background img
banner
banner

Τίμησαν τους Αγίους, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις

ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ.Ε. ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

Την τιμητική της είχε την περασμένη Τρίτη 21 Μαΐου, η κοινότητα Άγιος Κωνσταντίνος Δημοτικής Ενότητας Συμπολιτείας, που γιόρτασε τους προστάτες της Αγίους, Κωνσταντίνο και Ελένη. Το χωριό επισκέφθηκε πλήθος κόσμου που έλαβε μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις ενώ είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη βόλτα του στο όμορφο χωριό, φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις.
΄΄Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να εορτάσουμε με κάθε τιμή και χαρά τους πολιούχους του χωριού μας για άλλη μία χρονιά. Τον Ιερό Ναό μας, επισκέφθηκε πλήθος κόσμου και υπήρξε μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη. Προσπαθούμε να στηρίζουμε την περιοχή και ακολουθούμε τις τοπικές μας παραδόσεις, να συνεχίζουν στη σύγχρονη εποχή δίχως να αλλοιώνονται στο πέρασμα των χρόνων. Σαν κοινότητα επιθυμούμε, η γιορτή αυτή να τελείται όπως ακριβώς τη βίωναν οι πρόγονοί μας και όπως πραγματικά της αρμόζει, με κάθε ευλάβεια και λαμπρότητα΄΄, ήταν τα λόγια του προέδρου της κοινότητας, Θανάση Σωτηρόπουλου, στo Protionline.gr

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος θεωρείται μία περιοχή πολύ κοντινή στην πόλη του Αιγίου καθώς η απόσταση από το κέντρο, είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, κάτι που δίνει στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες της τη δυνατότητα της άμεσης μετακίνησης για οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινότητας. Η κοινότητα τους χειμερινούς μήνες απαριθμεί περισσότερα από 300 άτομα ενώ την περίοδο του θέρους, ο πληθυσμός του χωριού υπερδιπλασιάζεται.

Νέα σπίτια – προσέλκυση ενδιαφέροντος

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αποτελεί μία δυνατή ομάδα δράσης, καθώς είναι αυτός που διοργανώνει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες κάθε χρόνο με αποκορύφωμα τη μεγάλη εκδήλωση τον Δεκαπενταύγουστο. Τα τελευταία χρόνια δε, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν επιλέξει τον Άγιο Κωνσταντίνο ως εναλλακτική ή μόνιμη κατοικία τους, άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – κυρίως Σκανδιναβοί και Γερμανοί πολίτες – οι οποίοι είτε έχουν αγοράσει κατοικίες και δραστηριοποιούνται γενικότερα είτε διαμένουν μόνιμα στην περιοχή πλέον, δίνοντας έτσι στο χωριό έναν… άλλον αέρα ανάπτυξης. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένους ετεροδημότες Έλληνες οι οποίοι έχουν αγοράσει κατοικίες είτε έχουν ανακαινίσει παλαιές ιδιοκτήτες οικίες και έχουν επιλέξει πια να ζουν μόνιμα στο χωριό.

Θαν. Σωτηρόπουλος: ΄΄Το χωριό μας αξίζει κάθε προσπάθεια προοπτικής και ανάπτυξης΄΄

΄΄Η ανάπτυξη αυτή, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και παλμό στην καθημερινή ζωή στο χωριό. Όμως υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τους περίπου 420 μ κατοίκους της κοινότητας. Είμαστε ένα “κύτταρο” της Αιγιάλειας πολύ δραστήριο και αυτό που στοχεύουμε να καταφέρουμε, είναι να παραμείνουμε έτσι. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά στο χωριό μας αξίζει κάθε προσπάθεια προοπτικής και ανάπτυξης. Θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία γόνιμη γη, ένα εξελίξιμο χωριό με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα ανάπτυξης το οποίο θα ελκύει τις επόμενες γενιές…΄΄, τόνισε ο πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού ήταν ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών που συσσωρεύονταν στην είσοδο της κοινότητας, ένα ζήτημα που τυράννησε επί πολλές δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή, το οποίο όμως έχει εξαλειφθεί πλήρως, κατόπιν συντονισμένων και καίριων προσπαθειών και παρεμβάσεων. ΄΄Αυτό το πρόβλημα πλέον δεν υπάρχει, το θέμα λύθηκε με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας αλλά και την συμβολή και την κατανόηση πολλών «φίλων» και κατοίκων του χωριού. Πλέον είμαστε μία περιοχή πολύ καθαρή, καταφέραμε να διώξουμε μία πολύ άσχημη εικόνα που είχαμε “κληρονομήσει”, η οποία επηρέαζε όχι μόνο το δικό μας χωριό αλλά και όλες τις κοινότητες πάνω από εμάς, και τις οκτώ κοινότητες μέχρι το Μοναστήρι της Κρήνης΄΄, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Προσπάθειες για αρμονική συνύπαρξη

Σημειωτέον ότι η μειονοτική κοινότητα που ζει μόνιμα στο χωριό, οι οικογένειες των Ρομά, είναι μία ομάδα ανθρώπων που έχει ενσωματωθεί κατά πολύ με τους μόνιμους κάτοικους. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος ανέφερε: ΄΄Έχουμε μία συνεχή επαφή και προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε σε κάθε περίπτωση, ώστε να ζούμε αρμονικά και δίχως τα προβλήματα του παρελθόντος. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι μία κοινωνική αλληλοκατανόηση και πασχίζουμε ώστε να μην δημιουργούνται ζητήματα της καθημερινότητας. Κινούμαστε στο πλαίσιο μίας υγιούς συμβίωσης και υπάρχει συνεργασία με τη μειονότητα της περιοχής μας”.

Χωριό επτά εκκλησιών!

Ένα πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της κοινότητας είναι ότι έχει συνολικά επτά εκκλησίες. Τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου όπου είναι το δεύτερο που χτίστηκε στον ελλαδικό χώρο μετά τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεοδώρου οι οποίες υπάρχουν τουλάχιστον 230 χρόνια στην περιοχή και χτίστηκαν από κατοίκους της Νωνάκριδας και του Μεσορουγίου της τότε εποχής. Σημειώνεται ότι το χωριό αρχικά ήταν χωρισμένο στα δύο, στα Αγριδαίικα και τα Μεσουριώτικα. Οι κάτοικοι των Αγριδαίικων, τα οποία βρίσκονται στα δεξιά μας όπως μπάινουμε στο χωριό, κατάγονται, οι περισσότεροι, από το Αγρίδι Ακράτας. Οι κάτοικοι των Μεσουργιώτικων κατάγονται, κυρίως, από το Μεσορούγι Ακράτας. Αργότερα τα δύο χωριά τα οποία ήταν πολύ κοντά, σχεδόν ενωμένα, ενώθηκαν και το νέο χωριό ονομάστηκε Άγιος Κωνσταντίνος.

Στον Άγιο Κωνσταντίνο υπάρχουν τρεις ακόμα εκκλησίες. Ο Άγιος Δημήτριος που εδρεύει στο κοιμητήριο του χωριού, ο Άγιος Αθανάσιος – ένας Ιερός Ναός που λέγεται πως είχε επισκεφθεί και ο Κολοκοτρώνης κατά την επίσκεψή του στη Βοστίτσα στα χρόνια της απελευθέρωσης, ενώ υπάρχει και ένα ιδιόκτητο εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Αγροτική περιοχή με πλεονεκτήματα

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στον Άγιο Κωνσταντίνο, ο κ. Σωτηρόπουλος, αναφέρει: ΄΄Οι κάτοικοι είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές εργασίες καθώς έχουμε τουλάχιστον 3,5 χιλιάδες στρέμματα με σταφίδες, ελιές και εσπεριδοειδή προϊόντα σε όλους τους οικισμούς της κοινότητας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι η έκτασή του είναι αρδευόμενη. Τα αρδεύσιμα στρέμματα επί συνόλου, χρησιμοποιούν το νερό που έρχεται από τις γεωτρήσεις που διαθέτει η κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου από τα παλαιά χρόνια, όταν όμως προκύπτει κάποια βλάβη στα αντλιοστάσια, αντιμετωπίζουμε μεγάλο ζήτημα κάλυψης στο κομμάτι αυτό΄΄.

΄΄Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα όμορφο, ήρεμο χωριό, καθαρό, με πολύ ωραία τοπία, το οποίο αξίζει να ενδυναμωθεί και να αναδειχθεί΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr