background img
banner
banner

Δειλά – δειλά κάνουν την εμφάνισή τους…

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν φέτος, μέσα στο Πάσχα, τον κόσμο να καταλαμβάνει, κατ αρχήν, τις παραλιακές κοινότητες της περιοχής ενώ αρκετός κόσμος αναμένεται πάντως, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και στα ορεινά.

Η αύξηση του κόστους ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και οι καλές τιμές διαμονής στα τοπικά καταλύματα φαίνεται να λειτουργούν ελκυστικά για μεγάλη μερίδα ετεροδημοτών που εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ των Αθηνών για την επαρχία.

Από την άλλη πλευρά όμως πολλοί οικισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο σε επίπεδο φροντίδας καθαριότητας όσο και στην παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην είναι η αναμενόμενη και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνωση της κίνησης στα Καλάβρυτα αλλά και την περιοχή του Διακοπτού και ευρύτερα αναμένεται να φέρει και η επιστροφή του Οδοντωτού καθώς η εικόνα του προηγούμενου διαστήματος ήταν απογοητευτική!

«Ένας απογοητευτικός μήνας περνά, με πρόωρη λήξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου και τα εποχικά καταλύματα να έχουν βάλει λουκέτο για φέτος. Ο Απρίλιος δίνει τα θέση του στην ελπίδα καθώς, με την επιστροφή του Οδοντωτού και ενόψει του Πάσχα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας αναμένεται να είναι πλήρη στα Καλάβρυτα για τετραήμερο που ξεκθινάαπό την Μεγάλη Παρασκευή. Υπάρχει ενδιαφέρον και για την εβδομάδα της Δικαινησίμου κυρίως από εκδρομείς που αναζητούν εισιτήρια με το τρενάκι ενώ όλος ο Μάιος θα είναι εκδρομικός μήνας για την πόλη των Καλαβρύτων» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων και επαρχίας Κώστας Δαφαλιάς.

«Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων η εικόνα στην περιοχή των Καλαβρύτων ήταν απογοητευτική. Ο λόγος είναι οι ακυρώσεις πολλών εκδρομών εξαιτίας της καθήλωσης για ένα δίμηνο του Οδοντωτού. Παραδοσιακά ο κόσμος βέβαια αυτό το Σαββατοκύριακο προετοιμάζεται καθώς η εκδρομή στο χωρίο απαιτεί και μια ιδιαίτερη προετοιμασία και βέβαια έξοδα καθώς η παροχή υπηρεσιών και η δυναμική των τοπικών κοινοτήτων να υποδεχθούν κόσμο είναι υποτυπώδης» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος και για την Δ.Ε. Καλαβρύτων Ζήσιμος Ζησιμόπουλος.

Από τη Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Παρασκευή, με επισκέπτες και ετεροδημότες, κατακλύζονται σταδιακά Καλάβρυτα και δημοφιλείς οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή, Σκεπαστό, Φίλια και Κέρτεζη.

«Και φέτος αναμένουμε αρκετό κόσμο αλλά εδώ θα πρέπει να δούμε ποια είναι και η αφετηρία… Χωριά με 100 και 120 μόνιμους κατοίκους, με την απερήμωση στην ύπαιθρο, έχουν πλέον μόνο 20 άτομα μόνιμα. Άρα, ακόμη και αν τριπλασιαστεί ο πληθυσμός για το Πάσχα, πάλι δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή στο χωρίο… Υπολογίζουμε ένα 40% των ετεροδημοτών δεν θα έρθουν καθώς οι ιδιόκτητες κατοικίες έχουν να συντηρηθούν χρόνια και το κόστος ζωής δεν το επιτρέπει ιδιαίτερα φέτος. Επίσης πολλοί νέοι θα μείνουν στην πόλη καθώς το χωριό αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες πλην των ηλικιωμένων που έχουν προσαρμογή στις συνήθειές του …» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Δ.Ε. Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς. Στην Κλειτορία, εκτός από την έδρα της Δημοτικής Ενότητας, από επισκέπτες για το Πάσχα αναμένεται να κατακλυστούν οι οικισμοί Λυκούρια και Πλανητέρο.

Προβληματίζει η εικόνα…

Στο μεταξύ, καθημερινό αγώνα προκειμένου να ολοκληρώσουν τον καλλωπισμό των οικισμών που ήδη γεμίζουν από επισκέπτες για το Πάσχα, δίνουν οι κοινοτάρχες σε Ερινεό και Συμπολιτεία στην Αιγιάλεια.

«Υπάρχει αυξημένη προσέλευση του κόσμου η οποία θα κορυφωθεί τη Μ. Παρασκευή. Αναμένουμε να γεμίσουν εξοχικά, κατοικίες ετεροδημοτών μας αλλά και καταλύματα, ιδιαίτερα τα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Δυστυχώς οι ανάγκες είναι μεγάλες καθώς σε όλη την παραλιακή ζώνη υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες, δρόμοι πλατείες και κοιμητήρια που πρέπει να καθαριστούν, χωρίς όμως εμείς από την πλευρά μας να διαθέτουμε και επαρκείς δυνάμεις» αναφέρει ο πρόεδρος της Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος.

Ο δήμος Αιγιαλείας κατάφερε μόλις πρόσφατα να αποδεσμεύσει την παγία προκαταβολή προς τις νέες τοπικές αρχές στις κοινότητες ώστε να μπουν σε πρόγραμμα δραστηριότητες καλλωπισμού και αποκαταστάσεις. «Επιχειρούμε να συνδράμουμε στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων καθώς, εκτός από τους καθαρισμούς, το Πάσχα συμπίπτει και με την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και έχει δοθεί φέτος έμφαση στους καθαρισμούς στα οικόπεδα, ιδιαίτερα μέσα σε παραθεριστικούς οικισμούς.

Τα προβλήματα στην καθαριότητα είναι δύο, η υποστελέχωση των τμημάτω αλλά και το γεγονός ότι η έλευση χιλιάδων επισκεπτών συνδυάζεται και με την έξαρση του προβλήματος με την αποκομιδή από τους ετεροδημότες και επισκέπτες που καταφθάνουν από μεγάλες αστικές περιοχές και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Και φέτος γίνεται μια προσπάθεια να λειτουργήσουμε με βάση υψηλά στάνταρ, βασιζόμενοι στην εμπειρία και την ευσυνειδησία του προσωπικού μας» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας Νίκος Καραϊσκος.

Όλοι οι κοινοτάρχες και αντιδήμαρχοι σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα με τους οποίους συνομιλήσαμε εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εκδηλώσεις και τη δραστηριότητα που «έτρεχε» μέχρι και πρόσφατα μέσω των Νομικών Προσώπων και Κοινωφελών Οργανισμών που καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στους οργανισμούς των δήμων όπου όμως η γραφειοκρατία κυριαρχεί και δεν υπάρχει καμία ευελιξία στον προγραμματισμό πολιτιστικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr