background img
banner
banner

Στιγμές κατάνυξης στο προσκύνημα Αιγιωτών στην Παναγία της Τήνου

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ

«Φωτισμένοι», με όμορφες εικόνες και με την πίστη και την αγάπη προς τη Μεγαλόχαρη να έχει πλημμυρίσει τις καρδιές τους, επέστρεψαν την Πέμπτη 23 Μαΐου, οι ογδόντα πιστοί από το Αίγιο που συμμετείχαν στη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή, που πραγματοποίησε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης Αιγίου, στη νήσο Τήνο. Ως άλλος Ποιμήν, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος οδήγησε τους πιστούς στο Ιερό Προσκύνημα και στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, βιώνοντας στιγμές κατάνυξης και θρησκευτικής γαλήνης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου, με τη συμμετοχή, εκτός του Σεπτού Ποιμενάρχη, του προϊστάμενου του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης π. Αθανάσιου Λιακόπουλου και του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Νικολεΐκων π. Ιωάννη Αντωναρόπουλου.

Την πρώτη ημέρα, οι Αιγιώτες εκδρομείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή της Αγίας Πελαγίας εκεί όπου προσκύνησαν την Τιμία Κάρα της Αγίας, ενώ εψάλη και δέηση για να ακολουθήσει ξενάγηση.

Η αναφορά του Αρχιμανδρίτη π. Ιακώβου Σέττα στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, υπέρ υγείας των προσκυνητών, εκεί όπου χοροστάτησε και ιερούργησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, με τους πιστούς από την Αιγιάλεια αλλά και από άλλα μέρη, να συμμετέχουν σε κλίμα κατάνυξης. Ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σέττας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και τον Σεπτό Ποιμενάρχη Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο.

Όπως είπε, η προσκυνηματική έλευση έφερε στην Τήνο τον Ιεράρχη από την ιστορική Μητρόπολη, κάνοντας αναφορά σε όλες τις φυσιογνωμίες που έγραψαν ιστορία επί Τουρκοκρατίας, όπως οι μορφές των μοναχών της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών την οποία οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να πειράξουν διότι ο Όσιος Λεόντιος έχει αναφέρει πως ουδέποτε θα καταστραφεί η Μονή καθώς εκεί φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού.

Αλλά και με αναφορές στη γερμανική κατοχή και τον ρόλο των Ιεραρχών για να σωθεί το Αίγιο, με χαρακτηριστική περίπτωση τη μορφή του Μακαριστού Μητροπολίτη Αγαθονίκου στον οποίο παρουσιάστηκε η Παναγία Τρυπητή λέγοντάς του ότι στην περιοχή της Δεξαμενής είναι έτοιμες να μπουν οι ομάδες τις ανταρσίας και έσωσε το Αίγιο. Επιπλέον, ειδική αναφορά έκανε στον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο και στον τρόπο που ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γεώργιος του φόρεσε το Εγκόλπιο και εν συνεχεία χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1978. Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο του είπε πως βαδίζοντας στα βήματα των σημαντικών αυτών ανθρώπων συνεχίζει το πολυσχιδές έργο τους, ευχόμενός του να είναι άξιος!

Όμορφα λόγια και θερμές ευχαριστίες από τον Σεπτό Ποιμενάρχη

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος κατά την ομιλία του είπε πως ο π. Ιάκωβος παρουσίασε εμπεριστατωμένα την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και τον ευχαρίστησε θερμά. ΄΄Μας παρουσιάσατε το βαθύτερο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου μας που δεν είναι άλλο από το να ενωθούμε με Αυτόν. Άλλωστε ο Χριστός μας γι’ αυτό ήρθε στον κόσμο για να δώσει ζωή σε όλους τους ανθρώπους, για να έχουν αιώνια ζωή και όπως γνωρίζετε με την Ανάστασή Του δεν υπάρχει θάνατος΄΄, είπε μεταξύ άλλων. Ευχαρίστησε ακόμη τον Μητροπολίτη Σύρου τον κ. Δωρόθεο τον Β΄, τονίζοντας πως για τον ίδιο αποτελεί φάρο πνευματικού ανδρός, κάνοντας γνωστό πως τον θεωρεί πνευματικό του πατέρα καθώς τον γνωρίζει για πολλά χρόνια όταν ακόμη διακονούσε στην Ιερά Σύνοδο και είχε διακρίνει σε αυτόν τρία χαρακτηριστικά: Την πίστη του στον Θεό, την καλοσύνη του και την ευγένειά του. ΄΄Αυτά τα τρία συνιστούν και συγκροτούν έναν άνθρωπο του Θεού. Μας δόθηκε αυτή η ευλογία από τον Θεό να λειτουργήσουμε σε αυτό τον σπουδαίο τόπο όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας μας επί πολλά χρόνια. Η Παναγία της ιερής νήσου της Τήνου αποτελεί εφαλτήριο για να έρχονται χιλιάδες προσκυνητές, να προσκυνούν τη χάρη Της και να εναποθέτουν επάνω της μία προσευχή έτσι ώστε ο Θεός διά της Θεοτόκου να στέλνει τη χάρη Του. Ο Θεός καθημερινά αναδεικνύει Αγίους. Και στις μέρες μας η Παναγιά μας, ο Χριστός και οι άγιοί μας μεγαλουργούν και μας ικανοποιούν όλες τις πνευματικές ανάγκες μας. Όταν είμαστε ήρεμοι και ενωμένοι με τον Χριστό μας τότε έχουμε πάρα πολλές χαρές΄΄, είπε ο Σεπτός Ποιμενάρχης καταλήγοντας: ΄΄Να μεταφέρετε στον Σεβασμιώτατο τον σεβασμό μας, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας΄΄.

Λίγο πριν την αναχώρηση από το νησί, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος προσκύνησε στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄, τελώντας μάλιστα και τρισάγιο στη μνήμη Του. Τέλος, ευχαρίστησε τους προσκυνητές και εξέφρασε τη βούληση, μία φορά τον χρόνο να πραγματοποιείται το προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη. Να σημειωθεί τέλος ότι οι Αιγιώτες προσκυνητές έτυχαν άριστης φιλοξενίας από τον Λιμενάρχη Τήνου, Ανδρέα Μάρκο ο οποίος κατάγεται από την Τέμενη, που τους υποδέχθηκε, τους περιποιήθηκε ενώ προσέφερε και δώρα στον Μητροπολίτη και τους ιερείς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr