψήφισμα΄΄. ΄΄Η επιστολή διαμαρτυρίας και οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ήδη έχουν σταλεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς. Η κίνηση βρίσκει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και επιπλέον, έχουν ενημερωθεί και οι βουλευτές του νομού Αχαΐας, έχουν λάβει γνώση για αυτή την μαζική και δυναμική προσπάθεια΄΄, σημείωσε ακόμη η κ. Ζορμπά, προσθέτοντας: ΄΄Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, αντιδράσεις από εθελοντές, φορείς, σωματεία και από τον κόσμο. Πολλά Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με εύρος αναγκών του πληθυσμού, καλύπτοντας και άλλες ανάγκες υγείας, ως και αυτές της ψυχικής υγείας. Η ενδεχόμενη κατάργηση, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και στη σχολική κοινότητα, τη στιγμή μάλιστα που η παραβατικότητα και τα περιστατικά bulling και βίας αυξάνονται ραγδαία, σε καθημερινή βάση. Χρειάζονται μακροχρόνιες παρεμβάσεις και καίριες δράσεις, με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα΄΄.
Δράση τον Μάιο με τη συμμετοχή επτά σχολείων της περιοχής
Τέλος, σημείωσε ότι δράσεις ενημέρωσης και συζητήσεις για την πρόληψη, γίνονται πάρα πολύ συχνά σε επίπεδο δήμου ενώ σημείωσε ότι τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, ετοιμάζεται μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση με τη συμμετοχή επτά σχολικών μονάδων της περιοχής, σχολεία τα οποία πήραν μέρος σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και την πρόληψη των εξαρτήσεων. Να σημειωθεί ότι, η κ. Ζορμπά τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί διάφορα σχολεία της ευρύτερης περιοχής και να μιλήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και μαθητές, για τη σημασία της πρόληψης.
Ο δήμος Αιγιαλείας αντέδρασε άμεσα
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιδήμαρχος κ. Αγγελοπούλου, η οποία επισήμανε στo Protionline.gr: ΄΄Το ζήτημα της ενδεχόμενης κατάργησης των Κέντρων Πρόληψης το έχουμε διαχειριστεί από πολύ νωρίς με τον δήμο Αιγιαλείας. Εκδώσαμε ψήφισμα σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ανάλογη απόφαση έχει λάβει και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου με πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ραμπαβίλα΄΄. Η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση υπογραφών που φανερώνει το πόσο η κοινωνία αποζητά τη διατήρηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας “Καλλίπολις”, λέγοντας: ΄΄Γνωρίζω ότι για το ζήτημα αυτό, θα λάβουν άμεση ενημέρωση και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης. Η δουλειά του “Καλλίπολης” είναι γνωστή για πάνω από 25 χρόνια και σε κάθε περίπτωση είναι αξιόλογη΄΄.
Βεβαιότητα ότι μία κεντρική διεύθυνση θα είναι αναποτελεσματική…
Η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ακόμη πως φαίνεται ότι καταργούνται δύο πολύ σημαντικές διατάξεις. Στην πρώτη περίπτωση καταργούνται τα κέντρα πρόληψης που είναι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης και αγωγής της υγείας και στη δεύτερη περίπτωση καταργείται η τακτική και πάγια χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, ΄΄αυτό σημαίνει ότι σταματά να υφίσταται η πρόληψη με την εικόνα που την ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μία κεντρική διεύθυνση πρόληψης η οποία θα εδρεύει στο υπουργείο Υγείας, κάτι που δεν εξυπηρετεί καθόλου την επαρχία ή τους κατά τόπους δήμους, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, κυρίως για ζητήματα παραβατικότητας και ενημέρωσης, πρέπει να υπάρχει αμεσότητα. Γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο της πρόληψης καθώς έχω εργαστεί επί σειρά ετών στον τομέα, έχω βιώσει και ξέρω ότι είναι πολύ μεγάλο προτέρημα να ταυτίζεται κάποιος με την κοινότητά του, καθώς δημιουργούνται ομάδες και μοιραία υπάρχει άνεση επικοινωνίας, υπάρχει εμπιστοσύνη.
Αν γίνει μία κεντρική διεύθυνση, αυτό το πλεονέκτημα αμέσως χάνεται και όχι μόνο εν τέλει θα είναι μία αποτυχημένη προσπάθεια, αλλά θα αποκτήσει και ένα χαρακτήρα εντελώς ενημερωτικό. Χρειάζεται πραγματική δράση.
Η αποτελεσματικότητα και η αμεσότητα μετρούν σε τέτοιες περιπτώσεις΄΄.