background img
banner
banner

Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς φώτισαν τον δρόμο της αγωνιστικής δράσης

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

«Τα βαθιά μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς φωτίζουν και σήμερα τον δρόμο της αγωνιστικής μας δράσης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης». Η φράση αυτή που ακούστηκε το πρωί της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Αγ. Λαύρας, στην απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων της Αιγιάλειας για την Εργατική Πρωτομαγιά, περιγράφει επακριβώς την αγανάκτηση αλλά και αγωνιστική διάθεση εργαζόμενων, αγροτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και γυναικών, που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και σήκωσαν με πάθος τη γροθιά.

Αναφορά στον Επιτάφιο του Ρίτσου έκανε κατά την ομιλία της η πρώην δημοτική σύμβουλος Αγγελική Κουρή, επισημαίνοντας πως «ούτε η φωτιά ούτε η μακροχρόνιες διώξεις των κομμουνιστών της ελληνικής εργατιάς από τους φασίστες κατακτητές και συμμάχους δεν μπόρεσαν να εξαφανίσουν αυτόν τον αριστουργηματικό θρήνο για τους αγώνες και τις θυσίες της εργατιάς. Όσο κι αν προσπάθησαν οι εχθροί της εργατιάς να εξοστρακίσουν την Πρωτομαγιά, να σβήσει η μνήμη των ηρώων της και να χαθεί η μνήμη, με τον Επιτάφιο δεν τα κατάφεραν΄΄.

Οργάνωση του συνταξιουχικού κινήματος

Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, ο Χρήστος Απόκης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια από τις κυβερνήσεις -υπηρέτες των μονοπωλίων προσπαθεί να μειώσει την ιστορική σημασία της 1 Μάη και για την παγκόσμια εργατική τάξη αλλά και για την ελληνική εργατική τάξη. ΄΄Για σήμερα η κυβέρνηση πήρε απόφαση να την μεταφέρει σαν αργία για την Τρίτη του Πάσχα προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς. Τους θυμίζουμε ότι από το Σικάγο το 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας το 1894, από τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή και έως σήμερα, η εργατική τάξη τιμά αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά. Δεν δείχνουμε καμιά ανοχή στην κυβέρνηση όσο και αυτή δεν δείχνει καμία πρόθεση για μέτρα που θα βελτιώσουν το λαϊκό βιοτικό επίπεδο. Οργανωνόμαστε καλύτερα, ενημερώνουμε τους συναδέλφους, παίρνουμε τα μέτρα μας, μαζεύουμε δυνάμεις γιατί έχουμε μεγάλες μάχες μπροστά μας΄΄ είπε και κατέληξε: ΄΄Η συσπείρωση των συνταξιουχικών σωματείων στο ΠΑΜΕ με κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό΄΄.

Ενίσχυση της συλλογικής οργάνωσης των γυναικών

΄΄Ήρθαμε και φέτος εδώ να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας ψηλά την σημαία του αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε. Μόνο με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του κόστους και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων΄΄, ανέφερε εκ μέρους της Ένωσης Γυναικών Αιγιάλειας η Αγγελική Καββαδία, επισημαίνοντας και τα εξής: ΄΄Καθημερινά εμείς οι γυναίκες βιώνουμε τη σύγχρονη βαρβαρότητα, την ίδια την εργασιακή ανασφάλεια τη δουλειά με ημερομηνία λήξης τους μισθούς ψυχούλα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν θραύση κυρίως στους κλάδους με μεγάλη συμμετοχή όπως σε επισιτισμό, τουρισμό, στο εμπόριο και τις τηλεπικοινωνίες, αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματά μας, την εμπορευματοποίηση της υγείας, την έλλειψη προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, την απόκτηση παιδιών που αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για τα νέα ζευγάρια, την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες πλέον τις βαθμίδες της, τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και των εξώσεων, την έλλειψη των απαραίτητων δομών και υπηρεσιών για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, την αστυνομική αυθαιρεσία και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους΄΄.

Τα «αγροτοδικεία» δεν τρομάζουν…

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης σημείωσε: ΄΄Συμμετέχουμε και εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Η ώθηση που έδωσε ο πολυήμερος αγώνας των μπλόκων στις προσπάθειες ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του αγροτικού κινήματος έδειξε ότι η οργάνωση του αγώνα μπορεί να φέρει αποτελέσματα΄΄. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κλήσεις των συμμετεχόντων στα μπλόκα από την αστυνομία, λέγοντας: ΄΄Ξεκίνησαν να στήσουν νέα αγροτοδικεία. Η κυβέρνηση με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες για τη συγκέντρωση προανακριτικού υλικού στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου παρουσιάζοντας νούμερα κυκλοφορίας αυτοκινήτων επικαλούμενη διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους αγρότες κτηνοτρόφους αλλά και τον λαό της Αιγιάλειας. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας και το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δε μας το χάρισε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το πάρει πίσω. Το «έγκλημα» είναι ότι βγήκαμε στον δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν. Όμως μας επέβαλαν υπέρογκες και άδικες ασφαλιστικές εισφορές- χαράτσια που παίρνουν από την τσέπη μας το 50% του εισοδήματός μας αδυνατώντας έτσι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας΄΄.

Κάλεσμα οικοδόμων για συμμετοχή των εργαζόμενων στο ταξικό εργατικό κίνημα

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδομών Παναγιώτης Νύχτης είπε πως ΄΄η 1 Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου και ως τέτοια σηματοδοτεί τον αδιάκοπο αγώνα των εργατών για τα δίκαια της τάξης μας με τελικό προορισμό την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια πολέμους και προσφυγιά, 131 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά της Αθήνας βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τις αντεργατικές οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης που οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε νόμους για την κατάργηση του οκτάωρου και την καθιέρωση της 13ωρης και επταήμερης δουλειάς, για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να κρατηθεί ο κατώτερος μισθός στα χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που η ακρίβεια και το κόστος ζωής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη΄΄.

Ο κ. Νύχτης είπε ακόμη πως καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την πορεία ούτε τότε ούτε και σήμερα. Μίλησε για τα εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας κάνοντας γνωστό ότι από την αρχή του χρόνου έχω χάσει τη ζωή τους 32 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 12 στην οικοδομή, μίλησε για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις ενώ από την άλλη υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται κρίσιμες υποδομές σε υγεία και παιδεία. ΄΄Κάποιοι παίζουν τις ζωές μας κορώνα γράμματα΄΄ ανέφερε και έκανε λόγο για πλήρη εργασιακή εξόντωση.

Και κατέληξε λέγοντας πως ΄΄σε αυτές τις πολιτικές του 21ου αιώνα εμείς θα είμαστε απέναντι έτσι για να καθαρίσουμε τα πιάτα μας. Δεκανίκια όψιμων αγωνιστών των εκλογών δεν θα γίνουμε γι’ αυτό ο λαός με αυτές τις πολιτικές πρέπει να τελειώσει μια για πάντα. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με το ταξικό εργατικό κίνημα στον δρόμο του αγώνα΄΄.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο κάτω μέρος της πλατείας και εν συνεχεία πορεία στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως. Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση παρέστη αντιπροσωπεία της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr