background img
banner
banner

Έκλεψαν τάματα αξίας από 5.000 έως 8.000 ευρώ από την Παναγία Τρυπητή

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Άφαντοι παρέμεναν ως το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου οι «ποντικοί» που λεηλάτησαν την εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, εισερχόμενοι τα ξημερώματα  στο Ιερό Προσκύνημα της πολιούχου του Αιγίου.

Η διάρρηξη αποτελεί μυστήριο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να λύσουν τον «γρίφο» επεξεργαζόμενοι τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον δράστη, ή τους δράστες. Η λεία πάντως είναι μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης, αφού η αξία των προερχόμενων από τάματα κοσμημάτων που αφαιρέθηκαν, υπολογίζεται σε 5.000 με 8.000 ευρώ.

Όλα συνέβησαν μετά τις 2.00 τη νύχτα όταν ο δράστης εισήλθε εντός του ναού μέσω ενός στενού παραθύρου που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος του, προς την μεριά του κυπαρισσώνα. Αναρριχώμενος με κάποιο τρόπο στον τοίχο, έφτασε στο παράθυρο, έκοψε τα σιδερένια κάγκελα της προφύλαξης και εισήλθε στον χώρο. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, ο οποίος, σημειωτέον είναι συναγερμός με παγίδευση του χώρου και ενεργοποιήθηκε μετά την είσοδο του δράστη.

Πώς λειτούργησε

Οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι πρόκειται για νεαρό άτομο, πιθανόν και ανήλικο, με πολύ μικρή σωματική διάπλαση και βέβαια όλα δείχνουν ότι λειτούργησε πολύ γρήγορα. Μάλιστα, έκανε την πράξη του ενώ ο συναγερμός ήδη ηχούσε. Κατευθύνθηκε αμέσως στο προσκυνητάριο της Ιεράς Εικόνας και έσπασε το τζάμι χωρίς να το θρυμματίσει. Επίσης προκάλεσε ζημιά στο πολυκάντηλο. Προφανώς δίχως δεύτερη σκέψη και κυρίως χωρίς να υπολογίσει ότι με την πράξη του δείχνει ασέβεια στην Παναγία, τη θαυματουργή Εικόνα Της και δεν σέβεται την πίστη των ανθρώπων που είχαν εναποθέσει τα τάματα, άρπαξε όσα… πρόλαβε και ξαναγύρισε στο παράθυρο. Με αριστοτεχνικό τρόπο εξήλθε και κυριολεκτικά εξαφανίστηκε… Όλα δείχνουν ότι η διάρρηξη δεν διήρκεσε περισσότερο από πέντε λεπτά και πως ο δράστης λειτούργησε αστραπιαία.

Ο συναγερμός

Ο συναγερμός λειτούργησε ως εξής: Ενεργοποιήθηκε συγκεκριμένη ζώνη που στέλνει σήμα όταν υπάρχει διείσδυση. Ειδοποιήθηκε η αρμόδια εταιρεία η οποία αμέσως ενημέρωσε τον υπεύθυνο του Ιερού Προσκυνήματος κι αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία. Σε χρόνο… μηδέν άπαντες έφτασαν στο Ιερό Προσκύνημα, έτρεξαν στην Εικόνα και είδαν πως είχε αφαιρεθεί το τζάμι. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του χώρου, έλλειπαν περίπου τα μισά τάματα που ήταν κοσμήματα μεγάλης αξίας. Υπολογίζεται δε ότι η αξία τους ήταν από 5.000 έως 8.000 ευρώ. Στη συνέχεια στον χώρο κοντά στο παράθυρο που είχε παραβιαστεί, βρέθηκε ένας ιμάντας ο οποίος προφανώς με κάποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκε για την είσοδο του δράστη. Τις αρχές απασχόλησε το πώς ο θρασύτατος νεαρός κατάφερε να προσεγγίσει το παράθυρο που βρίσκεται σε κάποιο ύψος. Το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε σκάλα, δεν θεωρείται πιθανό από τις αρχές, καθώς δεν θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα λεπτά. Δεν αποκλείεται να έδεσε το σχοινί στη μέση του για την ασφάλειά του και τη σταθερότητά του όταν έκοβε τα σίδερα με ειδικό μηχάνημα κοπής σιδήρου. Και είναι βέβαιο πως χρησιμοποίησε ηλεκτρικό κόφτη, δεδομένου ότι επρόκειτο για μασίφ σιδεριά. Ως προς τον τρόπο που αναρριχήθηκε κι αυτό προκαλεί εντύπωση, αφού δεν βρέθηκαν καν πατημασιές στον τοίχο.

Η Ασφάλεια Αιγιαλείας που επιλαμβάνεται της υπόθεσης από το πρώτο λεπτό, διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. Σε ό,τι αφορά τον ιμάντα που βρέθηκε, θα σταλεί για εργαστηριακή εξέταση ώστε να ερευνηθεί κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στον διαρρήκτη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Για το συμβάν, η Ιερά Μητρόπολη εξέδωσε ανακοίνωση με το εξής περιεχόμενο: «Η Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνει ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26.05.2024, άγνωστοι δράστες παραβίασαν από την πλευρά του Ασκητηρίου τον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, και περικόπτοντας μέρος του κιγκλιδώματος ενός εκ των παραθύρων, εισήλθαν στον Ναό, προκάλεσαν φθορές στο πολυκάντηλο που ευρίσκεται πάνω από το προσκυνητάριο της Παναγίας, παραβίασαν το προστατευτικό τζάμι του προσκυνηταρίου και αφαίρεσαν από την Ιερά Εικόνα της Παναγίας ορισμένα μόνο τάματα, καθώς ο συναγερμός που ενεργοποιήθηκε δεν τους άφησε περισσότερα περιθώρια δράσης. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας, η οποία προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση των δραστών».

Το γεγονός προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία, δεδομένου του «δεσίματος» των κατοίκων με την Παναγία, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ο δράστης και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά για την ιεροσυλία που εκτέλεσε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr