background img
banner
banner

Ο Συνοικισμός τίμησε με λαμπρότητα τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητας, ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης στον Συνοικισμό Νικ. Πλαστήρα, εόρτασε την Τρίτη 21 Μαΐου τους ένδοξους Ισαποστόλους, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στις λατρευτικές εκδηλώσεις. Πέραν αυτών υπήρξαν και πολλοί προσκυνητές τόσο κατά την παραμονή όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα, όπου ο ναός εόρτασε περίλαμπρος, με την εικόνα των Αγίων, ανθοστόλιστη, να έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του.

Το απόγευμα της παραμονής 20 Μαΐου, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στους δρόμους του Συνοικισμού, με τη συνοδεία μεγάλου αριθμού πιστών.

Την Τρίτη 21 Μαΐου, το πρωί, εψάλη Όρθρος και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Λουκάτος με τη συμμετοχή κι άλλων ιερέων. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Δημήτρης Ελευθεριώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος,  η εκπρόσωπος της Αχαιής υφυπουργού Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου, Θεώνη Σταθοπούλου, ο πολιτευτής της ΝΔ Νίκος Σπηλιόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δημάρχου Πέτρος Δαδιώτης, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Σωκράτης Μαυρίδης και Μαρία Μπακρόζη κ.ά.

Προτροπή προς τους πιστούς να διδαχθούν από τον βίο των Ισαποστόλων

Ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, κατά την ομιλία του κάλεσε τους πιστούς να διδαχθούν από τον βίο και τη δράση των Ισαποστόλων Αγίων και να έχουν πάντα τον Σταυρό, φάρο στη ζωή τους. ΄΄Μέσα από το Άγιο Πάσχα ζήσαμε τα πάθη, την ταφή, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου. Είδαμε και βιώσαμε το πώς νικήθηκε ο θάνατος και το σκοτάδι με την αιώνια Ανάστασή Του. Η εκκλησία μας, εορτάζει το Φως με τις εξέχουσες προσωπικότητες της περιόδου αυτής, τους Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένης που σήμερα τιμούμε όλοι μαζί με ευλάβεια. Σας καλώ να παραδειγματιστούμε από τη ζωή και να διδαχτούμε από την πίστη και την αγάπη τους για τον Χριστό΄΄, ανέφερε, εξομολογούμενος ότι οι δύο συγκεκριμένοι Άγιοι της Ορθοδοξίας, έπαιξαν πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στο ακολουθήσει ο ίδιος, τον δρόμο της αλήθειας και του Ιησού Χριστού και να γίνει κληρικός.

΄΄Η προσδοκία και η ελπίδα της Ανάστασης ας ζει μέσα μας καθημερινά΄΄, επισήμανε, μιλώντας με καθηλωτικό και σεπτό λόγο στους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και συμπλήρωσε: ΄΄Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη, μας φανέρωσαν το Τίμιο Ξύλο, τον Σταυρό του Ιησού Χριστού. Αυτά τα σύμβολα αποτελούν τη μόνη βοήθεια, την πιο ουσιαστική υποστήριξη που μπορεί να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να αντέχει και να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες της ζωής΄΄. Με απλό και κατανοητό τρόπο, μίλησε για τη δύναμη και τη σημασία που έχει ο Τίμιος Σταυρός, αποκαλώντας τον ένα “κόσμημα αιώνων” και μία “σφραγίδα γνησιότητας” για τον άνθρωπο, σημειώνοντας: ΄΄Ο Τίμιος Σταυρός χαρακτηρίζει το τι στ’ αλήθεια είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Μας ακολουθεί από την ημέρα που θα βαπτιστούμε και μέχρι την στιγμή που το ταξίδι της ζωής μας θα ολοκληρωθεί σε αυτόν τον κόσμο. Καθημερινά, τον χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε τον σταυρό μας. Όλοι οι άνθρωποι περνούν πολλές δυσκολίες και ο καθένας κουβαλά τον δικό του προσωπικό “σταυρό”, ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Ο Τίμιος Σταυρός ξέρει ότι ο Ιησούς θα αναστηθεί. Έτσι και εμείς οι απλοί άνθρωποι, πρέπει να περιμένουμε τη δική μας Ανάσταση, την ελπίδα της δικής μας προσδοκίας, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με αλήθεια στη ζωή. Να έχουμε τη δύναμη του Σταυρού να μας χαρακτηρίζει κάθε στιγμή τη ζωής μας΄΄.

Ακόμη, ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος μίλησε για την ένταση της πίστης των ορθοδόξων χριστιανών, για τη στιγμή της Ανάστασης και λίγο αργότερα, ανέφερε ιστορικά στοιχεία για τον βίο των τιμούμενων Αγίων οι οποίοι είχαν ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικό “τέλος”. Επισήμανε το έργο του Αγίου Κωνσταντίνου και είπε ότι είχε στοιχεία που χαρακτήρισαν πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες ακολουθώντας την χριστιανοσύνη και την ελληνικότητα του συμβόλου του Σταύρου, που παρέμεινε θεϊκή και απροσπέλαστη για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Τόνισε την ιδιαίτερη φύση του Αγίου ως προσωπικότητας αλλά και το τέλος της ζωής του, την στιγμή που βαπτίστηκε και κοινώνησε, πεθαίνοντας ειρηνικά. ΄΄Η ζωή του είναι για εμάς ένα σύγχρονο ηθικό δίδαγμα. Ο Σταυρός ήταν η πορεία του και τελικά ο θάνατος του έγινε ο λευκός “χιτώνας” του. Εύχομαι οι άνθρωποι να καθοδηγούνται και να πορεύονται με τη δύναμη και το φως του Τιμίου Σταυρού΄΄, επισήμανε.

Τέλος, κάλεσε όλους τους πιστούς κάθε ηλικίας, να ζουν πάντα μία αγνή, φωτεινή και αισιόδοξη ζωή, να καύχονται για την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και την πίστη τους προς τον Τίμιο Σταυρό και να ακολουθούν πιστά και ακλόνητα την αλήθεια της χριστιανοσύνης.

Το απόγευμα της εορτής, εψάλη Ιερά Παράκληση προς του Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις έψαλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες του ναού, Παναγιώτης Πολύδωρος και Αντώνης Αριστάρχου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr