background img
banner
banner

Συνάντηση Επιταφίων, ένωση πίστης και προσευχής… | ΦΩΤΟ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ

Ένας συμβολισμός που αποζητούν οι Αιγιώτες έγινε ξανά φέτος μετά από πέντε χρόνια. Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών του κέντρου του Αιγίου συναντήθηκαν στην πλατεία Αγ. Λαύρας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μέσα συγκινητική ατμόσφαιρα και σε κλίμα κατάνυξης. Μαζί τους συναντήθηκαν Μητροπολίτες, ιερωμένοι, πιστοί και μια προσευχή. Όλοι μαζί οι Αιγιώτες με υγεία και προκοπή, να ανταμώσουν ξανά του χρόνου στο ίδιο σημείο, ένα περίπου εικοσιτετράωρο πριν ο Αναστάς Χριστός δώσει ξανά το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας.

Ήταν η συνάντηση των τεσσάρων Επιταφιών του ενοριών του κέντρου του κέντρου, Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης, Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών και χοροστατούντων των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβροσίου.

Η Φιλαρμονική Αιγίου απέδωσε πένθιμα εμβατήρια, ενώ το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

«Οι δημότες της Αιγιάλειας έχουν βαθιά χαραγμένη την ορθόδοξη πίστη στην καρδιά τους»

΄΄Αυτό το οποίο συμβαίνει απόψε στην κεντρική, ιστορική πλατεία της πόλης του Αιγίου είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Κατά τη λιτανεία του Επιταφίου που επάνω βρίσκεται το Σώμα του Ιησού Χριστού μας, με ρώτησε κάποιος αν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι ως Ποιμενάρχης στη συγκεκριμένη πλατεία. Όχι, είναι η δεύτερη φορά και χαίρομαι διπλά που ανταμώνουμε όλοι μαζί. Χαίρομαι που μαζί με τους υπόλοιπους, όμορους Επιταφίους μπορούμε επιτέλους να ενώσουμε την πίστη και την προσευχή μας, για να φτάσει ακόμα πιο ψηλά στον Θεό και στους αιώνιους ουρανούς΄΄ ανέφερε στο όμορφο και γεμάτο αγάπη μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, μιλώντας στους παρευρισκόμενους πιστούς της πλατείας Αγίας Λαύρας, οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος είπε ότι πριν 44 χρόνια, ο προκάτοχος του είχε καθιερώσει τν συνάντηση των Ιερών Επιταφίων των τριών ενοριών σε μία κοινή δέηση στην πλατεία Αγίας Λαύρας, ενώ έκανε λόγο για τη σημασία που παίζει η νέα γενιά στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών, λέγοντας ότι «οι δημότες της Αιγιάλειας έχουν βαθιά χαραγμένη την ορθόδοξη πίστη στην καρδιά τους».

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη τους δημότες της Αιγιάλειας για το υψηλό θρησκευτικό φρόνημα που επιδεικνύουν, ευχαρίστησε τα παιδιά και τα νέα ζευγάρια που συμμετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και που ενισχύουν την ορθόδοξη πίστη, η οποία (όπως τόνισε) κλονίζεται από τις σύγχρονες αλλαγές της νέας εποχής αλλά και τα δεινά των πολέμων και της αθεΐας.

Συμβούλεψε τους Αιγιαλείς να ακολουθούν τα ευαγγέλια και την ορθόδοξη πίστη και να αναδεικνύουν την πατρίδα και την οικογένεια, αλλά κυρίως την θρησκεία, καθημερινά και αδιαλείπτως και παρακάλεσε τον καθέναν πιστό έχει την αγάπη σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το «λιμάνι» της ζωής του κάθε ανθρώπου είναι ο Χριστός και η πορεία για να φτάσει κανείς σε αυτό το «λιμάνι», είναι η πίστη της χριστιανοσύνης. Τέλος, μίλησε με λόγια αγάπης για τη σημασία του αγίων ημερών του Πάσχα και την ουσιαστική σημασία της στιγμής της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, ευχόμενος υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

«Φως» στον δρόμο με της ζωής με τη δύναμη του πνεύματος

Δοξάζω τον Θεό γιατί ο διάδοχός μου, κρατά πολύ ψηλά τα λάβαρα της πατρίδας και της πίστης μας και για αυτό πλέον, σιωπώ και εκείνος στο εξής θα έχει το βάρος να σηκώσει τη σημαία και το λάβαρο της τοπικής μας Εκκλησίας. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη και φωτισμό να αντιστέκεται σε μία εποχή αμφισβήτησης και να ρίχνει φως στον δρόμο της ζωής με τη δύναμη του πνεύματός του” τόνισε ο Γέρων Αμβρόσιος, ενώ αμέσως μετά ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετοί Αιγιαλείς που ζουν σε άλλα κράτη του κόσμου και τιμούν την περιοχή με τις γνώσεις και το έργο τους. Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία Τρυπητή να προστατεύει τις ψυχές των κατοίκων της Αιγιάλειας και να δίνει δύναμη και πίστη στον δρόμο της καθημερινότητας, να οπλίζει με υπομονή όλους τους ανθρώπους και να διευρύνει το πνεύμα της νέας γενιάς.

Μήνυμα ενότητας και ανθρωπιάς

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ αυτές τις άγιες ημέρες και χαιρόμαστε, απολαμβάνουμε την πλατεία μας. Θεωρώ βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε στο μέλλον και σε άλλες πλατείες, σε ακόμα μεγαλύτερα έργα. Θέλω να ανταμώνουμε για σοβαρούς ή όχι λόγους και να μιλάμε μεταξύ μας. Εύχομαι στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Αιγιάλειας, χρόνια πολλά με αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου είναι το απόλυτο μήνυμα της ενότητας με το οποίο πρέπει να πορεύονται οι δημότες, ένα μήνυμα που δεν χρειάζεται διχόνοιες και υιοθετείται με γνώμονα το πνεύμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης΄΄.

Το Άγιο Φως φωτίζει τις ψυχές…

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, σημείωσε: ΄΄Αυτές τις ημέρες της κατάνυξης, που όλοι λίγο ως πολύ περιμένουμε την προσωπική μας, εσωτερική ανάσταση μαζί με την ανάσταση του Κυρίου, εύχομαι αυτά που επιθυμεί καθένας, να γίνουν πράξη. Η σκέψη μας πρέπει να είναι στους Άγιους Τόπους και στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο μας εκεί, να σκεπτόμαστε πως το Άγιο Φως που έρχεται στην πατρίδα μας φωτίζει τις ψυχές όλων των ορθόδοξων Ελλήνων. Ο μεγάλος φάρος της Ορθοδοξίας είναι το Πατριαρχείο και τα Ιεροσόλυμα είναι η καρδιά της θρησκευτικής μας πίστης που χτυπά δυνατά, πολλούς αιώνες τώρα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr