background img
banner
banner

Ένας… ύμνος από το Αίγιο στον αείμνηστο Φίλιππο Οικονόμου

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ- Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ -Ο ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ -Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

«Φίλιππος Οικονόμου: ο Δάσκαλος, ο Συγγραφέας, ο Ιεροψάλτης, ο Άνθρωπος». Την πρωτοβουλία να τιμήσουν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τόπου στον τομέα της μουσικής και του πολιτισμού, πήραν το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο και το 2ο Λύκειο Αιγίου. Και τα κατάφεραν λαμπρά σε μία σπουδαία εκδήλωση προχθες Τετάρτη 15 Μαΐου το βράδυ στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», εκεί όπου παρουσιάστηκε το πολυδιάστατο έργο του αείμνηστου Αιγιώτη εκπαιδευτικού, συγγραφέα και μουσικολόγου Φίλιππου Οικονόμου, η δράση του οποίου αποτελεί παρακαταθήκη και φάρο φωτεινό για τις επόμενες γενιές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πολυδιάστατο έργο του Φίλιππου Οικονόμου, ενώ πολυμελής χορωδία και ορχήστρα μαθητών απέδωσε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, καθώς και δικές του συνθέσεις. Σημαντικοί επίσης άνθρωποι της Εκκλησίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού μίλησαν για τον αείμνηστο εκπαιδευτικό. Συμμετείχε ακόμη και η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Φίλιππος Οικονόμου».

Υπεύθυνη της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια Μουσικής του 1ο Γυμνασίου Αιγίου Μαρία Παπαγεωργίου και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και της Αντιδημαρχίας Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 με ένα ενδιαφέρον ηχητικό απόσπασμα, το τραγούδι “Χαρά που το ‘χουν τα βουνά” που αποτελούσε αυθεντικό απόσπασμα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Αμέσως μετά, προβλήθηκαν μικρής διάρκειας βίντεο στα οποία ακούστηκε το εισαγωγικό κείμενο της εκδήλωσης, που αφορούσε τη ζωή και το έργο του Φιλίππου Οικονόμου ενώ αναλύθηκε το προφίλ του σημαντικού Αιγιώτη, με αναφορές στο συγγραφικό έργο του, την εκπαιδευτική του παρουσία στα σχολεία της περιοχής, τις μουσικολογικές του ικανότητες και φυσικά, την προσωπικότητα και το έργο του στην κοινωνία, αλλά και στις δραστηριότητες και τους συλλόγους που κατά καιρούς συμμετείχε. Για τον αείμνηστο Φίλιππο Οικονόμου μίλησαν συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί όπως ο Νίκος Καφούσιας.

Οι συντελεστές

Διάβασαν οι μαθήτριες: Ευγενία Αργυροπούλου, Ουρανία Βασιλακοπούλου και Δανάη Μπούνια, ενώ τραγούδησαν σόλο οι Φωτεινή Χάιδου, Βασίλης Σεφέρης και Παναγιώτης Λιακόπουλος.
Κατά τη διάρκεια των προβολών, η μουσική επένδυση της εκδήλωσης ήταν άκρως επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα, ενώ ο κόσμος συμμετείχε και… σιγοτραγουδούσε. Την ορχήστρα αποτέλεσαν: Κλαρίνο: Θωμάς Χάιδος, βιολί: Λουκιάννα Δαβανέλλου, σαντούρι: Κλεονίκη Μάντζιου, λαούτο: Αλέξανδρος Μάντζιος, τουμπερλέκι: Αναστασία Μπατάλη, ακορντεόν: Αναστασία Μανιτάρα, ηλεκτρική κιθάρα: Μάρα Καραγιαννίδη, αρμόνιο: Αθανασία Βασιλοπούλου, Μυρσίνη Βλάχου, Ελένη Βίλλιου, Παναγιώτα Δημητρίου, κιθάρα: Κωνσταντίνος Κουσουρής, Παντελής Μπούνιας, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Δήμητρα Χατζή, Γιώργος Ζωιτσούδης, Βασίλης Σεφέρης, Μάρα Μεντζελοπούλου, Θεώνη Βλάχου, Αλέξης Κασσέρης.
Συνεργάστηκαν οι καθηγητές: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, διευθύντρια 1ου Γυμνασίου, Παναγιώτα Δανέλλη διευθύντρια 1ου ΓΕΛ, Γιώργος Αγγελόπουλος διευθυντής 2ου ΓΕΛ Αιγίου, Λεωνίδας Ποταμίτης από το 1ο Γυμνάσιο και Παρασκευή Στασινού από το 2ο ΓΕΛ.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Οικονόμου

Ο Φίλιππος Οικονόμου γεννήθηκε στην Ελίκη το 1936 και πέθανε το 2016. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική κοντά στον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, Καθηγητή του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής και αργότερα ως Διευθυντής Λυκείου, αλλά και Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης. Έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες του, με θέματα Φυσικής Επιστήμης καθώς και Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής σε περιοδικά και εφημερίδες του Αιγίου, της Αθήνας και άλλων περιοχών και υπήρξε συνεργάτης του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Διακονία και Μαρτυρία» της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τακτικές εβδομαδιαίες εκπομπές, για πολλά χρόνια.

Στο τομέα της Φυσικής Επιστήμης έχουν εκδοθεί τα βιβλία: “Η Φυσική για τους υποψηφίους Α΄ Τύπου» (1966), «Ασκήσεις Φυσικής» (1974) και «Οι θεωρίες της Σχετικότητας του Αϊνστάιν», 1991). Στον τομέα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έχουν εκδοθεί συνολικά τρεις τόμοι με αντικείμενο την ιστορικομουσικολογική μελέτη, ενώ λογίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που έχει γεννήσει η περιοχή της Αιγιάλειας τον τελευταίο αιώνα.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον «Απόλλωνα»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και ιερείς εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Αγγελοπούλου και Δημήτρης Ελευθεριώτης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας και κοινοτικοί σύμβουλοι, η εκπρόσωπος της υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου Θεώνη Σταθοπούλου και πλήθος κόσμου. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελοπούλου μετέφερε τα συγχαρητήρια του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, για την εκδήλωση, καθώς απουσιάζει και δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr