background img
banner
banner

«Μέτωπο» δημάρχων και μηχανικών

ΚΕΔΕ ΚΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ‘ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ’ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ –ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Άναψε για τα καλά η διαμάχη μεταξύ δημάρχων, από τη μια, και Τεχνικού Επιμελητηρίου, από την άλλη, για το θέμα Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με την ΚΕΔΕ σύσσωμη, να στέκεται από προχθές Τετάρτη στο πλευρό των αυτοδιοικητικών που «παγώνουν» τις οικοδομικές άδειες που παρακάμπτουν τα όρια των κτιρίων, καθ ύψος.

Πάνω στη «σκληρή γραμμή» που χάραξε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρ. Κωνσταντέλλος με την κατάθεση σχετικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «βγήκε»  το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καταγγέλλοντος κάθε προσπάθεια να περάσει η προσπάθεια υπερ-δόμηση των πόλεων.

Για το θέμα παρενέβη, μέσω του Protionline.gr και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση των προσωρινών μέτρων που έλαβε το 5ο Τμήμα του Σ.τ.Ε., με αυξημένη 7μελής σύνθεση, με την οποία αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών με χρήση των «κινήτρων» του ΝΟΚ, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην Ολομέλεια.

«Το επίμαχο άρθρο 10 του ΝΟΚ δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να ‘κερδίσουν’ ύψος και δόμηση, με αντιστάθμισμα μικρότερη κάλυψη οικοπέδων και περισσότερο ελεύθερο χώρο, με ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το ΣτΕ έκρινε, ύστερα από 12 έτη, σε πρώτο βαθμό, ότι ο ΝΟΚ δεν είναι ισχυρότερος των γενικών πολεοδομικών σχεδίων σε κάθε περιοχή. Η έννοια του ‘περιβάλλοντος’ δεν είναι άλλωστε μονοδιάστατη αλλά συνδέεται με τον αστικό και περιαστικό χώρο γύρω από το κτίριο, τον χώρο ανάμεσα στα κτίρια, τον αέρα, τον ήλιο. Με απλά λόγια, ένα κτίριο σέβεται το περιβάλλον του, όχι μόνο όταν ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και όταν δεν συνιστά βάρος στον περίγυρό του…» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς, παραμονές των εκλογών στο ΤΕΕ, οι παρατάξεις καλούνται να αντιδράσουν σε σχέση με το αν αποτελεί ή όχι, παρανομία το γεγονός ότι οι μηχανικοί έκαναν ευρεία χρήση των διατάξεων για την υπερ-πολεοδόμηση, αν και στην Αχαΐα οι σχετικές άδειες με υπέρβαση του ορίου των 9 μ. ύψους οικοδομής είναι περιορισμένες…

«Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον πρέπει να φορτώσουμε την πόλη με χιλιάδες νέα κυβικά τσιμέντου και πολυώροφα κτίρια;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών στο ΤΕΕ Δυτικής Γιάννης Σελίμης, υπερασπιζόμενος τους μηχανικούς και το ΤΕΕ, έναντι των δημάρχων!

«Κάνουν λάθος η μηχανικοί που σχεδιάζουν βάσει ΝΟΚ; Ξεκάθαρα όχι.  Είναι ορθή η διάταξη που επιτρέπει να παρακάμπτεται το πολεοδομικό κεκτημένο κάθε περιοχής; Επίσης όχι και για αυτό δε φέρει ευθύνη επουδενί ο μηχανικός, αλλά η πολυνομία και η κακονομία. Η απόφαση του Σ.τ.Ε. προκάλεσε μια αχρείαστη δημόσια διένεξη ανάμεσα στο κεντρικό ΤΕΕ και στην ΚΕΔΕ, που δεν ευνοεί την αλήθεια» η θέση που λαμβάνει -ισορροπητικά- το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr