background img
banner
banner

«Παρουσιάζονται» οι… μισοί

ΑΧΑΪΑ: ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ, ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ –ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ…

Τέσσερις, στους δέκα, υπαλλήλους αλλά και προσωπικό δεν είναι ακόμη στη θέση τους, με την έναρξη της σεζόν σε επίπεδο νομού Αχαΐας

Μελανό σημείο στην έναρξη, από την 1η Μαΐου, μιας ακόμη θερινής τουριστικής περιόδου προσδοκίας και ελπίδας επιχειρηματικής κερδοφορίας, το θέμα της έλλειψης προσωπικού για την στελέχωση και λειτουργία εποχικών καταλυμάτων και στον επισιτιστικό τομέα, εντονότερο βέβαια στα νησιά, υπαρκτό όμως πλέον και στην Αχαΐα.

Τα εποχικά καταλύματα ανοίγουν σταδιακά, από το Πάσχα και οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν ήδη ένα πρώτο «στίγμα» που προκαλεί προβληματισμό: Τέσσερις, στους δέκα, υπαλλήλους αλλά και προσωπικό, μάλλον δεν θα είναι στη θέση τους με την έναρξη της σεζόν σε επίπεδο νομού Αχαΐας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή, η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη σε σχέση με τις ελλείψεις καθώς πολλά καταλύματα δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει έναρξη για το μήνα Μάιο. Ωστόσο, «τα μηνύματα που δέχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι αυξητικά σε σχέση με την επισκεψιμότητα στην περιοχή και αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για προσλήψεις το καλοκαίρι». Το γεγονός ότι η περίοδος των διακοπών περιορίζεται κατά βάση στους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού στην Αχαΐα, θα έχει συνέπειες και σε σχέση με την κάλυψη των θέσεων, εκτιμά ο κ. Κανελλής.

«Η τουριστική περίοδος ξεκινά με κίνηση αλλά δεν υπάρχει προσωπικό. Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι έγιναν και αυξήσεις μισθών με τις μέσες αποδοχές να είναι σαφώς καλύτερες από έναν εργαζόμενο σε εμπορική επιχείρηση και εργατοτεχνίτη. Στον τουρισμό και τον επισιτισμό ο μισθός πάνω είναι πάνω από τον μέσο όρο, αλλά δεν υπάρχει προσφορά εργασίας. Σε αντίθεση με τα νησιά, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της περιοχής έχουν και ρεπό, εργάζονται και διαμένουν αξιοπρεπώς, σε σχέση τα τουριστικά κέντρα όπου στοιβάζονται…» αναφέρει ο Κώστας Κοντόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας.

Πιο συγκρατημένος ο Βασίλη Βασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Αχαΐας. «Είμαστε ακόμη στην αρχή της περιόδου με έντονη την κινητικότητα συναδέλφων που αποχωρούν για σεζόν. Είναι προφανές ότι στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα , οι μισθοί είναι διπλάσιοι του μέσου όρου και πολλοί είναι αυτοί που πείθονται να κάνουν το βήμα. Αναμένουμε αρκετοί στην πορεία θα επιστέψουν καθώς το 7ήμερο εργασίας με δύο ρεπό για ολόκληρη τη σεζόν και τα 12ωρα, με τη διαμονή και ξεκούραση σε άθλια καταλύματα, θα αναγκάσουν πολλούς να επιστρέψουν» αναφέρει.

Πρόβλημα εξειδίκευσης

Ακόμη και αν στην πορεία καλυφθούν όλα τα κενά, το πρόβλημα είναι αδύνατον να εξαλειφθεί καθώς η παροχή υπηρεσιών στην περιοχή του νομού θα εξακολουθήσει να υστερεί  εξαιτίας της έλλειψης εξειδίκευσης.

«Πλέον ακόμη και οι πιο έμπειροι από τους υπαλλήλους δεν παραμένουν πάνω από μια 5ετία στην εστίαση ενώ και ο μέσος όρος παραμονής των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει πέσει. Πολλοί νέοι εξακολουθούν να θεωρούν ευκαιριακή την απασχόληση σε εστίαση και φιλοξενία και σίγουρα κανείς δεν θέλει να πάρει σύνταξη από τον χώρο…» συμπληρώνει ο κ. Κοντόπουλος.

Ζητούνται κίνητρα… 

«Τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν ως take-away και self-service, χωρίς προσωπικό δηλαδή στο σερβίρισμα για το καλοκαίρι. Στο παρασκευαστήριο – κουζίνα τα κενά καλύπτονται από τους ιδιοκτήτες, όσο αυτό μπορεί να είναι δυνατό! Το πρόβλημα που είχαμε το περασμένο (2023) ‘κληρονομήθηκε’ και για το νέο έτος καθώς πολλοί, κυρίως νέοι, που εργάστηκαν στα νησιά πέρυσι, ‘έβγαλαν’ την περίοδο, εκτός σεζόν, με το επίδομα ανεργίας, αρνούμενοι να γυρίσουν εκεί απ όπου αποχώρησαν . Ελπίζουμε, τουλάχιστο μετά το καλοκαίρι φέτος, αυτό να μην επαναληφθεί…» αναφέρει ο Γιάννης Σταθακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αιγιαλείας.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Protionline.gr, στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα, επιχειρήσεις από την ορεινή ζώνη του νομού αλλά και την Αιγιάλεια, ζήτησαν μετ επιτάσεως να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε voucher (επιταγή) εργασίας.

«Η λύση κατά την άποψή μας, πρέπει να περιέχει τρία στοιχεία, α) περισσότερα χρήματα για το προσωπικό μας που εμείς ως επιχειρήσεις θέλουμε να είναι επαρκώς καλυμμένο οικονομικά, β) μείωση στις εισφορές που είναι δυσβάστακτες και εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να κάνουν το πλάνο της μισθοδοσίας και γ) κίνητρα με επιδότηση προσλήψεων στον επισιτιστικό τομέα και επιδότηση και των εισφορών» συμπληρώνει ο κ. Σταθακόπουλος.

Η ανασφάλεια

Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το προσωπικό στον επισιτισμό σε επίπεδο νομού είναι και η ανασφάλεια της εργασίας χωρίς σταθερότητα και ακατάλληλα ωράρια. Για πρώτη φέτος το Υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να «φρενάρει» τις συμβάσεις κατά παραγγελία τις οποίες υπογράφουν υποχρεωτικά για να προσληφθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τον χώρο της εστίασης και στην παροχή υπηρεσιών σε διάφορές κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεξιώσεις, θέατρα, συναυλίες και κέτερινγκ.

Ο υπάλληλος που δεσμεύεται για το Σαββατοκύριακο κυρίως και μπορεί να ανακληθεί έως και 24 ώρες  πριν με απόφαση του επιχειρηματία, θα πρέπει να λαμβάνει υποχρεωτικά πλέον το 25% της αμοιβής, ακόμη και αν ακυρώθηκε το event… Το μέτρο βέβαια θα ισχύσει από 1-7-2024.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr