background img
banner
banner

Εκκένωση με χάρτες, διαδρομές και… πλωτά

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ | ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ!

Η τραγωδία στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας (25 νεκροί, 800 εγκλωβισμένοι και δεκάδες καμένα οχήματα γύρω από ένα μικρό οικόπεδο) θα στοιχειώνει για δεκαετίες τη χώρα για δύο απλά προληπτικά μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί, ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και μια εντολή να πραγματοποιηθεί έγκαιρα!

Η εμπειρία από την τραγωδία στο Μάτι ήταν «αρκετή» για να αλλάξουν αρκετά και πλέον κάθε δήμος διαθέτει το δικό του, λεπτομερές σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης. Το σχέδιο είναι αυστηρό ενώ διαθέτει, κατά περίπτωση, και κάποιες κρυφές παραμέτρους. Παραμέτρους αναγκαίες μέχρις ότου ο πολεοδομικός σχεδιασμός, στη χώρα μας, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να δύναται να οδηγεί, με ασφάλεια, τον κόσμο σε καταφύγια, χωρίς να χρειαστεί να το κάνει αυτό ο δήμαρχος με κάθε λεπτομέρεια…

Φέτος που αναμένεται ένα θερμό καλοκαίρι, το σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών για το 2024, για το δήμο Αιγιαλείας πέρασε, έγκαιρα, στα χέρια της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την ελπίδα βέβαια ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί!

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο

Ο Δήμος Αιγιαλείας, με τη Διεύθυνση Καθαριότητας στην οποία υπάγεται η διαχείριση οχημάτων και μηχανημάτων και, επίσης, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου επεξεργάστηκαν έγκαιρα το Σχέδιο Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, για το 2024.

Το σχέδιο δρομολογείται όταν η καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται , υπό προϋποθέσεις, όταν ο κίνδυνος παραμονής των πολιτών σε οικισμούς είναι μεγαλύτερος, σε σχέση με τον κίνδυνο μετακίνησης προς ασφαλή χώρο.

Αρμόδιος για την εισήγηση είναι ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο. Για τη λήψη της απόφασης την ευθύνη έχει ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών, η εκκένωση μπορεί να διαταχθεί από τον Περιφερειάρχη. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα δεδομένα που παρουσιάζει το Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ., του Π.Σ., του Δασαρχείου και του Λιμενικού κλπ.

Μέριμνα, ανάλογα τον πληθυσμό

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις λήψης της απόφασης, λαμβάνεται υπόψη ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να μετακινηθούν, οι οδοί διαφυγής, ο τρόπος μεταφοράς, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η πυρκαγιά αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος εκκένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τη λήψη της απόφασης Δημάρχου ή Αντιδημάρχου θα συνοδεύει και κείμενο με αναφορά στο ποιοι, που και γιατί διατρέχουν κίνδυνο εάν παραμείνουν κοντά σε εστία πυρκαγιάς. Η απομάκρυνση πολιτών δίνει έμφαση πρώτα στις ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά, ηλικιωμένοι).

Η απόφαση πρέπει να αναφέρει πού και πότε θα συγκεντρωθούν οι πολίτες, τα προσωπικά αντικείμενα που έχουν μαζί τους, πιθανά δρομολόγια που αναμένεται να ακολουθήσει η δασική πυρκαγιά, μονοδρομήσεις που μπορούν να ακολουθήσουν σε περίπτωση απομάκρυνσης πολιτών με ίδια μέσα και οδηγίες για προστασία της περιουσίας των πολιτών που απομακρύνονται.

Ολική εκκένωση για 46 κοινότητες

Ειδικότερα όσον αφορά την Δ.Ε. Αιγίου, δυνατότητα ολικής απομάκρυνσης του πληθυσμού εξετάζεται μόνο για τους οικισμούς Δαφνών, Κούμαρης, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Παρασκευής, Πτέρη και Χατζή.

Στη Δ.Ε. Αιγείρας το σχέδιο ολικής απομάκρυση αφορά όλους τους οικισμούς με εξαίρεση την Κοινότητα Αιγείρας (Αμπελοκήποι, Βελά, Εξοχή, Μοναστηρί, Οάση, Περιθωρί, Σελιάνα, Σινεβρού, Χρυσανθίο),

στη Δ.Ε. Ακράτας αφορά τις κοινότητες Αγίας Βαρβάρας, Βαλιμής, Βουτσίμου, Ζαρούχλας, Μεσορρουγίου και Περιστέρας,

για τη Δ.Ε. Διακοπτού, Άνω Διακοπτό, Καθολικο, Κερυνεία, Μαμουσιά και Τράπεζα,

στην Δ.Ε. Ερινεού ολική εκκένωση προβλέπεται προληπτικά σε Ζήρια, Αρραβωνίτσα, Δαμακινί, Καμάρες και Σαλμενίκο και

στη Δ.Ε. Συμπολιτειας σε Άλσος, Βερίνο, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητροπούλο, Δουκαναιίκα, Κρήνη, Λάκκα, Λόγγο, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Νεραντζιες και Τούμπα.

Σημεία συγκέντρωσης στο Αίγιο

Ειδικά για το Αίγιο υπάρχουν τέσσερα προτεινόμενα σημεία συγκέντρωσης, ανά περίμετρο εκκένωσης τεσσάρων διαφορετικών κατοικημένων ζωνών: Το Εθνικό Στάδιο Αιγίου, το Νυχτερινό Λύκειο, τα Ψηλά Αλώνια και το Παρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου. Για τις μεγάλες κοινότητες τα σημεία έχουν καθοριστεί είναι Δημοτικό Γήπεδο Αιγείρας, στην Πλατεία Συλίβαινας Ακράτας, τις Σχολικές Μονάδες επί της οδού Φιλιπποπούλου στο Διακοπτό και στα Δημοτικα Γήπεδα Καμαρών και Αβύθου

Με μεταφορικά μέσα πρέπει να συνδράμουν, εκτός του Δήμου, το Αστικό ΚΤΕΛ και πλωτά του Λιμενικού. Στους χώρους υποδοχής, αν κριθεί αναγκαίο, θα εγκατασταθεί υγειονομικός σταθμός φροντίδας των πολιτών με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και εθελοντικών οργανώσεων (Ερυθρός Σταυρός, Ομάδα Διάσωσης ΕΟΔ). Τέλος, όσον αφορά τις διαδρομές προληπτικής εκκένωσης, το σχέδιο προβλέπει και χάρτες αναλυτικά με τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθηθούν, ανά περιοχή και Δημοτική Ενότητα.

Απόρρητο σχέδιο εκκένωσης…

Το Protionline.gr εκτός από επίσημο σχέδιο του δήμου, είναι σε θέση να γνωρίζει και την ύπαρξη ειδικού σεναρίου που αφορά περιοχές της Αιγιαλείας όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στην ακτή. Το σχέδιο, ειδικά για φέτος, όσον αφορά στην εκκένωση περιοχών όπου απαιτείται η εμπλοκή του Λιμενικού, εστιάζει σε ορισμένα σημεία δίχως πρόσβαση και έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δύο από τα σημεία που έχουν μπει σε αυτό το… κρυφό σενάριο ανήκουν στην Δ.Ε. Ερινεού και είναι η Ακονιά, ο δρόμος δηλαδή από Λαμπίρι προς Μπούκα Καρμαρών και επίσης ο δρόμος από τον οικισμό στο Λαμπίρι, προς την προβλήτα. Το σχέδιο εδώ ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία ενεργοποίησης, μέσω Π.Υ. και Δήμου Αιγιαλείας, με την τελική ευθύνη να ανήκει στον ΕΣΚΕΔΙ ( Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης) Πυροσβεστικής και Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δήμο, η Αιγιάλεια διαθέτει πάνω από 70 χλμ. ακτών και, δυνητικά, έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικά αρκετά σημεία παραλιακών οικισμών που απαιτούν ειδικό προγραμματισμό σε περίπτωση προληπτικής εκκένωσης.

Δημήτρης Φιλιππάτος: “Σημείο αναφοράς για όλους η συνεργασία”

Η ουσία του σχεδίου είναι ότι έγκαιρα, σε συντονισμό με το Υπουργείο και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο δήμος Αιγιαλείας διαθέτει ήδη, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αναλυτικό πλάνο με α) μέσα μεταφοράς, β) διαδρομές για κάθε οικισμό και γ) βέβαια το μηχανισμό για έγκαιρη λήψη απόφασης προληπτικής εκκένωσης.

«Ο Δήμος ολοκλήρωσε έγκαιρα τη σχετική προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο με εγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν το Σχέδιο Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών για το 2024, το Μνημόνιο Συνεργασίας για την χρήση μηχανημάτων έργου και το εγκεκριμένο κονδύλι περί τις 19.000 ευρώ, ανά Δημοτική Ενότητα, για την αναγκαία διάνοιξη και καθαρισμό αγροτικών και δασικών οδών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο. Εκτός από αποφάσεις και ενέργειες που ακολουθούνται με ευθύνη του δήμου και εισηγήσεις που πρέπει να γίνονται από τους φορείς στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, σημείο αναφοράς και προοίμιο για την αιτιολογημένη επιτυχία του σχεδιασμού αποτροπής κρίσεων εκτάκτου ανάγκης, είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, Ομάδες Εθελοντών και ιδιώτες» αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Δημήτρης Φιλιππάτος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr