background img
banner
banner

Απρόβλεπτη η συμπεριφορά του μπαζωμένου ρέματος με την κλιματική αλλαγή

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ… ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

Την ενεργοποίηση και άμεση δράση κάθε αρμόδιου φορέα επιβάλλουν τα θέματα που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουνίου, ο Σύλλογος του οικισμού Βουλωμένο. Από τη μία αφορούν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού, από την άλλη δε έχουν να κάνουν με θέματα ασφαλείας, όχι μόνο των κατοίκων του οικισμού αλλά και μεγάλου μέρους του Αιγίου…

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα «Κουνάβη» και στην πρόσκληση του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν ο υποδιοικητής της Π.Υ. Αιγίου Λεωνίδας Χαγιάννης, εκ μέρους του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου ο Υπαστυνόμος Β’ Μάριος Λουκόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Συλλόγου Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Μαρία Μπακρόζη και Ελευθερία Μαρνέλη και βέβαια κάτοικοι της περιοχής που παρουσίασαν το πώς ήταν παλιότερα η περιοχή και πώς διαμορφώθηκε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία τους για την ασφάλεια τόσο του οικισμού όσο και όλης της πόλης…

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, τα θέματα ασφαλούς οδικής διέλευσης σε καίριο δρόμο που συνδέει Νέα Εθνική Οδό και Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, τις προτάσεις αξιοποίησης χέρσας δημοτικής έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή -η οποία τυγχάνει επίσης να είναι μία εκ των «εισόδων του Αιγίου»-, την απαραίτητη ένταξή της στο Σχέδιο Πόλεως με ακόλουθες Πράξεις εφαρμογής, ιδίως, όμως, τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας από τυχόν πυρκαγιά ή και πλημμυρικά φαινόμενα λόγω του μπαζωμένου ρέματος της Λαγκάδας με κίνδυνο τα νερά να «πνίξουν» το Αίγιο.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Αλεξανδροπούλου, ΄΄ο Σύλλογος συστάθηκε γιατί τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται εύκολα και γιατί κάποιοι δεν είχαν δώσει την απαιτούμενη προσοχή για να μπορέσουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό μέχρι τώρα. Αυτή ήταν η ανάγκη της σύστασης του Συλλόγου και πλέον είμαστε εδώ για να καταστήσουμε γνωστά τα ζητήματα του οικισμού και να ζητήσουμε λύσεις”.

Θέματα που αφορούν τον οικισμό αλλά και όλη την πόλη

΄΄Τα θέματα που αντιμετωπίζει ο οικισμός μας είναι δύο ταχυτήτων, η μία αφορά τον οικισμό και η άλλη εκτενέστερα όλο το Αίγιο. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και το πώς ζούμε όλοι εμείς πάνω από την εθνική οδό που έχουμε κάποιο προνόμιο γιατί είμαστε κέντρο απόκεντρο και ζούμε κοντά στη φύση αλλά έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε αποκομμένοι από το Αίγιο. Επειδή είμαστε απομακρυσμένοι έχουμε την αίσθηση ότι όλοι μας ξεχνούν στα θέματα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, σήμανσης ασφάλειας, πυρασφάλειας και στο θέμα της αλλοίωσης του περιβάλλοντος το οποίο πρέπει να απασχολήσει όλο το Αίγιο γιατί η ασφάλεια όλου του Αιγίου εξαρτάται από αυτή εδώ την περιοχή. Βεβαίως τίθεται και θέμα για την πυροπροστασία αλλά κυρίως για τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικού φαινομένου΄΄.

Ο πρώην ΧΑΔΑ

Και συνέχισε: ΄΄Υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάρκα εδώ τριγύρω που υπόκεινται σε ιδιαίτερους κανονισμούς πυρασφάλειας όμως δεν συντηρούνται όπως πρέπει. Επιπλέον, έχουμε εκτάσεις όπως αυτή που είναι 16 στρέμματα στον πρώην ΧΑΔΑ ο οποίος ναι μεν έχει αναπλαστεί αλλά δεν συντηρείται. Μάλιστα, το θέμα αυτό το έθιξα γραπτώς και σήμερα (την Παρασκευή) το πρωί ανταποκρίθηκε η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και μερίμνησε κάνοντας αποψίλωση και κόψιμο χόρτων.

Πρέπει όμως να δούμε το τι προβλέπουν οι μελέτες. Το έργο της ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου προβλέπει δεντροφύτευση κι έναν τόπο να ψυχής κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Είναι μία περιοχή που για χρόνια αναφλεγόταν τη νύχτα. Εδώ δεν είναι μόνο τα μπάζα όλου του Αιγίου μετά τον σεισμό του 1995 είναι και απορρίμματα του Αιγίου. Επιπλέον, είμαστε και εκτός σχεδίου πόλεως. Είμαστε Αίγιο αλλά παραμένουμε παραγκωνισμένοι΄΄.

Ο κ. Ταξιαρχόπουλος θυμήθηκε ότι το 2010 γινόταν καύση απορριμμάτων από τον Δήμο στο εν λόγω σημείο για να μειωθεί ο όγκος. Παράλληλα τόνισε πως κάτι πρέπει να γίνει στο σημείο δεδομένου ότι είναι είσοδος της πόλης, ενώ επέστησε την προσοχή και στους κινδύνους που υπάρχουν εάν το σημείο αυτό… κατεβάσει νερό, δεδομένου ότι το ρέμα έχει μπαζωθεί.

Σε περίπτωση φωτιάς δεν υπάρχει διέξοδος

Σύμφωνα με την κ. Αλεξανδροπούλου, επιβαρυντική συνθήκη αποτελεί το γεγονός ότι ο οικισμός βρίσκεται σε λιγότερο από 134 μέτρα από δασική έκταση, ενώ αναφέρθηκε και στην υποχρέωση των δημοτών να δηλώνουν τον καθαρισμό ιδιοκτησιών, σημειώνοντας: ΄΄Εμαστε ανήσυχοι γιατί ξέρουμε ότι ο δήμος είναι σε θέση να αναλάβει την επιπλέον αρμοδιότητα. Μέχρι 29 Μαΐου θα έπρεπε να έχουμε κάνει όλοι μία υπεύθυνη δήλωση για τον καθαρισμό των οικοπέδων ,δόθηκε παράταση στη διαδικασία αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται΄΄, είπε, με τον κ. Ταξιαρχόπουλο να συμπληρώνει: ΄΄Δεν προχωράει γιατί πρέπει ο Δήμος να καθορίσει ζώνες όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ούτε καν για τις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές΄΄. Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε περίπτωση φωτιάς οι κάτοικοι μπορούν να διασωθούν μόνο από αέρος ενώ παρουσιάστηκαν χάρτες.

Το μπαζωμένο ρέμα

Ένας εξ αυτών απεικονίζει τις διακλαδώσεις του ρέματος και που απολύει τονίζοντας ότι βγαίνει κάπου στην οδό Κλεισούρας, εκεί όπου υπάρχουν το 1ο ΓΕΛ, το ΕΚΑΜΕ, το Κέντρο Υγείας κ.ά… ΄΄Κάποιοι ξεχνούν και κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι είναι ένα ρέμα που ένας ιδιώτης τα μπάζωσε όλα.
Με τον κ. Ταξιαρχόπουλο προσπαθούμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες για την ασφάλεια και του οικισμού αλλά και όλου του Αιγίου. Το θέμα προχώρησε κάπως από τη στιγμή που πήγαμε στον Συνήγορο του Πολίτη. Εκεί αντιλήφθηκαν αμέσως το πρόβλημα και έγραψαν στην Διεύθυνση Υδάτων, στην Περιφέρεια και σε όλους τους αρμόδιους. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα προχωρήσει. Πρέπει όμως ο φάκελος αυτός να πάει σε έναν περιβαλλοντολόγο, δικηγόρο ή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας να το αντιμετωπίσουμε νομικά΄΄, τόνισε ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου.
Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν ακόμη ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου ενημερώνοντας για τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, καθώς και ο κ. Λουκόπουλος κυρίως για θέματα που έχουν να κάνουν με σήμανση, τα όρια ταχύτητας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr