background img
banner
banner

Υποχρεωτικά τα κλειστά δίκτυα άρδευσης

ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ –ΕΚΠΟΝΕΙΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το ζήτημα της άρδευσης τέθηκε μετά από καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στη  συνεδρίαση
λογοδοσίας την Τετάρτη 22 Μαΐου. Συζήτηση έγινε για τους υδρονομείς αλλά και για το κλειστό δίκτυο άρδευσης που μέχρι το τέλος του έτους, είναι υποχρεωτικό.

Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τα «βήματα» της δημοτικής αρχής ενάντια στη λειψυδρία.

Το θέμα επρόκειτο να εισηγηθεί ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος που απουσίαζε, διαβάστηκε ωστόσο από την πρόεδρο. Ζητούσε αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής, όσον αφορά την άρδευση.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Παρασκευάς Σπυρόπουλος είπε πως ΄΄είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δυστυχώς διαιωνίζεται μέχρι και αυτή την στιγμή. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν νερό και ήδη μπαίνουμε στο Ιούνιο, δημιουργείται κίνδυνος ανομβρίας που αμβλύνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Νομίζω ότι κάποιος… εκδικείται κάποιους υδρονομείς. Τοπικοί άρχοντες και αγρότες τόσα χρόνια είχαν μία άψογη συνεργασία με κάποια άτομα, τα οποία όμως πλέον απομακρύνθηκαν για το… χατίρι κάποιων. Το σκηνικό αλλάζει αναίτια, δίχως λόγο. Αντιμετωπίζουμε μία πολιτική παλαιότερων ετών που μας καταστρέφει. Αυτό που συμβαίνει είναι απολυταρχισμός.

Διώξαμε νεροπούλους επειδή δεν στήριξαν με την ψήφο τους, κάποιους. Αυτό είναι μία απαράδεκτη κατάσταση, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν θα έπρεπε να δέχονται και να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές…΄΄.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος επισήμανε: ΄΄Δέχομαι και εγώ πολλά παράπονα από υδρονομείς, αν ισχύει αυτό που αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Έχω πάρει μηνύματα και ανησυχώ ήδη¨. Η δημοτική σύμβουλος της παράταξής του, Βασιλική Ψυχράμη συμπλήρωσε: ΄΄Είναι μία πολύ πιθανή εκδοχή αυτή που αναφέρεται. Είναι γνωστή η επιταγή του νόμου ότι μέσα στο ‘24 πρέπει όλοι να δουλεύουν με κλειστά δίκτυα άρδευσης. Η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σωστή και έγκαιρη διαχείριση του δικτύου, είναι ρητή και σαφέστατη. Θέλουμε να μάθουμε άμεσα σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι μελέτες των κλειστών δικτύων άρδευσης στην Αιγιάλεια΄΄.

Η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα

΄΄Κάποιοι φουσκώνουν τα ζητήματα δίχως… ουσία΄΄ ανέφερε ο αντιπρόεδρος  της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, δυναμιτίζοντας το κλίμα καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το σχόλιό του. Εν συνεχεία ανέφερε ότι δεν υπάρχει κοινότητα που δεν έχει άρδευση και αμφισβήτησε έντονα το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν κοινότητες που δεν έχουν πλήρες αρδευτικό σύστημα, λέγοντας: ΄΄Ο εργολάβος του έργου έχει προσλάβει φέτος 35 συνολικά υδρονομείς. Ο ένας από αυτούς είναι νέος και οι 31 από αυτούς, είναι ίδιοι με πέρσι. Δύο παραιτήθηκαν από την δουλειά και ο τελευταίος απολύθηκε από τον ίδιο τον εργολάβο για εργασιακούς λόγους.

Βάσει νόμου η 31η Μαΐου είναι η ημερομηνία που αναφέρει το διάταγμα ότι είναι η τελευταία ημέρα διοχέτευσης του δικτύου. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει τις οποίες παρεμβάσεις και από τις αρχές του μήνα, έχουμε ξεκινήσει την άρδευση στις περισσότερες περιοχές και οι τοπικοί πρόεδροι των χωριών είναι ήδη ενήμεροι για αυτό. Ο δήμος έχει άρδευση κατά 95% και φυσικά η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τραγικά το σύνολο της Αιγιάλειας΄΄.

Επιπλέον, ενημέρωσε το Σώμα ότι οι φυσικοί υδροφόροι ορίζοντες έχουν κατέβει επικίνδυνα, οξύνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και ότι πολλές πηγές στερεύουν. Σημείωσε δε, ότι το δίκτυο βοηθιέται από πολλές – πολλές γεωτρήσεις, αυξάνοντας έτσι… μοιραία, το συνολικό κόστος του έργου της άρδευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το μήκος του δικτύου είναι 350 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών και των κλειστών δικτύων.

Ανισονομία νερού

Ανέφερε ότι ο χρόνος διαχείρισης των τριών ετών για να διορθωθούν τα παλαιότερα διαχειριστικά λάθη είναι ένας… μικρός χρόνος και ότι λόγω των γενικότερων δυσλειτουργιών που υπάρχουν, διαπιστώθηκε ανισονομία του νερού, δίχως η ΔΕΥΑΑ να μπορεί να παρέμβει καίρια σε αυτό το κομμάτι. ΄΄Οι φωτιές της περιοχής ήταν καταστρεπτικές και η Υπηρεσία κλήθηκε να αντικαταστήσει ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων. Σε κάποια τμήματα χρησιμοποιήθηκαν νέου τύπου σωληνώσεις και στην περιοχή των Ζαχλωριτίκων και του Διακοπτού υπήρξαν πολλά σημεία που η ΔΕΥΑΑ αναγκάστηκε να αντικαταστήσει
εξ ολοκλήρου με νέου τύπου σύστημα, ένα κλειστό δίκτυο που δεν έχει απώλεια ύδατος και που κατανέμει το νερό με απολύτως δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο΄΄, τόνισε.

Ο κ. Ντίνος αναφέρθηκε και στις δεκάδες παρεμβάσεις που αναγκάστηκε η Υπηρεσία να πραγματοποιήσει, και να αντικαταστήσει τις τεράστιες ζημιές και βλάβες που είχε το δίκτυο. Έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τους δρόμους που χρειάστηκε να ανοιχθούν και ανέφερε ότι ζήτησε τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου αλλά και της αρμόδιας αντιδημαρχίας, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. ΄΄Έχουμε ένα καθαρό και πλήρως λειτουργικό δίκτυο. Η ΔΕΥΑΑ έχει ελλειμματικό ισοζύγιο λόγω αυτών των δεκάδων επεμβάσεων που έγιναν, όμως καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα και τελικά το δίκτυο λειτουργία άψογα. Έχουμε υδρονομείς και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, έχουμε παραδώσει ένα πολύ σημαντικό έργο, εμπρόθεσμα΄΄ σημείωσε, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι είναι επιλογή της ΔΕΥΑΑ για το χαμηλό κόστος του τιμολογίου των συνδρομητών είναι ηθελημένη, εξηγώντας ότι έτσι η Υπηρεσία δείχνει κατανόηση στην οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο μέσος δημότης, εναντίον της ακρίβειας.

΄΄Είναι ένα τεράστιο έργο που θα μείνει για 50 χρόνια. Ο δήμαρχος είναι ενήμερος για την μελέτη που θα πραγματοποιηθεί για όλο το δίκτυο και θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα. Σκοπός μας, είναι σε τρία χρόνια από σήμερα να έχουμε ως δήμος το πιο σύγχρονο και αποδοτικό δίκτυο άρδευσης ολόκληρης της χώρας΄΄.

Υιοθέτηση της πρότασης για λιμνοδεξαμενές

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας: ΄΄Η λειψυδρία από τους φυσικούς πόρους και η κλιματική αλλαγή, είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όχι μόνο για να είμαστε έτοιμοι ώστε να λάβουμε έγκαιρα τα καλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά να δημιουργήσουμε επιπλέον και τα λεγόμενα “μικρά φράγματα” τις λιμνοδεξαμενές. Έχουμε επαφές με κάποιους ειδικούς για αυτό το κομμάτι και στην κοινότητα Περιθωρίου, σύντομα θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο άρδευσης. Οι επιστήμονες που συνεργαζόμαστε μας έχουν υποδείξει κάθε σημείο που πρέπει να “στήσουμε” τις λιμνοδεξαμενές και προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την ανατολική αλλά και τη δυτική πλευρά του δήμου.

Μελετάμε κάθε ενδεχόμενο και πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο θα δώσει μεγάλη πνοή σε όλες τις κοινότητες της Αιγιάλειας. Προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση΄΄. Ενημέρωσε ακόμη το Σώμα ότι το δίκτυο δεν χρηματοδοτείται πλέον με το ίδιο πρόγραμμα όπως παλιά, κάτι που… “έδεσε τα χέρια” της δημοτικής αρχής. ΄΄Το υπουργείο θα δώσει περίπου 2.400 προς κάθε δήμο για την οργάνωση του δικτύου, αυτό το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό για να υλοποιηθεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Ο φάκελος της άρδευσης είναι σε αναζήτηση μεγάλου χρηματοδοτικού προγράμματος
και θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Θα τα καταφέρουμε, γιατί έχουμε πείσμα και θέληση. Θεωρώ ότι θα βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα και θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε πλήρως το έργο πνοής που ετοιμάσαμε΄΄ επισήμανε ο κ. Καλογερόπουλος.

Τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος σχολίασε: ΄΄Οι λιμνοδεξαμενές είναι η καλύτερη, η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλο το δίκτυο και χαιρόμαστε που η δημοτική αρχή “υιοθέτησε” την ιδέα μας και την ακολούθησε.

Τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα και να αναζητήσουμε τα καλύτερα χρηματοδοτικά  προγράμματα. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και είμαι πολύ αισιόδοξος΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr