background img
banner
banner

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο πάει για… πρωτάθλημα στην Ανακύκλωση!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Το πιο σημαντικό όλων στην εκπαιδευτική δράση για την Ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, είναι ότι οι μαθητές έδειξαν ότι γνωρίζουν τη διαδικασία και τα οφέλη της για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Ο επόμενος στόχος για τους άξιους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είναι να καταφέρουν να κάνουν πράξη και στη μετέπειτα ζωή τους τα παιδιά, τα σημαντικά εφόδια που λαμβάνουν.

«Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση». Αυτός είναι ο τίτλος του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και που την Πέμπτη 23 Μαΐου, φιλοξενήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο για δύο διδακτικές ώρες, δίνοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα να αναδειχτούν “ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ”. Και πρώτο το σχολείο τους που έχει κάνει τόσο σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, διαθέτοντας τους ανάλογους κάδους και προχωρώντας στην ανακύκλωση, τόσο χαρτιών και πλαστικών όσο και σε πλαστικά πώματα και μπαταρίες.

΄΄Πρόκειται μια εκπαιδευτική δράση (διαδραστικά παιχνίδια, δωρεάν διάθεση τσαντών ανακύκλωσης για το σχολείο, εκπαιδευτικό υλικό, δημιουργία μικρών γωνιών ανακύκλωσης σε κάθε σχολική αίθουσα κ.ά.) που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ)΄΄, όπως ενημέρωσε ο διευθυντής του σχολείου, Αλέξης Κατεργάρτης. Και τι καλύτερο από το να παρουσιάσει το πρόγραμμα ένας άνθρωπος που έχει μάθει να βάζει στόχους και να τους κατακτά. Αυτός ήταν ο Βασίλης Κουρνέτας (μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και του Συλλόγου Ολυμπιονικών Ελλάδας) με την παρουσία της Μαρίας Κώτση (στέλεχος του ΥΠΕΝ).

Η έκπληξη του αντιδημάρχου Καθαριότητας

΄΄Είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε μαζί μας τον Ολυμπιονίκη κ. Κουρνέτα΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, αποκαλύπτοντας πως από τον Σεπτέμβριο που θα ενταθούν οι προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, θα επισκεφθεί όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας, ο φίλος του γνωστού ήρωα της ανακύκλωσης, «Λαμποίκου» που είναι ένα ρομπότ, το οποίο θα μπορεί να αναπτύξει διάλογο με τους μαθητές και να του μεταφέρει τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του σε σχολεία όλου του κόσμου!

Ο Βασίλης Κουρνέτας Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα βόλεϊ, παρουσίασε το πρόγραμμα, παραλληλίζοντας τον αθλητισμό με την ανακύκλωση και επισημαίνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά τους που είναι η συμμετοχικότητα, η ομαδικότητα και η στοχοθεσία. Μίλησε για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καλώντας τα παιδιά να πάρουν το πρωτάθλημα στην ανακύκλωση.

Οι νέες αρμοδιότητες των μαθητών

Η Νούλα Κιτρινούλα είναι η πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση χαρτιού και ο Δάκης ο Μπεδάκης στην ανακύκλωση πλαστικών. Οι δύο ήρωες μέσω αφισών και ειδικών σακουλών θα τοποθετηθούν σε κάθε τάξη και τα παιδιά θα κάνουν τη δική τους ανακύκλωση. Θα συσταθούν ομάδες που θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα στους μεγάλους κάδους κι έτσι το σχολείο θα αφήνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο δήμος Αιγιαλείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κουρνέτας εξήγησε στα παιδιά ποια είναι τα ανακυκλώσιμα, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια, καλώντας τα να βάλουν στόχους. ΄΄Στόχος είναι να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τη γη μας και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο αν εργαστούμε σαν ομάδα΄΄, τους είπε μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε ακόμη στην επαναχρησιμοποίηση υλικών αναφερόμενος και στους μωβ κάδους για την ανακύκλωση ρούχων.

΄΄Ο δήμος αρωγός σε κάθε προσπάθεια΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας

΄΄Η επένδυση στην παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και γέφυρα για το αύριο. Αυτά τα παιδιά δεν θα λειτουργήσουν στα σπίτια τους μόνο προσθετικά, αλλά πολλαπλασιαστικά, γιατί θα επιβάλλουν στους γονείς να γίνεται ανακύκλωση΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα νέα παιδιά είναι αυτά που θα δώσουν το «οξυγόνο» στην κοινωνία. Τόνισε πως ο δήμος είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, όχι μόνο ενισχύοντας αλλά και ενθαρρύνοντας τα σχολεία για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Ακολούθησαν δράσεις στο προαύλιο του σχολείου από τις Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις του σχολείου, με τον κ. Κουρνέτα να μην σταματά να δέχεται ερωτήσεις για την καριέρα του και να μην… κουράζεται να υπογράφει αυτόγραφα, εμπνέοντας και καθοδηγώντας τους μαθητές.

“Ζούμε αρμονικά μαζί – Σπάμε τη Σιωπή” – Επιτυχημένη η επιμορφωτική δράση

Μία ημέρα πριν, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, το 5ο Δ.Σ. Αιγίου και το Δ.Σ. Ελίκης συνδιοργάνωσαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου, επιμορφωτική δράση για το φλέγον θέμα της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.). Οι επιμορφωτές, Κατεργάρης Αλέξης και Δημόπουλος Βασίλης, επιχείρησαν να προσεγγίσουν το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία προκειμένου οι επιμορφούμενοι -εκπαιδευτικοί, διευθυντές και υπεύθυνοι αποδέκτες αναφορών περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε. – να έχουν μια ολιστική ενημέρωση.

Ο κ. Κατεργάρης παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το όλο θέμα και αφορά κατά κύριο λόγο τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων θεμάτων από τη σχολική μονάδα, ενώ ο κ. Δημόπουλος επιχείρησε να αποσαφηνίσει το φαινόμενο εννοιολογικά και να προτείνει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού κυρίως εντός της σχολικής μονάδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr