background img
banner
banner

“Με το συμβόλαιο επικύρωσης δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα”

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΕΒΑ

Απόφαση για τον ορισμό του δικηγόρου που θα παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, για τη συζήτηση δύο αιτήσεων ακύρωσης αποφάσεων για τον ΣΜΑ και τη ΜΕΒΑ στη θέση «Νησί» Τέμενης, έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Αιγιαλείας. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης που συμμετείχε ωστόσο διαχώρισε τη θέση του εκφράζοντας επιφυλάξεις, κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου να παραστεί εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας εξειδικευμένος δικηγόρος από την Αθήνα. Οι υποθέσεις που θα συζητηθούν από το ΣτΕ έχουν να κάνουν με δύο αιτήσεις ακύρωσης κατά αποφάσεων για την αδειοδότηση του ΣΜΑ και για την αδειοδότηση της ΜΕΒΑ, κατόπιν προσφυγών του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης.

Ορίστηκε δικηγόρος εκ μέρους του δήμου για τις προσφυγές του περιβαλλοντικού συλλόγου Τέμενης

Στη συνεδρίαση της Δ.Ε., το μέλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος ψήφισε «λευκό» καθώς, όπως είπε, για να φτάσει σε σημείο το ΣτΕ να εξετάζει τις προσφυγές, δεν αποκλείεται να υπάρχει μία βάση και να μην έγιναν όλα όπως θα έπρεπε. Η άποψή του αυτή ενισχύθηκε από το συμφωνητικό για το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθεί η Μονάδα, το οποίο είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αντιπολίτευση να εκφράζει απορίες πώς είναι δυνατόν να έχει εγκριθεί χρηματοδότηση και να έχει γίνει ανάθεση του έργου χωρίς το οικόπεδο να είναι στην κατοχή του δήμου, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας τότε να διευκρινίζει πως το συμφωνητικό υπήρχε ωστόσο δεν είχε ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική πράξη. ΄΄Η άποψη που εξέφρασα στη Δημοτική Επιτροπή είναι ότι δεν έχουμε ενημέρωση για το ζήτημα και είναι αμφίβολο εάν κάποιος και στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζει το θέμα. Προσωπικά, δεν γνωρίζω αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και τα προβλεπόμενα. Από πλευράς του δήμου πολλές φορές υπάρχουν ανακρίβειες. Είναι απορίας άξιο πώς ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε το έργο της ΜΕΒΑ χωρίς να έχουμε σε πλήρη κατοχή το οικόπεδο. Εκτιμώ πως ο φάκελος θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί σε νομικό σύμβουλο έτσι ώστε να μην υπάρχουν αφορμές για οποιαδήποτε προσφυγή. Είναι προφανές ότι για να ασχοληθεί το ΣτΕ με αυτές, έχουν κάποια βάση΄΄, τόνισε στο Protionline.gr ο κ. Ταξιαρχόπουλος, ο οποίος επισήμανε και τα εξής: ΄΄Θεωρώ ότι η διαδικασία είναι μπερδεμένη και πιστεύω ότι δεν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα. Το ζήτημα δεν είναι τωρινό, πιστεύω ότι δεν έγιναν σωστά τα βήματα και όπως θα έπρεπε, έχω μεγάλη επιφύλαξη και γι’ αυτό και ψήφισα λευκό΄΄.

«Τυπικό το θέμα» λέει ο αντιδήμαρχος

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος διευκρίνισε στο Protionline.gr πως η προσφυγή δεν είναι κατά του δήμου αλλά κατά των φορέων οι οποίοι έδωσαν τις αδειοδοτήσεις. ΄΄Η προσφυγή αφορά τις αποφάσεις του Υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας που διαχειρίζεται το ζήτημα. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος έπρεπε να έχει νομική παρουσία βάσει νόμου. Ακριβώς επειδή το θέμα είναι εξειδικευμένο, ορίζεται δικηγόρος με τη σχετική εμπειρία, ο οποίος είναι το πρόσωπο που πρότεινε ο νομικός σύμβουλος του δήμου΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Αναφορικά με την προ ημερών απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οικόπεδο, ο αντιδήμαρχος είπε: ΄΄Ο προηγούμενος δήμαρχος, την περίοδο που δρομολογούσε τη δημιουργία εργοστασίου και προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική αδειοδότηση, είχε υπογράψει ένα συμφωνητικό διάρκειας 30 ετών – τόσο διάστημα προβλέπει ο νόμος – στο οποίο συμφωνητικό όμως δεν είχε ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική πράξη. Ως εκ τούτου μετά το πέρας της δεκαετίας, έπαψε να ισχύει, λόγω του ότι έλειπε το συμβόλαιο επικύρωσης, για το οποίο εμείς λάβαμε απόφαση. Είναι ένα καθαρά τυπικό θέμα νομικής φύσης το οποίο διευθετήθηκε άμεσα, αφού μελέτησα προσωπικά όλο τον φάκελο και βρήκα το “κώλυμα” που υπήρχε. Έτσι, κατοχυρώνεται ο χώρος και μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία της Μονάδας. Όσον αφορά τα δικαστήρια και τις προσφυγές που προέκυψαν, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν υπόσταση και καμία απολύτως βάση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr