background img
banner
banner

Έγκριση ποσού για εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης από τον δήμαρχο

ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το αίτημα να δοθεί στην κυκλοφορία η οδός Κλ. Οικονόμου για τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα δεν εγκαταλείπεται, όπως φαίνεται, από τους διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες, που αναζητούν τώρα νέους τρόπους άσκησης πίεσης στη δημοτική αρχή. Η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης πάντως φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί καθώς ο δήμαρχος ενέκρινε τα χρήματα που θα χρειαστεί. Είναι προφανές πως μέσω αυτής θα διερευνηθεί το πώς μπορεί να μετατραπεί το κέντρο πιο φιλικό για τους πεζούς, με όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα, όπως και ο κ. Καλογερόπουλος έχει αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, η πρόθεση για πεζοδρόμηση βασικών αρτηριών του κέντρου δεν ανήκει μόνο στη σημερινή δημοτική αρχή. Αν μελετήσει κανείς το ρυθμιστικό σχέδιο των αναπλάσεων θα διαπιστώσει πως οι βασικές κατευθύνσεις της μελέτης είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και έχουν ως αφετηρία την προστασία και υποστήριξη της κίνησης των πεζών.

Η μελέτη έχει τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ», είχε συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, με την Τεχνική Υποστήριξη του γραφείου «Αρχιτεκτονικών & Πολεοδομικών μελετών Χρύσα Διονυσοπούλου και Συνεργάτες», και στην Τεχνική έκθεση, παρουσιάζονται και οι τέσσερεις αυτοτελείς ενότητες της πόλης, ήτοι: ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : «ΟΔΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ». ΕΝΟΤΗΤΑ 2 : «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ» & ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : «ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΦΟΥΡ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ» ΕΝΟΤΗΤΑ 4 :«ΟΔΟΣ ΚΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΩΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ».

Βασική επιδίωξη ήταν η υποστήριξη μιας εναλλακτικής πρότασης οργάνωσης του κεντρικού πυρήνα, προς όφελος των πεζών και των ήπιων μέσων κινητικότητας, και την προσαρμογή σε αυτήν, των εκπονούμενων μελετών των έργων ανάπλασης, αλλά και της κυκλοφοριακής μελέτης, προκειμένου να εγκριθούν οι απαιτούμενες, για τη λειτουργία της περιοχής, κανονιστικές διατάξεις. Ανέφερε ακόμη πως ΄΄η όλη οργάνωση των έργων ανάπλασης, ακολουθεί και εξειδικεύει τις νέες επιλογές της δημοτικής αρχής, για περιορισμό και απομάκρυνση του αυτοκινήτου, από τους βασικούς εμπορικούς άξονες και κατ΄ επέκταση από τον παλαιό και κεντρικό πυρήνα της πόλης, όπως αυτές παρουσιάζονται οργανωμένα, στο εγκεκριμένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Κατευθύνσεων εναλλακτικής Οργάνωσης εμπορικού – κεντρικού πυρήνα Αιγίου και βασίζεται στην προσέγγιση της οργάνωσης των λειτουργιών στον κεντρικό πυρήνα, σε συνάρτηση με την κάλυψη των κυκλοφοριακών αναγκών και την σύνδεση με τις λοιπές ενότητες του πολεοδομικού ιστού, με βασική προτεραιότητα την ασφαλή κίνηση του πεζού και όχι την κυκλοφορία του αυτοκινήτου΄΄.

Στην απόφαση του δημάρχου που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», εγκρίνονται 34.998,50 € για την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, δεδομένης της ανάγκης που προκύπτει για κυκλοφοριακή μελέτη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ποσό που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του 2024.

Εκπονήθηκαν κι άλλες αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω αντιδράσεων

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί πως η εν λόγω κυκλοφοριακή μελέτη που αναθέτει η δημοτική αρχή, δεν είναι η πρώτη που εκπονείται την τελευταία εικοσαετία για το εμπορικό κέντρο του Αιγίου. Είχε προηγηθεί η μελέτη του 2004, αυτή του 2008 οπότε και είχε προταθεί και πάλι η πεζοδρόμηση που σταμάτησε όμως εν μέσω διαμαρτυριών, η τρίτη το 2016 και τέλος το 2018. Στην πραγματικότητα και όπως παρατήρησε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμία εξ αυτών των μελετών δεν ευοδώθηκε και καμία πρόταση γιατί υιοθετήθηκε. Εκτίμησή του μάλιστα είναι ότι καμία δεν ήταν αξιόπιστη και δεν έδινε βιώσιμη λύση για το μέλλον. Πρότεινε δε να εκπονηθεί σήμερα μία μελέτη «όχι για να δικαιολογήσουμε κάποια πράγματα» όπως είπε, αλλά να αφορά όλο το κέντρο, να είναι βιώσιμη, ανεπτυγμένη, φιλική και να κοιτάζει προς το μέλλον.

Διερευνούν το εάν η εταιρεία έχει δηλώσει ότι το έργο ολοκληρώθηκε

Οι δε επαγγελματίες τώρα στην προσπάθειά τους να πιέσουν κι άλλο τη δημοτική αρχή, διερευνούν τα όσα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η κατασκευάστρια εταιρεία της ανάπλασης της Τρίγωνης Πλατείας έχει κοινοποιήσει έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία πως το έργο έχει ολοκληρωθεί και ότι ο δήμος μπορεί να το παραλάβει. Εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα ζητήσουν να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε το έργο να ανοίξει και ο δρόμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr