background img
banner
banner

Τα τσακάλια κατεβαίνουν στα πεδινά…

ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ… ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ – ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Έντονα απασχολεί κατοίκους ημιορεινών περιοχών της Αιγιάλειας, η εμφάνιση τσακαλιών τα οποία είτε μεμονωμένα είτε σε αγέλες, ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων αιγοπροβάτων, γεγονός που έχει φέρει πολλούς κτηνοτρόφους σε απόγνωση, καθώς προκαλούνται μεγάλες ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Οι πυρκαγιές προηγούμενων χρόνων στα ορεινά και η ξηρασία αναγκάζουν τα άγρια ζώα να κάνουν συχνές επισκέψεις ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, σε αναζήτηση τροφής, σκορπώντας ωστόσο τον φόβο στους κατοίκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες ημέρες το Protionline.gr εντόπισε τσακάλι στην περιοχή του Κούμαρη, φαινόμενο πολύ σπάνιο για την περιοχή. Ωστόσο το πρόβλημα με τα τσακάλια φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις. Τα ζώα αυτά κινούνται κατά κύριο λόγο σε ομάδες από 3 έως 9 άτομα – ανεξαρτήτου ηλικίας – και τρέφονται με ποικιλία τροφών ζωικού και φυτικού είδους. Οι λαγοί και οι πέρδικες, οι ποντικοί και τα κουνάβια, τα φίδια και οι σαύρες, τα αμφίβια και τα μικρά ή μεσαίου μεγέθους πουλιά, διάφορα αυγά μικρών ζώων αλλά και καρποί ορισμένων γλυκών φρούτων, είναι μέσα στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Έχει παρατηρηθεί ότι αναζητούν τροφή και ανάμεσα σε σκουπίδια που βρίσκουν σε κάδους απορριμμάτων ή βουνά στα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Αιγιάλειας, ενώ καταναλώνουν και ψόφια ζώα ή υπολείμματα πτωμάτων σε ακραίες καταστάσεις.

Η ανάπτυξή τους το τελευταίο διάστημα και όταν βρίσκουν την ευκαιρία – η φετινή αναπαραγωγή τους ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα – τα κάνει να επιτίθενται και σε κοπάδια αφύλακτων γιδοπροβάτων, προτιμώντας τα μικρότερα ζώα ή τις προβατίνες. Όταν κυνηγούν σε ομάδες 5 ατόμων και άνω, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας της θήρευσής τους και η αποτελεσματικότητά τους αγγίζει το 100%. Επιθέσεις σε ανθρώπους, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Πού έχει προκαλέσει ζημιές

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του τσακαλιού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Αιγιάλεια αλλά και στην περιοχή των Καλαβρύτων. Τα δύο είδη που δρουν είναι το αλεποτσάκαλο και το λυκοτσάκαλο. Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών κτηνοτρόφων και βοσκών της ευρύτερης περιοχής, καταστρέφουν κήπους ή αμπέλια, σπάνιους καρπούς των δασών, ενώ στις περιοχές των χωριών Κουνινάς, Μυρόβρυσης, Λόπεσι, Αράχοβας, των οικισμών της περιοχής Ψωμιακού, σε Άνω Διακοπτό και Μελίσσια αλλά και των ημιορεινών οικισμών της Αιγείρας, οι αγέλες τους έχουν ήδη κατασπαράξει κότες από κοτέτσια κατοίκων, έχουν ήδη θανατώσει πολλά αιγοπρόβατα προκαλώντας στους κτηνοτρόφους τεράστια οικονομική ζημιά και λέγεται ότι πλέον, εισέρχονται και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας τον φόβο και τον τρόμο σε ανθρώπους, κυρίως από το περίεργο ουρλιαχτό τους που επιφέρει τρόμο και “αγριεύει” την ανθρώπινη φύση, αγριότητα που εκπέμπουν κυρίως όταν είναι πεινασμένα και αναζητούν τροφή. Οι κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι επιθέσεις τσακαλιών στα κοπάδια τους είναι πια μία… καθημερινότητα, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίστανται να είναι ανυπολόγιστη.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος… έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου

Μιλώντας στo Protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος, εξέφρασε την πλήρη ανησυχία του και για τον υπερπληθυσμό του συγκεκριμένου είδους του τσακαλιού στην περιοχή, αλλά και την “σφοδρότητα” και τη μανίας που επιδεικνύει όταν αναζητεί τροφή: ΄΄Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει με τον υπερπληθυσμό του συγκεκριμένου είδους, αλλά φέτος το κακό έχει… παραγίνει. Οι βοσκοί και οι κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από επιθέσεις τσακαλιών και δυστυχώς, οι επιθέσεις αυτές δεν περιορίζονται κατά την διάρκεια της νύχτας μόνο, αλλά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τα μισά περιστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε οποιαδήποτε περιοχή. Είναι αρκετά επιθετικά και υπάρχει ήδη έλλειψη στους πληθυσμούς της πέρδικας, των λαγών και των μικρών ζώων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα τσακάλια στην Αιγιάλεια ξεπερνούν τα 1.200 και ενδεχομένως να αναπτυχθούν ακόμα παραπάνω, αφού μέχρι τώρα ήταν στην περίοδο της αναπαραγωγής τους΄΄.

΄΄Το τσακάλι σύμφωνα με τη νομοθεσία θεωρείται φυλασσόμενο είδος ζώου και απαγορεύεται το κυνήγι του. Αυτό το γεγονός, δίνει τη δυνατότητα στο ζώο να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα, καθώς μπορεί να διασταυρωθεί με διάφορα είδη. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αιγίου αλλά και όλοι οι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας, έχουμε κάνει πολλές κινητοποιήσεις και δεκάδες αιτήματα και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο, για να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή. Δεκάδες – εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες της περιοχής έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από επιθέσεις τσακαλιών και δυστυχώς, η διαδικασία του νόμου να αποζημιωθούν για τις απώλειές τους είναι χρονοβόρα και συνήθως πέφτει στο κενό και σε «κλειστές πόρτες». Εμείς ως άνθρωποι του κυνηγιού θα συνεχίσουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο και τους ντόπιους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα και να μπορέσει να λάβει μέριμνα το κράτος για τη μεγάλη απειλή που δέχεται η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας΄΄ τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό τις ερχόμενες εβδομάδες, μικρές αγέλες τσακαλιών να… βρεθούν ακόμα και σε πεδινά, ακόμη και παραθαλάσσια σημεία της Αιγιάλειας, αναζητώντας διακαώς τροφή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr