background img
banner
banner

Εποικοδομητική δράση του 2ου ΓΕΛ στην Κοινωνική Ιματιοθήκη

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Μία πρωτότυπη όσο και αξιόλογη πρωτοβουλία έλαβαν οι μαθητές και μαθήτριες της α΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, μέσα από την οποία αφενός μυήθηκαν στον όμορφο κόσμο της προσφοράς και του εθελοντισμού κι αφετέρου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία μίας πολύ σημαντικής δομής που λειτουργεί υπό την Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας. Πρόκειται για την Κοινωνική Ιματιοθήκη, χάρη στην οποία δεκάδες πολίτες βρίσκουν ιματισμό και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για την καθημερινότητά τους.

Η δράση, η οποία όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Βιώσιμη μόδα, υπεύθυνοι έφηβοι- καταναλωτές» και περιελάμβανε επίσκεψη των παιδιών και ξενάγησή τους στην Ιματιοθήκη, συνοδεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, Φιλολόγου Μαρίας Φέκα. Επίσης, τα παιδιά συνόδευσε και η Φιλόλογος Εύη Στασινού. Όπως αναφέρει στo Protionline.gr η κ. Φέκα, ΄΄η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που αποσκοπεί στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινότητα. Στόχος ήταν τα παιδιά να ενημερωθούν για τη λειτουργία της Κοινωνικής Ιματιοθήκης αλλά και για την απόκτηση ενσυναίσθησης στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η επίσκεψή μας στον χώρο της Ιματιοθήκης ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική, αφού οι μαθητές μας έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα είναι υπεύθυνοι καταναλωτές σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα ενός ρούχου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Έμαθαν δηλαδή ότι ένα ρούχο, εφόσον μπορεί να φανεί χρήσιμο, δεν το πετάμε αλλά το χαρίζουμε, συμβάλλοντας σε μία αλυσίδα αγάπης για τον συνάνθρωπο. Κάπως έτσι, τα παιδιά γνώρισαν τα μεγάλα οφέλη του εθελοντισμού, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να ασχοληθούν από του χρόνου με την Ιματιοθήκη ως εθελοντές! Αυτό είναι κάτι που θα τους το προτείναμε, όμως μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι τα παιδιά σκέφτηκαν μόνα τους και εξέφρασαν την επιθυμία να προσφέρουν΄΄.

Εξετάζεται η διοργάνωση επίδειξης μόδας με ρούχα της Κοινωνικής Ιματιοθήκης!

Σημειώνεται ότι το 2ο ΓΕΛ είναι το πρώτο σχολείο της περιοχής που επισκέπτεται την Κοινωνική Ιματιοθήκη, δράση που, όπως φαίνεται, αποτέλεσε τη βάση και για μελλοντική συνεργασία. Κι αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά, το οποίο εξετάζεται και θα δρομολογηθεί, είναι η διοργάνωση μίας επίδειξης μόδας από τους μαθητές με ρούχα της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, συμβάλλοντας έτσι και στο να γνωρίσουν περισσότεροι Αιγιαλείς τόσο το ότι μπορούν να διαθέσουν καθαρά είδη σε καλή κατάσταση, αλλά και να λάβουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ξενάγησή τους, οι μαθητές δεν έμειναν μόνο στις ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ιματιοθήκης. Δοκίμασαν ρούχα ενώ κάποιοι επέλεξαν και πήραν, δεδομένου ότι τα είδη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης είναι για όλους ανεξαιρέτως επιθυμούν να λάβουν κάτι.

Ντία Παναγοπούλου: ΄΄Τους μεταδώσαμε το «μικρόβιο» του εθελοντισμού΄΄

Την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία αυτή του 2ου ΓΕΛ, εξέφρασε μιλώντας στo Protionline.gr η υπεύθυνη λειτουργίας της Κοινωνικής Ιματιοθήκης Ντία Παναγοπούλου. ΄΄Ήταν μία αξιόλογη δράση με τεράστια οφέλη για τα παιδιά, τα οποία μας «βομβάρδισαν» στις ερωτήσεις και με πολύ χαρά δώσαμε τις απαντήσεις. Μάλιστα, αρχικά ρώτησαν εάν λαμβάνουμε χρήματα γι’ αυτή την προσπάθεια κι όταν τους δώσαμε να καταλάβουν πως ο εθελοντισμός δεν πληρώνεται υλικά αλλά ηθικά, χωρίς δεύτερη σκέψη θέλησαν να γίνουν εθελοντές! Αυτό είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για την κοινωνία μας΄΄, είπε η κ. Παναγοπούλου.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Μιλήσαμε στα παιδιά για τη συναισθηματική νοημοσύνη των ρούχων, εξηγώντας τους πως «όταν παραδείγματος χάριν αποφασίζεις να απαλλαγείς από ένα ρούχο που ανήκε σε άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή, προσπάθησε να το σέβεσαι γιατί πετάς και τον άνθρωπο μαζί. Ειδικά γι’ αυτούς που έχουν «φύγει» πρέπει να υπάρχει σεβασμός ως προς το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματά τους»΄΄.

Η επί σειρά ετών υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης τόνισε ακόμη πως οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν μεγάλο ενθουσιασμό εντοπίζοντας επώνυμα και καλής ποιότητας ενδύματα και υποδήματα στα ράφια και τις κρεμάστρες και εξέφρασαν την επιθυμία να προβάλουν αυτά τα είδη μέσω της διοργάνωσης μίας «fashion day». ΄΄Μιλήσαμε ακόμη για τη βιωσιμότητα και την ανακύκλωση των ρούχων, για τους μωβ κάδους και εξηγήσαμε ότι ναι μεν είναι καλοί και χρήσιμοι, όμως σε αυτούς πρέπει να καταλήγουν τα είδη που δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Αυτά που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να φανούν χρήσιμα, καλό είναι να δωρίζονται στην Κοινωνική Ιματιοθήκη΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Παναγοπούλου, καταλήγοντας: ΄΄Έγινε μία πολύπλευρη συζήτηση και για τον τρόπο λειτουργίας της Ιματιοθήκης αλλά και για το συναισθηματικό και ηθικό κομμάτι, ηθικό, κυρίως για το πώς εξελισσόμαστε ως άνθρωποι μέσα από την προσφορά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr